Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Rally Dakar 2012, 9η μέρα: Ολική ανατροπή!

Η μεγαλύτερη φετινή Ειδική Διαδρομή, στην καρδιά της ερήμου Atacama, έκρυβε παγίδες και εκπλήξεις και ανέβασε τον Marc Coma (ΚΤΜ) στην κορυφή της γενικής κατάταξης των μοτοσικλετών, ενώ το προβάδισμα του Stephane Peterhansel (MINI) στα αυτοκίνητα μειώθηκε σε λιγότερο από 8 λεπτά από τους Robby Gordon και Krzysztof Hołowczyc.

Ένα λασπώδες πέρασμα κοντά σε ένα ποτάμι στο 11ο από τα 477 αγωνιστικά χιλιόμετρα της 8ης Ειδικής Διαδρομής του Rally Dakar 2012, από το Copiapo στην Antofagasta της Χιλής, ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό στιλ μοτοσικλέτες: ο Marc Coma (KTM) πλέον προηγείται του Cyril Despres (KTM) με διαφορά 1:26 λεπτού, ενώ στα αυτοκίνητα οι Robby Gordon (Hummer) και Nani Roma (ΜΙΝΙ) απειλούν ευθέως πια τον πρωτοπόρο Stephane Peterhansel (MINI)!

Αμέσως μετά την εκκίνηση της Ε.Δ. ο Marc Coma με ένα μικρό λάθος πλοήγησης έχανε ήδη ένα λεπτό, αλλά τα πράγματα θα βελτιωνόταν για τον Ισπανό. Στο λασπώδες πέρασμα ο Cyril Despres κόλλησε στη λάσπη και έχασε σχεδόν δέκα λεπτά – δηλαδή παραπάνω από το προβάδισμα που είχε στην κορυφή της γενικής κατάταξης στο ξεκίνημα της ημέρας.

Το ίδιο συνέβη και στον Paulo Goncalves και σε αρκετούς ακόμη αναβάτες. Οι οργανωτές, έτσι, αποφάσισαν να αλλάξουν τη χάραξη της Ε.Δ. στο ξεκίνημά της, ώστε να μην κολλήσει το υπόλοιπο καραβάνι. Κατά συνέπεια, οι αγωνοδίκες των μοτοσικλετών στο τέλος της ημέρας αφαίρεσαν τον χρόνο των επτά που είχαν ήδη διασχίσει το πέρασμα (Coma, Despres, Goncalves, Rodrigues, Farres Guell, Ullevalseter, Casteu).

Γιατί, όμως, ο Cyril Despres έχασε την πρωτοπορία; Διότι μετά το λασπώδες πέρασμα και μέχρι το μέσον της Ε.Δ., είχε απωλέσει ακόμα έξι λεπτά – τα οποία έγιναν 9:14 στον τερματισμό της Ειδικής.

Έτσι, μετά και από την απόφαση των αγωνοδικών, ο Marc Coma πέρασε επικεφαλής της γενικής κατάταξης, με διαφορά 1:26 από τον Γάλλο στη «μητέρα των μαχών» των δύο για την 4η νίκη της καριέρας τους στο διάσημο αγώνα.

«Ένα ποτάμι λάσπης εμφανίστηκε από τις ημέρες των αναγνωρίσεων με τα αυτοκίνητα μέχρι σήμερα», είπε ο Cyril Despres στον τερματισμό, στην Antofagasta. «Κατά συνέπεια, δεν εμφανίστηκε στο road book και ήμουν ο πρώτος που έπεσε στην παγίδα. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να το αποφύγω.

Περιμένω την απόφαση των αγωνοδικών. Αφότου πέρασαν οι Ullevalseter και Goncalves, οι οργανωτές παρέκαμψαν το σημείο για να μην κολλήσουν 200 οχήματα στη λάπη. Συνεπώς, δεν μπορώ να διακρίνω γιατί εγώ και οι άλλοι πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το αφήσουμε έτσι».

Ο Marc Coma, από την πλευρά του, είπε: «Ήταν πολύ μεγάλη Ειδική. Ήμουν τυχερός που δεν έχασα πολύ χρόνο στη λάσπη και μετά είδα ότι μπορούσα να ανοίξω διαφορά, συνεπώς επιτέθηκα πολύ. Προς το τέλος, όμως, διαπίστωσα ότι είχα προβλήματα με τον κινητήρα και μείωσα ταχύτητα για να εξασφαλίσω ότι θα τερμάτιζα.

Αυτή είναι η 20η μου νίκη σε Ειδική Διαδρομή, είναι ένας καλός αριθμός. Ωστόσο, δεν μετράει ο αριθμός νικών σε Ειδικές, αλλά η νίκη στον αγώνα και γνωρίζω ότι απομένει μια μεγάλη εβδομάδα σκληρού αγώνα μπροστά μας».

Πίσω από τον Καταλανό σε αυτή την Ε.Δ. τερμάτισε με διαφορά 7 λεπτών ο «νεροκουβαλητής» του Ruben Faria και στα 8:44 λεπτά ο Helder Rodrigues, που κρατάει τη διαφορά στη μάχη για την 3η θέση μετά τα σημερινά προβλήματα του Paulo Goncalves.

Η μάχη των αυτοκινήτων εξελίχθηκε εξίσου συναρπαστικά, μιας κι ο Nani Roma της MINI X-Raid κέρδισε την Ειδική με διαφορά μόλις 5 δευτερολέπτων από τον Robby Gordon, καθώς ο Αμερικανός με το Hummer του και ο Krzysztof Hołowczyc (MINI) πλησίασαν στη γενική κατάταξη τον επικεφαλής Stephane Peterhansel (ΜΙΝΙ) σε διαφορά μικρότερη των 8 λεπτών!

Ο Robby Gordon τόνισε: «Ο Nani μπορεί να με κέρδισε, αλλά η διαφορά πρέπει να ήταν μικρή. Η νίκη με επτά λεπτά από τον Peterhansel κάνει αυτή τη μέρα σπουδαία. Με πάσα ειλικρίνεια, δεν επιτέθηκα πολύ, με εξαίρεση στο τέλος. Δεν ήμουν στα καλύτερά μου για 300 χιλιόμετρα, μόνο στα τελευταία 150. Αισθανόμουν τους άλλους να αναπνέουν στο σβέρκο μου κι έτσι επιτάχυνα».

Με ένα κλατάρισμα 30 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, ο Stephane Peterhansel σημείωσε τον 4ο χρόνο της ημέρας (πίσω από τους προαναφερθέντες) και έχασε 5:33 από τον Robby Gordon και 3:34 λεπτά από το Krzysztof Hołowczyc.

Ο Γάλλος δήλωσε, στον τερματισμό: «Χάνω πολύ χρόνο. Οδήγησα αρκετά αργά στα βραχώδη σημεία γιατί φοβόμουν τα κλαταρίσματα. Παρόλα αυτά… είχα ένα 30 χλμ. πριν τον τερματισμό. Ήταν κακή Ειδική, αλλά έτσι είναι τα πράγματα.

Ο Gordon ξεκίνησε τρία λεπτά πριν από εμάς και σε 180 χλμ. ήμασταν 30 δευτερόλεπτα πίσω του. Νομίζω πως όταν μας είδα ανέβασε ρυθμό, αφήνοντάς μας στη σκόνη. Μπορούμε να κερδίσει, συνεπώς είναι κρίσιμο για εκείνον να ελέγξει αυτή την κατάσταση όσο καλύτερα μπορεί».

Ο Nasser Al Attiyah, που ήλπιζε να κερδίζει 7-8 λεπτά την ημέρα από τους αντιπάλους του για να κατακτήσει και τη φετινή νίκη, είχε και πάλι (δύο) μηχανικά προβλήματα. Σταμάτησε αρκετές φορές για να τα διευθετήσει και τελείωσε την Ε.Δ. έχοντας χάσει 8 λεπτά.

Ο οδηγός από το Κατάρ είπε: «Είχαμε πρόβλημα με έναν ιμάντα. Το επιδιορθώσαμε – και σύντομα χρειάστηκε επιδιόρθωση και ένας εναλλάκτης. Ξεκινήσαμε την επίθεση εκ των υστέρων. Υπήρχαν έξι αυτοκίνητα μπροστά μας και προσπεράσαμε όλα τα MINI και το Toyota του [Giniel] De Villiers. Κάναμε καλή δουλειά. Είναι εκνευρισμένοι επειδή τους προσπέρασα όλους, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα».

ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ 2012
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
(Μετά την 9η μέρα / 8η Ειδική Διαδρομή)
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

1. Peterhansel (ΜΙΝΙ) 20:04:15
2. Gordon (Hummer) +7:36
3. Holowczyc (ΜΙΝΙ) +7:48
4. Roma (ΜΙΝΙ) +12:27
5. De Villiers (Toyota) +37:45
6. Al Attiyah (Hummer) +45:25
7. Novitskiy (ΜΙΝΙ) +1:07:33
8. Sousa (Great Wall) +1:23:29
9. Alvarez (Toyota) +2:04:15
10. Van Loon (Mitsubishi) +2:19:04

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ
1. Coma (KTM) 23:24:18
2. Despres (KTM) +01:26
3. Rodrigues (Yamaha) +49:01
4. Casteu (Yamaha) +1:09:52
5. Goncalves (Husqvarna) +1:12:11
6. Viladoms (KTM) +1:12:27
7. Farres Guell (KTM) +1:15:35
8. Svitko (KTM) +1:18:40
9. Pedrero Garcia (KTM) +1:26:31
10. Pain (Yamaha) +1:41:53

auto.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024