Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
MotoGP – America 2013: Πρώτη νίκη για Marquez, μπροστά από τους Pedrosa και Lorenzo

MotoGP – America 2013: Πρώτη νίκη για Marquez, μπροστά από τους Pedrosa και Lorenzo

Ο νεοφερμένος στην κατηγορία MotoGP πήρε την πρώτη του νίκη. Τρεις Ισπανοί στο βάθρο, με τον Dani Pedrosa στη δεύτερη θέση και τον Jorge Lorenzo τρίτο.

Την καρό σημαία του Grand Prix της Αμερικής πήρε ο Marc Marquez. Ο 20χρονος Ισπανός έμεινε για αρκετούς γύρους κολλημένος στις εξατμίσεις του team mate του, Dani Pedrosa, μέχρι που έκανε την κίνησή του, πέρασε πρώτος και έγινε ο νεότερος αναβάτης που έχει κερδίσει αγώνα στην ιστορία του MotoGP. Χωρίς να μπορεί να παρακολουθήσει τον ρυθμό των Honda, ο Jorge Lorenzo συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση.

Με εξαιρετική εκκίνηση, ο Dani Pedrosa έστριψε πρώτος στο τέλος της ευθείας εκκίνησης τερματισμού. Ο Jorge Lorenzo έχασε χρόνο και ο Stefan Bradl τον πέρασε, όπως πέρασε προς στιγμήν και τον M. Marquez και ανέβηκε δεύτερος. Όχι για πολύ, όμως, αφού ο Μ. Marquez πριν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος, αφού βεβαιώθηκε για την κατάσταση των ελαστικών του, ανέκτησε τη θέση του.

Όλοι οι αναβάτες έκαναν τον αγώνα με σκληρό εμπρός ελαστικό και μαλακό πίσω, εκτός των Μ. Marquez και S. Bradl, που επέλεξαν σκληρά μπροστά και πίσω. Ο Valentino Rossi έμπλεξε σε μάχες στις θέσεις έξι έως οκτώ με τους Cal Crutchlow και Alvaro Bautista.

Οι δύο Honda στην κορυφή ξεμάκραιναν αργά αλλά σταθερά. Ο J. Lorenzo κρατούσε την τρίτη θέση χωρίς να απειλεί ή να απειλείται, αφού πρώτα πέρασε ξανά τη δορυφορική Honda του S. Bradl.

O συναγωνισμός ήταν πιο έντονος στις θέσεις από τέσσερα έως εννέα. Οι Cal Crutchlow και S. Bradl είχαν τη δική τους μάχη. Ο Βρετανός ήταν αυτός που προσαρμόστηκε πιο εύκολα από όλους όσοι δεν είχαν κάνει ιδιωτικές δοκιμές στην πίστα του Austin. Ήξερε πού και πόσο να πιέσει, και παρά το γεγονός ότι η δορυφορική Yamaha του υστερούσε σε δύναμη από τη Honda του S. Bradl, τον πέρασε και έλεγχε σχετικά εύκολα τη θέση του.

Ο Andrea Dovizioso, με την εργοστασιακή Ducati, βρήκε τον ρυθμό του μετά το μισό του αγώνα. Πέρασε τον A. Bautista και στη συνέχεια έβαλε στόχο να πιάσει τον προπορευόμενο και φίλο του, Valentino Rossi. Όμως, δεν τα κατάφερε. Όσον αφορά τον «Doc», στον αγώνα έδειξε ακριβώς την ίδια εικόνα που είχε σε όλο το αγωνιστικό τριήμερο. Κάτι δεν του ταιριάζει στη μοτοσικλέτα και δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός. Οι επιδόσεις του στο Austin δεν θύμιζαν σε τίποτε τον μαχητικό V. Rossi που εντυπωσίασε στο Qatar.

O Colin Edwards ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε λόγω μηχανικού προβλήματος στον κινητήρα του. Λίγο αργότερα ο Lukas Pesek είχε πτώση όταν στην είσοδο μιας στροφής ο μπροστινός τροχός του χτύπησε τον πίσω τροχό του team mate του, Danilo Petrucci. Και οι δύο εγκατέλειψαν.

Στην κορυφή, ο Jorge Lorenzo, ξέροντας ότι δεν μπορεί να πιάσει τον ρυθμό των Honda, συμβιβάστηκε με την τρίτη θέση και απλώς είχε το μυαλό του στον επερχόμενο Cal Crutchlow.
Στο δίδυμο της κορυφής, αυτό που έδειξε ο Μ. Marquez ήταν ότι συνειδητά έμενε πίσω από τον D. Pedrosa. Οδηγώντας μισό κλικ πιο αργά από ό,τι στις ελεύθερες δοκιμές, έλεγχε τη διαφορά από τον team mate του σταθερά στα τρία δέκατα του δευτερολέπτου.

Τελικά ο M. Marquez αποφάσισε να κάνει την επίθεσή του οκτώ γύρους πριν από το τέλος. Πέρασε πρώτος στην είσοδο μιας στροφής και από εκεί και πέρα στους επόμενους έξι γύρους είχε τον συμπατριώτη του να τον καταδιώκει και να προσπαθεί να τον περάσει με όποιον τρόπο μπορούσε.

Ο «μικρός», όμως, είχε πλεονέκτημα, καθώς τα ελαστικά του ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτά του D. Pedrosa. Άνοιξε λίγο τη διαφορά του και πήρε την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία. Έτσι έγινε ο νεότερος αναβάτης που έχει κερδίσει αγώνα στην ιστορία του MotoGP, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που διατηρούσε για δεκαετίες ο Freddy Spencer.

Αν και αρκετά πικραμένος ο Dani Pedrosa, ο οποίος βλέπει έναν «άπειρο» αναβάτη να διεκδικεί το νούμερο ένα στην ομάδα, έδειξε την κλάση του και συνεχάρη τον M. Marquez, τόσο στο τέλος του αγώνα όσο και στο βάθρο.

MotoGP – America 2013: Η τελική κατάταξη

Αναβάτης Μοτοσικλέτα Χρόνος

1Marc MarquezHonda43:42.123
2Dani PedrosaHonda+1.534
3Jorge LorenzoYamaha+3.381
4Cal CrutchlowYamaha+6.616
5Stefan BradlHonda+12.674
6Valentino RossiYamaha+16.615
7Andrea DoviziosoDucati+22.374
8Alvaro BautistaHonda+22.854
9Nicky HaydenDucati+33.773
10Andrea IannoneDucati+42.112
11Aleix EspargaroART+48.837
12Bradley SmithYamaha+50.705
13Ben SpiesDucati+1:14.132
14Randy de PunietART+1:15.651
15Yonny HernandezART+1:19.591
16Michael LavertyPBM+1:34.391
17Hiroshi AoyamaFTR+1:39.823
18Hector BarberaFTR+1:39.952
19Claudio CortiFTR+1:46.773
20Bryan StaringFTR+1:48.084
21Blake YoungAPR1 Lap

auto.in.gr

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024