Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ράλι Ντακάρ 2011, 3η μέρα: Οι C. Sainz και C. Despres στην επίθεση

Ράλι Ντακάρ 2011, 3η μέρα: Οι C. Sainz και C. Despres στην επίθεση

Η 2η Ειδική Διαδρομή του αγώνα, προς την πόλη San Miguel de Tucuman που ονομάζεται "ανθόκηπος της Αργεντινής", ταίριαξε ξανά στον Carlos Sainz που σημειώσε τον πρώτο χρόνο και διεύρυνε το προβάδισμά του στην κορυφή της γενικής κατάταξης – ακριβώς όπως και ο Cyril Despres στις μοτοσικλέτες.

Ταξιδεύοντας προς τις Άνδεις, το καραβάνι του Ράλι Ντακάρ διέσχισε κατά τη σημερινή 3η ημέρα του (3/01) την πιο εύφορη περιοχή της Αργεντινής, στο Βορρά της χώρας. Έτσι, σε μια ακόμη Ειδική Διαδρομή τύπου WRC, ο Carlos Sainz (Volkswagen) δεν είχε πρόβλημα να διπλασιάσει τις νίκες του στη 2η Ειδική του αγώνα και να αποκτήσει προβάδισμα τριών λεπτών στην κορυφή της γενικής κατάταξης.

Ακριβώς το ίδιο έκανε στον αγώνα των μοτοσικλετών και ο Cyril Despes (KTM), για να ανοίξει σεβαστή διαφορά από τον βασικό του αντίπαλο Marc Coma, την ώρα που ο Βασίλης Ορφανός βελτίωσε λίγο το ρυθμό του και κέρδισε 22 θέσεις στη γενική, για να διανυκτερεύσει τελικά στην 91η!

Ο ίδιος ο Carlos Sainz, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι, παραδέχθηκε ότι οι διαδοχικές στροφές, το μαλακό χώμα, ακόμη και η βροχή που έπεσε (και) σήμερα, ταίριαξαν στο οδηγικό του στιλ: «Γενικά αυτή η Ειδική μου ταίριαξε αρκετά», είπε ο Ισπανός.

«Πάντως ήταν δύσκολη και πάλι η Ειδική και είχα προβλήματα με τους υαλοκαθαριστήρες, δεν δούλευαν σωστά. Για 12 χιλιόμετρα δεν μπορούσα να δω τίποτα και χρειάστηκε να οδηγώ πολύ αργά. Είμαι πολύ απογοητευμένος, έχασα πολύ χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε ακόμα αυτό το πρόβλημα, αφού οι μηχανικοί έλεγξαν τα πάντα χθες», κατέληξε.

Παρά τις δυσκολίες, στο τέλος της Ειδικής των 324 χιλιομέτρων από την Cordoba στην πόλη San Miguel de Tucuman ο «matador» ήταν ένα λεπτό ταχύτερος του Nasser Al Attiyah (VW). Ο οδηγός από το Κατάρ κατάφερε –παρότι ένα πρόβλημα ψύξης οδήγησε σε απώλεια ισχύος στα τελευταία 100 χιλιόμετερα- να αφήσει στο τελευταίο τμήμα της Ειδικής τρίτο τον Stephane Peterhansel (BMW X-Raid).

Ο τέταρτος της ημέρας Giniel de Villers (VW) έμεινε σχεδόν έξι λεπτά πίσω, την ώρα που ο τέταρτος εργοστασιακός οδηγός της Volkswagen, Mark Miller, είχε στο 45ο χλμ. μια έξοδο. Αυτή του κόστισε συνολικά 50 λεπτά, καθώς οι ζημιές στο Race Touareg 3 τον ανάγκασαν να σταματήσει αρκετές φορές μέσα στην Ειδική.

Με δεδομένο ότι και ο Robby Gordon έχασε πάνω από μισή ώρα με μηχανικά προβλήματα του Hummer V8, από πολύ νωρίς η μάχη του 33ου Ράλι Ντακάρ φαίνεται να επικεντρώνεται μεταξύ των C. Sainz, S. Peterhansel και N. Al Attiyah, που τους χωρίζουν μόλις τρία λεπτά. Βέβαια, ο αγώνας δεν έχει φτάσει καν στην έρημο ακόμα.

«Σε αυτές τις πολύ τεχνικές Ειδικές ο Carlos είναι λίγο ταχύτερος από εμάς και πρέπει ίσως να περιμένουμε μέχρι την έρημο για να βρούμε ένα άνοιγμα στην πανοπλία του», είπε ο Stephane Peterhansel. «Δεν ήταν εύκολο να ακολουθήσουμε το ρυθμό του Sainz. Είναι εύκολο να εκπλαγείς από τις κλειστές στροφές – και υπήρχαν πολλές από αυτές. Αλλά έτσι είναι οι αγώνες, όλοι μπορεί να έχουν προβλήματα – πέρσι είχαμε το δικό μας μερίδιο, φέτος ελπίζω να τα αποφύγουμε».

Οι μοτοσικλετιστές στο μεταξύ, όπως και την πρώτη μέρα, ακολούθησαν παράλληλη διαδρομή λόγω της στενότητας του δρόμου – κι επειδή ξεκίνησαν τρεις ώρες νωρίτερα είχαν την τύχη να μην συναντήσουν βροχή. Η Ειδική είχε μήκος 300 χιλιόμετρα και περιλάμβανε πολλά υπέροχα άλματα και διαδοχικές στροφές.

Ο Cyril Despres την περιέγραψε πολύ εύστοχα: «Η Ειδική ήταν γεμάτη στροφές και πολύ ολισθηρή, σαν ένα σλάλομ 300 χιλιομέτρων με άλματα, σαν το σκι», είπε ο Γάλλος, ο οποίος ήταν σχεδόν δύο λεπτά ταχύτερος του Marc Coma και σχεδόν έξι λεπτά του Ruben Faria!

«Είδα στο σημείο ανεφοδιασμού ότι πήρα περίπου ένα λεπτό από τον Coma. Αισθανόμουν καλά, οπότε αποφάσισα να επιτεθώ λίγο στο δεύτερο τμήμα, αν και πρόσεχα τα ελαστικά μου διότι σχεδόν τα κατέστρεψα σήμερα. Το πιο σημαντικό είναι να βρεις καλό ρυθμό και να έχεις τη σωστή αίσθηση. Προς το παρόν η οδήγηση απαιτεί πολλή αυτοσυγκέντρωση», είπε ο πρωτοπόρος.

Σημειώστε ότι τυπικά ο Cyril Despres θεωρείται νικητής και της πρώτης Ειδικής, της Κυριακής (2/01), αφού ο «νεροκουβαλητής» του R. Faria, που είχε σημειώσει τον πρώτο χρόνο, δέχθηκε ποινή ενός λεπτού για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στην Απλή Διαδρομή προς το bivouac της Cordoba.

Ο Marc Coma είπε ότι προστάτευε τα ελαστικά του και ότι στο τέλος της Ειδικής έκοψε ρυθμό, ενώ αντίθετα ο Francisco Lopez επέστρεψε σε κορυφαίες θέσεις. «Η Ειδική ταίριαζε στη μοτοσικλέτα μου, αλλά πάσχισα λίγο με τη σκόνη και ήταν δύσκολο να φτάσω τους μπροστινούς μου. Ο αγώνας τώρα άρχισε για μένα. Ήταν θετική μέρα», είπε ο Χιλιανός.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο David Casteu (Sherco), ο οποίος αποκάλυψε –μιας και η οργάνωση αποφεύγει την ενημέρωση για δυσάρεστα συμβάντα- ότι την πρώτη μέρα είχε χτυπήσει έναν θεατή. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο θεατής δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό, παρά μόνο δύο σπασμένα πλευρά.

«Είμαι πολύ ανακουφισμένος, δεν ήταν εύκολο το χθεσινό απόγευμα», είπε ο D. Casteu. «Σήμερα το σκεφτόμουν πάλι, αλλά η διαδρομή είχε λιγότερους θεατές και μπορούσα να επιτεθώ ξανά. Σε ένα σημείο είχα φτάσει τα 163 χλμ./ώρα, που δεν είναι άσχημα για μοτοσικλέτα 450 κ.εκ.»

Επίσης, η οργάνωση δεν έκανε πολλά για να μαθευτεί ότι ο Ademar Heguiabhere, Αργεντινός που συμμετέχει στον αγώνα των ATV («γουρούνες»), τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα έπειτα από άσχημη πτώση στην 1η Ειδική και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Cordoba.

auto.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024