Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας και την απαλλαγή απο τα τέλη κυκλοφορίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ οχημάτων που θα επιλέξουν την υποβολή δήλωσης ακινησίας αλλά και για τις δυνατότητες επαναφοράς του οχήματος τους σε κυκλοφορία.

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή τελών κυκλοφορίας αλλά και για όσους ιδιοκτήτες Ι.Χ οχημάτων επιλέξουν να καταθέσουν πινακίδες, υποβάλοντας δήλωση ακινησίας για το όχημά τους ώστε να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και από τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το έτος 2015.

Συγκεκριμένα όσοι επιλέξουν την κατάθεση πινακίδων θα πρέπει προβούν στις κατάλληλες ενέργειες σπεύδοντας στις ΔΟΥ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  • τις πινακίδες κυκλοφορίας.
  • φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
  • απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014.
  • υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
  • αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Βάσει του ισχύοντος τρόπου υπολογισμού, τα τέλη κυκλοφορίας χωρίζονται σε κατηγορίες βάσει της παλαιότητας και υπολογίζονται α) βάσει κυβισμού για όσα αυτοκίνητα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μέχρι τις 31/10/2010 και β) με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γραμμάρια ανά χλμ., για όσα Ι.Χ έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας από την 1/11/2010 και μετά.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού τελών κυκλοφορίας

Όσοι επιλέξουν την υποβολή δήλωσης ακινησίας, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας θα απαλλαγούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν το 2016, για το 2015, από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητά τους, ενώ εκείνοι που κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας (από 287 έως 3.820 ευρώ) το οικονομικό έτος 2016 (για το έτος 2015).

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέξουν τη δήλωση ακινησίας, έχουν τη δυνατότητα, ήδη από το επόμενο έτος (2015) να επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους με τους εξής τρόπους:

  • Αν η επανακυκλοφορία γίνει στη διάρκεια του 2015 (έτος για το οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες) απαιτείται η πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, δηλαδή τελών που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία άρσης της ακινησίας και επανακυκλοφορίας του οχήματος μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015.
  • Αν η επανακυκλοφορία γίνει το 2016, θα πρέπει να καταβληθούν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας του έτους 2016 αλλά και επιπλέον 30 ευρώ για την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία δίνει, τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. που έχουν καταθέσει πινακίδες να μετακινούν για έως και δύο ημέρες τον μήνα το αυτοκίνητό τους καταβάλλοντας «ημερήσια» τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε μέρα.

Στη συνέχεια χορηγείται στο δικαιούχο ειδική πινακίδα από χαρτόνι με το διακριτικό «Μ». Οι χάρτινες πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

Κατά αυτόν τον τρόπο, αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για δύο ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του, το συνολικό ετήσιο κόστος θα ανέλθει σε 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας έτσι τα προβλεπόμενα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

auto.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024