Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rally Dakar 2012, 3η μέρα: Νέοι πρωτοπόροι οι K. Holowczyc και C. Despres

Rally Dakar 2012, 3η μέρα: Νέοι πρωτοπόροι οι K. Holowczyc και C. Despres

Ο Πολωνός της MINI X-Raid και ο Γάλλος της ΚΤΜ ανέβηκαν στην κορυφή της γενικής κατάταξης μετά τα 208-270 αγωνιστικά χιλιόμετρα της διαδρομής από το San Rafael στο San Juan, όπου ο Stephane Peterhansel είχε δύο κλαταρίσματα και ο Marc Coma ένα χρονοβόρο σφάλμα πλοήγησης.

Ο Πολωνός Krzysztof Holowczyc της ΜΙΝΙ X-Raid στα αυτοκίνητα και ο Γάλλος Cyril Despres της ΚΤΜ ανέβηκαν στην κορυφή του Rally Dakar 2012 μετά την τυρίτη μέρα του αγώνα, στο δρόμο από το San Rafael στο San Juan της Αργεντινής και στη σκιά της Σιέρα Νεβάδα.

Οι μέχρι πρότινος πρωτοπόροι των δύο κατηγοριών, Stephane Peterhansel (ΜΙΝΙ) και Marc Coma (ΚΤΜ), έχασαν πολύ χρόνο καθώς διαπίστωσαν ξανά την άγρια πλευρά του Ντακάρ: ο πρώτος με δύο κλαταρίσματα και ο δεύτερος με ένα σοβαρό σφάλμα πλοήγησης.

Ο S. Peterhansel ήταν ταχύτερος στα δύο πρώτα σημεία ελέγχου χρόνου, αλλά στα τελευταία 50 χιλιόμετρα της -μήκους 270 χλμ.- Ειδικής Διαδρομής σταμάτησε δύο φορές για να αλλάξει ελαστικό και έχασε πάνω από έξι λεπτά σε σχέση με τον νικητή της Ειδικής, Nani Roma, της ίδιας ομάδας.

Ως αποτέλεσμα, ο S. Peterhansel έπεσε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης, λίγο πίσω από τους Giniel de Villiers και Nani Roma, αλλά περίπου τέσσερα λεπτά μπροστά από τον Nasser Al Attiyah, που είχε ατυχήσει την πρώτη μέρα. Ο πλησιέστερος αντίπαλος του K. Holowczyc, που πέτυχε το δεύτερο χρόνο της ημέρας, είναι τώρα ο Robby Gordon – ταχύτατος φέτος με το δικίνητο Hummer.

Ο Stephane Peterhansel δήλωσε στο τέλος της Ειδικής: «Ένα κλαδί μπήκε μέσα στο λάστιχο και σταματήσαμε για πρώτη φορά. Στη συνέχεια πιέσαμε και μας έτυχε και δεύτερο κλατάρισμα, οπότε δεν ήταν και τόσο καλή μέρα. Όμως είμαστε ακόμα εδώ – χάσαμε πέντε λεπτά, αλλά θα δούμε τι θα γίνει».

Ο Krzysztof Holowczyc συμπλήρωσε: «Διασχίζοντας ένα υδάτινο πέρασμα δεν βλέπαμε καλά και ένα μεγάλο κλαδί μας έσπασε το παρ-μπριζ. Σε άλλη στιγμή χάσαμε περίπου μισού λεπτό, διότι ακολουθήσαμε τις μοτοσικλέτες και εκείνες επέλεξαν άλλο δρόμο. Έπρεπε να κάνουμε όπισθεν για 500 μέτρα, πολύ σιγά για να μην χτυπήσουμε καμία μοτοσικλέτα».

Στη μάχη των μοτοσικλετών οι αναβάτες κάλυψαν 208 αγωνιστικά χιλιόμετρα και περίπου στο 164ό από αυτά ο Marc Coma έκανε ένα πολύ χρονοβόρο σφάλμα πλοήγησης, επιτρέποντας έτσι στον μεγάλο του αντίπαλο Cyril Despres να κερδίσει -όπως και το 2010- την Ειδική προς το San Juan και μαζί την πρωτοπορία στη γενική.

Οι δύο τους εναλλάσσονταν στην κορυφή, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων μεταξύ τους, στα πρώτα σημεία ελέγχου χρόνου της Ειδικής. Όμως, μετά το 164ο χιλιόμετρο, το road book χώριζε τη διαδρομή για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες και ο M. Coma πήρε τη λάθος διαδρομή, των αυτοκινήτων, για 4 χιλιόμετρα.

«Κοίταξα το road book και νόμιζα ότι ήμουν στο σωστό δρόμο, αλλά μετά είδα ότι δεν ήταν έτσι, διότι η επόμενη σημείωση ήταν μετά από 8 χλμ. και δεν ήταν σωστή. Έτσι, γύρισα πίσω! Δεκαέξι χιλιόμετρα θα ήταν πολλά! Προσπάθησα να ανακτήσω λίγο χρόνο, αλλά ήταν δύσκολη η σημερινή μέρα, παρότι η φύση ήταν εκπληκτική. Στο τέλος έχασα 13 λεπτά – δεν είναι πολλά, αλλά όταν κάνεις ένα λάθος δεν πρέπει να σε εκπλήσσουν οι διαφορές».

Ο Cyril Despres, που κατέκτησε την 27η νίκη του σε Ειδική του Ντακάρ, συμπλήρωσε: «Ήταν καλή μέρα, στο τέλος. Ξεκίνησε άσχημα για μένα, διότι έσπασα ένα δάχτυλο σήμερα το πρωί. Ο μηχανισμός του συστήματος πλοήγησής μου έσπασε μετά τα 100 χλμ. Το πέρασμα από το ποτάμι ήταν τρελό, αλλά πέρασα με την ηχυσία μου, δεν ήθελα να πιέσω. Η διαδρομή δεν είχε καλή σήμανση και ενίοτε ελάχιστη, αλλά τερμάτισα – λίγο κουρασμένος, αλλά με καλό χρόνο».

Το δεύτερο χρόνο της ημέρας πέτυχε ο Ολλανδός Frans Verhoeven με τη Sherco του, που ήταν δύο δευτερόλεπτα ταχύτερος του Paulo Goncalves (Yamaha). Στο μεταξύ, η μέρα επεφύλασσε και δύο μεγάλες εγκαταλείψεις στις μοτοσικλέτες: του Jakub Przygonsky με σπασμένο μοτέρ και του Quinn Cody, που έπεσε στο 173ο χλμ. και έσπασε την κλείδα του.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αναβάτης Sebastien Coue βρισκόταν σε κώμα σε νοσοκομείο του San Rafael μετά τη 2η μέρα του αγώνα, οπότε οι οργανωτές τον εντόπισαν αναίσθητο στην έρημο. Ο Γάλλος είχε υποστεί θερμοπληξία. Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοίνωσαν ότι ξύπνησε από το κώμα και η κατάστασή του βελτιώνεται σταθερά.

RALLY DAKAR 2012
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
(Μετά την 3η ημέρα)
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

1. Holowczyc (MINI) 5:51:06
2. Gordon (Hummer) +54
3. De Villiers (Toyota) +1:40
4. Roma (MINI) +1:50
5. Peterhansel (MINI) +2:41
6. Al Attiyah (Hummer) +6:34
7. Novitskiy (MINI) +14:53
8. Alvarez (Toyota) +20:39
9. Sousa (Great Wall) +21:46
10. Wevers (Mitsubishi) +26:06

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ
1. Despres (KTM) 7:31:42
2. Coma (KTM) +10:12
3. Casteu (Yamaha) +17:16
4. Lopez (Aprilia) +17:37
5. Rodrigues (Yamaha) +19:49
6. Goncalves (Husqvarna) +26:00
7. Pizzolito (Honda) +27:21
8. Viladoms (KTM) +28:26
9. Pedrero Garcia (KTM) +29:01
10. Farres Guell (KTM) +31:00

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024