Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρά ο Σ.Ε.Α.Α στα φορολογικά μέτρα για τα αυτοκίνητα

Αντιδρά ο Σ.Ε.Α.Α στα φορολογικά μέτρα για τα αυτοκίνητα

Κατά των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων, τάσσεται ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων τονίζοντας ότι η επιβολή επιπλέον φορολογίας θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα καθώς ...θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των πωλήσεων αυτοκινήτου και κατ΄επέκταση, σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.

2

Την αντίθεσή του στην έκτακτη φορολογία για το αυτοκίνητο που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ο Σ.Ε.Α.Α τονίζοντας ότι η επιβολή επιπλέον φορολογίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοκινήτων θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. καθώς …θα οδηγήσει σε αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και κατ΄επέκταση, τελικά, σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.



Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου από ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων αναγνωρίζει ότι: Η ανάγκη λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας είναι αναμφισβήτητη και όλοι οι φορείς πρέπει να συνταχθούν στηνκατεύθυνση αυτή με το πιο αποτελεσματικό τρόπο.




Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον Σ.Ε.Α.Α: Η χθεσινή επιβολή φορολογίας στα μεσαία και μεγαλύτερα αυτοκίνητα δυστυχώς έρχεται σε αντίθεση με την επιδίωξη για αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων και άρα τελικά σε απώλεια δημοσιονομικών εσόδων.



Υπενθυμίζεται ότι η φορολογία στην αγορά και στη χρήση του αυτοκινήτου έχει δεχθεί συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ πλέον το αυτοκίνητο καλείται να συνεισφέρει σχεδόν 9 % των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, ίσως το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.



Έναντι όλων αυτών και επίσης προς αποφυγή περαιτέρω συρρίκνωσης μιας αγοράςπου απασχολεί πανελλαδικά περισσότερους από 30.000 εργαζομένους προτείνεται η επείγουσα επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μέτρου και σε κάθεπερίπτωση η πολύ προσεκτική επιλογή των ορίων /κλιμακίων επιβολής του φόρουπολυτελείας.



Σημειώνεται για παράδειγμα, ότι ο πήχης των 17.000 ευρώ χονδρικής αξίας για την επιβολή του φόρου σε καμιά περίπτωση δεν διαχωρίζει τα πολυτελή αυτοκίνητα,αφού υφίστανται πολλές περιπτώσεις τέτοιων αυτοκινήτων, λιανικής αξίας περίπου 30.000 ευρώ, που καλύπτουν συνήθεις ιδιωτικές ανάγκες (πχ. αυξημένοι χώροι για τημετακίνηση οικογενειών, αυτοκίνητα ικανά για υπεραστική μετακίνηση κα.).



Δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται το γεγονός ότι η επιβολή φορολογίας 30% στα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας δεν είναι η πρώτη που εφαρμόζεται σε αυτή την κατηγορία οχημάτων, αλλά έρχεται να προστεθεί στη φορολογία 50% του Τέλους Ταξινόμησης και στη φορολογία 21% ΦΠΑ, άρα οδηγεί σε συνολική φορολογία 101% επί της εισαγωγικής αξίας.




Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων καταλήγει ότι : …πρέπει επειγόντως να τεθούν μεταβατικές διατάξεις για την μη εφαρμογή του φόρου πολυτελείας στα αδιάθετα αποθέματα και στα αυτοκίνητα που τελούν υπό παραγγελία από πελάτες, ενώ άμεση διόρθωση χρειάζεται η εκ παραδρομής υπαγωγή στο νέο φόρο των αγροτικών αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων των πολυτέκνων.



auto.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024