Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ράλι Ντακάρ 2011, 5η μέρα: Ισπανική υπόθεση!

Ράλι Ντακάρ 2011, 5η μέρα: Ισπανική υπόθεση!

Οι Carlos Sainz και Marc Coma κέρδισαν την 4η Ειδική Διαδρομή και ηγούνται της γενικής κατάταξης στα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες αντίστοιχα. Συγκλονιστική μονομαχία του M. Coma με τον Cyril Despres, τους οποίους χωρίζουν δύο δευτερόλεπτα μετά από 1.220 αγωνιστικά χιλιόμετρα!

Τα πρώτα 207 αγωνιστικά χιλιόμετρα του «πραγματικού» Ντακάρ, στην είσοδο του αγώνα στην έρημο Αταμάκα και στη Χιλή, βρήκαν νικητές τους Carlos Sainz (Volkswagen) και Marc Coma (KTM). Κι ενώ ο πρώτος διεύρυνε το προβάδισμά του στη γενική κατάταξη των αυτοκινήτων μετά την 4η Ειδική, ο δεύτερος τέθηκε επικεφαλής της γενικής των μοτοσικλετών με μόλις δύο δευτερόλεπτα διαφορά από τον Cyril Despres – μετά από 1.220 αγωνιστικά χιλιόμετρα!

Η ημέρα ξεκίνησε τα ξημερώματα από την πόλη San Salvador de Jujuy. Οι αγωνιζόμενοι κάλυψαν τα 554 χιλιόμετρα της απλής διαδρομής, κατά την οποία ανέβηκαν σε υψόμετρο 4.800 μέτρων στις Άνδεις, κι έπειτα πέρασαν στη Χιλή και στην Ατακάμα για τα 207 χλμ. της 4ης Ειδικής του αγώνα.

Οι «θρύλοι» Cyril Despes και Marc Coma, νικητές των πέντε τελευταίων ετών στον αγώνα (με τρεις και δύο νίκες αντίστοιχα) ξεκίνησαν την Ειδική με διαφορά 14 δευτ. υπέρ του Γάλλου. Στα πρώτα χιλιόμετρα, ωστόσο, ο M. Coma έδειχνε να κερδίζει περίπου μισό λεπτό, παρότι άνοιγε το δρόμο εκκινώντας πρώτος.

Ο C. Despres απάντησε μέχρι το τέλος της Ειδικής, αλλά κατάφερε να περιορίσει τη διαφορά τους από τον M. Coma στα 16 δευτ. Η ισχνή διαφορά των δύο δείχνει που είναι το απόλυτο όριο – ότι αυτή η Ειδική δεν θα μπορούσε να καλυφθεί πιο καλά ή πιο γρήγορα!

Παρότι μπήκε σε γνώριμα εδάφη, ο Χιλιανός Francisco Lopez Contardo έμεινε δύο λεπτά πίσω και στην 3η θέση της γενικής, με διαφορά 20 λεπτών από τους πρωτοπόρους! «Ο Cyril και ο Marc οδηγούν με τρελό ρυθμό. Δεν μπορώ να τους ακολουθήσω προς το παρόν», είπε ο αναβάτης της Aprilia.

«Μου αρέσει να οδηγώ εκτός δρόμου – θα προσπαθήσω να κερδίσω χρόνο από αυτούς, αλλά δεν είναι εύκολο. Έχουν μηχανές που αποδίδουν τέλεια και είναι επίσης σπουδαίοι οδηγοί. Πάντως ο αγώνας έχει πολύ δρόμο ακόμα», κατέληξε.

Ο Marc Coma συμπλήρωσε: «Ήταν σημαντική μέρα για μένα. Είμαι χαρούμενος και αισθάνθηκα σπουδαία. Η γενική κατάταξη δεν μετράει προς το παρόν. Σημασία έχει η τελευταία μέρα. Είναι κρίσιμο να έχεις καλό ρυθμό και να αποφεύγεις τα λάθη».

Ο Cyril Despres συμπλήρωσε: «Για αυτό τον τύπο εδάφους πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Δεν έχεις πια σκληρό έδαφος, μόνο έρημο, οδήγηση εκτός δρόμου και επιφάνειες που σπάνε. Για πρώτη μέρα στην άμμο, ξεκίνησα καλά τις Ειδικές της ερήμου. Σήμερα ο Marc Coma έκανε μια υπέροχη Ειδική. Η μάχη είναι εξαίρετη με τον Marc. Τώρα είμαι 2ος, με 2 δευτ. διαφορά, κι έχω το Νο2 – ωραίο κόλπο, δεν είναι;»

Στα αυτοκίνητα ο Carlos Sainz κέρδισε με διαφορά 50 δευτ. την 20η νίκη του σε Ειδική του Ντακάρ από τον ομόλογό του στη Volkswagen Nasser Al Attiyah, όμως ο πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο Stephane Peterhansel της BMW X-Raid. Ο Γάλλος ηγούνταν και πιθανώς θα κέρδιζε αν δεν έχανε αρκετό χρόνο με ένα κλατάρισμα.

Ωστόσο, ο εννέα φορές νικητής του αγώνα επιβεβαίωσε ότι εφεξής θα κάνει την αντεπίθεσή του για να διεκδικήσει τη νίκη, μιας και –λόγω εμπειρίας- έχει το πάνω χέρι στην οδήγηση στης έρημο και τους αμμόλοφους. «Θα ήταν καλή ημέρα, διότι ηγούμασταν στα ενδιάμεσα σημεία», είπε ο Γάλλος.

«Αλλά είχαμε ένα κλατάρισμα και χρειάστηκε να αλλάξουμε τροχό κι αυτός μας κόστισε δύο ή τρία λεπτά. Αυτά χρειαζόμασταν για να κερδίσουμε την Ειδική. Αυτό, πάντως, σημαίνει ότι έχουμε καλή πλοήγηση και δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στα μεγάλα υψόμετρα. Εκκινώντας τρίτοι αύριο, μπορούμε να πάρουμε πίσω ορισμένα πολύτιμα λεπτά».

Ο Carlos Sainz τόνισε: «Είχαμε να κάνουμε λίγη δουλειά στην πλοήγηση, να οδηγήσουμε λίγο εκτός δρόμου, αλλά νομίζω ότι από αύριο θα σοβαρέψουν τα πράγματα. Οδήγησα πολύ γρήγορα σήμερα. Ήλπιζα κάποιος να ήταν ταχύτερός μου, για να μην ανοίγω το δρόμο (την Πέμπτη 6/01). Οι αντίπαλοί μου είναι επικίνδυνοι και βρίσκονται πολύ κοντά μου στη γενική κατάταξη».

Στο μεταξύ, ο Robby Gordon έγινε ο πρώτος από τους πρωταγωνιστές που εγκατέλειψε. Ο V8 κινητήρας του Hummer έσπασε αμέσως μετά το πέρασμα από το σημείο Paso de Jama των Άνδεων και ο Αμερικανός δεν εκκίνησε την Ειδική.

Διαβάστε στην επίσημη ιστοσελίδα του 33ου Ράλι Ντακάρ τα αποτελέσματα της 4ης Ειδικής Διαδρομής και τη γενική κατάταξη σε κάθε κατηγορία και δείτε εδώ το μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα του in.gr για τον αγώνα της Λατινικής Αμερικής.

auto.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024