Fiat 500L Beats Edition: Σε ρυθμό διακοπών

Fiat 500L Beats Edition: Σε ρυθμό διακοπών
To ματ χρώμα του αμαξώματος αποτελεί ένα από τα βασικά γνωρίσματα της Beats Edition, που εκτός των άλλων αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική έκδοση στη σημερινή γκάμα του Fiat 500L. H αυξημένη απόσταση από το έδαφος αποκαλύπτει τον... on-off προσανατολισμό του αυτοκινήτου  
10 φωτογραφίες
Πριν από μερικούς μήνες το ενδεχόμενο συμβίωσης με ένα MPV πόλης δεν αποτελούσε την ελκυστικότερη ιδέα που θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι.

Όχι πως τα συμπαθή, κατά τ’ άλλα, πολυμορφικά υστερούν απέναντι στις πολυφορεμένες προτάσεις της ελληνικής αγοράς, ωστόσο, το ενός όγκου αμάξωμα με τις κατά κανόνα αντισυμβατικές αναλογίες δεν θα μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να ταυτιστεί με τα όνειρα των παιδικών σου χρόνων, πόσο μάλλον να τα υλοποιήσει.

Βέβαια, καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Φτάνοντας, λοιπόν, στο καλοκαίρι του 2014, η αναζήτηση της πρακτικότητας, της ευρυχωρίας, της άνεσης και της ασφάλειας, θα σε οδηγήσει αρκετά εκατοστά πάνω από το έδαφος και ακόμα πιο μακριά από ό,τι κρατούσες τόσα χρόνια καλά φυλαγμένο στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

Η τελευταία, χρονικά, απόδραση από το κλεινόν άστυ αυτή τη φορά είχε τη σφραγίδα της Fiat και αυτό γιατί ουσιαστικά «στήθηκε» πάνω στις δυνατότητες ενός 500L.

Όχι οποιουδήποτε 500L, αλλά της έκδοσης που δικαίως τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας του ιταλικού MPV και φέρει το… ηχητικό αποτύπωμα του Dr. Dre.

Οι σκουρόχρωμες ζάντες των 17 ιντσών με τα ελαστικά μικτής χρήσης, τα μαυρά πλαστικά προστατευτικά του αμαξώματος, το ματ χρώμα των μεταλλικών επιφανειών, ακόμα και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος φροντίζουν ώστε να δηλώσουν την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έκδοσης, χωρίς απαραίτητα να αποκαλύπτουν την ταυτότητά της.

Το ζητούμενο, πάντως, παραμένει η πρακτικότητα ενός MPV που δεν τρομάζει με τις εξωτερικές του διαστάσεις ή με τις εξεζητημένες τεχνικές προδιαγραφές του, αφήνοντας στα στοιχεία του εξοπλισμού να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Η δυνατότητα να σύρεις τα πίσω καθίσματα, μεταβάλλοντας τον χώρο που αντιστοιχεί σε επιβάτες και αποσκευές, φαντάζει αρκετή ώστε να αναδείξει το Fiat 500L Beats Edition σε ένα πολύτιμο «μεταφορικό» εργαλείο και να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές να στριμώξεις σε 4,1 μέτρα μετάλλου τον εξοπλισμό που θα μπορούσε να υποστηρίξει με ευκολία ακόμα και… αποστολή στο φεγγάρι.

Εξίσου κρίσιμη, για την ευτυχή συνύπαρξη με το ιταλικό MPV, είναι και η παρουσία ενός ιδιαίτερα αποδοτικού κινητήρα diesel, του μοναδικού στη σημερινή γκάμα της Fiat που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας πρότασης.

Ο λόγος για τον πετρελαιοκινητήρα των 1,6 λίτρων, ο οποίος χαρίζει στο 500L Beats Edition 105 ίππους και 320 Nm ροπής, χωρίς να απαιτεί -σε πραγματικές συνθήκες- περισσότερα από 6,2 λίτρα καυσίμου ώστε να καλύψει εντός ή εκτός των τειχών μια απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Θετικές εντυπώσεις, από την πρώτη κιόλας επαφή με το δεξί σου χέρι, αφήνει ο επιλογέας του μηχανικού κιβωτίου των έξι σχέσεων, σε αντίθεση με το σύστημα start&stop που παρέμεινε πεισματικά… σιωπηλό.

Μικρό το κακό, καθώς τα περισσότερα από τα περίπου 1.700 χιλιόμετρα διανύθηκαν στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο, όπου ο κινητήρας δεν έχει, ούτως ή άλλως, την ευκαιρία να πάρει τις μικρές, αναζωογονητικές ανάσες που του προσφέρει η λειτουργία του συστήματος start&stop.

Με δεδομένο ότι το Fiat 500L δεν έχει δημιουργηθεί ώστε να συναρπάζει με τις επιδόσεις ή την οδική του συμπεριφορά, η παρουσία του στην άσφαλτο μπορεί να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα εξοικειωθείς με την αίσθηση-λειτουργία του συστήματος διεύθυνσης, δεν έχεις κανένα απολύτως λόγο ώστε να αμφισβητήσεις τις δυνατότητες του πλαισίου του.

H αυξημένη απόσταση από το έδαφος έχει παίξει, φυσικά, τον ρόλο της, ωστόσο, οι τροχοί των 17 ιντσών και τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όποιους συμβιβασμούς έχουν πραγματοποιηθεί ώστε το 500L να αποκτήσει τον διττό προσανατολισμό της έκδοσης Trekking.

To μόνο σίγουρο είναι ότι το Fiat 500L Beats Edition δεν θα διστάσει να πατήσει στο χώμα ή τη λάσπη, τσαλακώνοντας την εικόνα του. Τα μικτής χρήσης ελαστικά σε συνδυασμό με το προηγμένο Traction Control, που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει ως διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για τους μπροστινούς τροχούς, κάνουν τη διαφορά, αποτελώντας ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς για εκείνους που συνηθίζουν να εμπλουτίζουν την καθημερινότητά τους μακριά από την πόλη με μία ή περισσότερες δόσεις… περιπέτειας.

Tο Fiat 500L Beats Edition αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη των... μεταχρονολογιμένων αλλά πάντα επίκαιρων διακοπών, αναδεικνύοντας με το πέρασμα του χρόνου χαρακτηριστικά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχες την ευκαιρία να διακρίνεις.

Χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται απαραιτήτως με την κορυφαία εξοπλιστική έκδοση που υπογραφεί ο Dr. Dre αλλά με την ποικιλομορφία των ιδιοτήτων που συγκεντρώνει ένα MPV με αυξημένη απόσταση από το έδαφος.
Περισσότερες Παρουσιάσεις
Αγορά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ 2017 — 88.083
Δεκέμβριος 2017 — 5.396

Οι δέκα πρώτες εταιρείες σε πωλήσεις και το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά το 2017

Εταιρεία Πωλήσεις %
TOYOTA 10026 11,4%
NISSAN 7194 8,2%
VOLKSWAGEN 6832 7,8%
OPEL 6644 7,5%
PEUGEOT 6503 7,4%
FIAT 6366 7,2%
SUZUKI 5364 6,1%
CITROEN 4107 4,7%
HYUNDAI 4038 4,6%
MERCEDES-BENZ 3920 4,5%

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017
15.631.687

Publish read?
Yes
No