Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rally Dakar 2012, 11η ημέρα: Βήμα νίκης του Stephane Peterhansel

Rally Dakar 2012, 11η ημέρα: Βήμα νίκης του Stephane Peterhansel

O Γάλλος είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για τη νίκη μετά από χρονοβόρο ατύχημα που είχε ο Robby Gordon, ο οποίος ενδέχεται ακόμα και να αποκλειστεί από τον αγώνα. Συγκλονιστική μάχη στις μοτοσικλέτες, καθώς ο Cyril Despres και ο Marc Coma χωρίζονται από μόλις 21 δευτερόλεπτα!

Ο Stephane Peterhansel είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει στο φετινό Rally Dakar την 10η νίκη της καριέρας του στον αγώνα, ενώ αντίθετα η «μητέρα των μαχών» μεταξύ του Cyril Despres και του Marc Coma εξελίσσεται εντυπωσιακά, με τη διαφορά των δύο αναβατών στα 21 δευτερόλεπτα!

Στα αυτοκίνητα, ο S. Peterhansel (MINI X-Raid) έχει πλέον προβάδισμα 19 λεπτών καθώς προς το τέλος της 10ης Ειδικής Διαδρομής των 377 χιλιομέτρων από το Iquique στην Arica της Χιλής, και ενώ οι δύο τους εναλλάσσονταν μέχρι τότε στην πρωτοπορία, ο Robby Gordon βγήκε από τη διαδρομή και προκάλεσε ζημιά στο δεξί μέρος του Hummer του.

Ο Αμερικανός έχασε 14:14 λεπτά και, ακόμα χειρότερα, κινδυνεύει να αποκλειστεί από τον αγώνα. Οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να τον αποκλείσουν για κάποια τεχνική ατασθαλία μετά την 9η Ε.Δ., ο Robby Gordon άσκησε έφεση και μέχρι την εξέτασή της θα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στον αγώνα.

«Χτύπησα ένα βράχο με τα δύο δεξιά ελαστικά και έσπασαν ορισμένα εξαρτήματα» είπε ο R. Gordon. «Προσπερνούσα [τον Peterhansel], δεν έκανε στην άκρη, χτύπησε το βράχο και είχα δύο κλαταρίσματα μεμιάς. Η δουλειά μας χάλασε, έχουμε ένα χαλασμένο αυτοκίνητο που πρέπει να φτιάξουμε, η ζημιά είναι μεγάλη, αλλά πιέσουμε ακόμα πιο πολύ τώρα».

Ο πρωτοπόρος S. Peterhansel, στο μεταξύ, εκμεταλλεύτηκε και τα προβλήματα του έτερου διώκτη του, Krzysztof Holowczyc. Το σύστημα διεύθυνσης του MINI All4 Racing έσπασε μετά το 50ό χιλιόμετρο κι έτσι ο Πολωνός έπεσε πολύ πίσω στην κατάταξη. Δεύτερος γενικής ανέβηκε ο Nani Roma, που κέρδισε τη σημερινή Ειδική Διαδρομή – την 5η του στον αγώνα.

Ο Stephane Peterhansel δήλωσε: «Σήμερα είχαμε μια μεγάλη μάχη με τον Gordon. Αρχικά ήταν λίγο πιο αργός από εμάς. Τον περάσαμε όταν έκανε ένα λάθος πλοήγησης, αλλά στο τέλος μας πέρασε πάλι. Πλησίασε πολύ γρήγορα μια κλειστή αριστερή στροφή, πολύ στενή, φεύγοντας ευθεία και πηδώντας ένα μικρό ανάχωμα. Ήμουν σίγουρος ότι το αυτοκίνητό του είχε ανατραπεί, αλλά μετά είδα πάλι μέσα από τη σκόνη ότι πατούσε κανονικά στους τροχούς του».

Στις μοτοσικλέτες τον πρώτο χρόνο της ημέρας σημείωσε ο Joan Barreda Bort (Husqvarna), που κέρδισε την πρώτη Ειδική της καριέρας του παρότι χτύπησε το δεξί του πόδι στο 35ο χιλιόμετρο. Φυσικά, όμως, όλη τη δημοσιότητα κλέβει η εκθαμβωτική μάχη των «εξωγήινων» Cyril Despres και Marc Coma.

Ο M. Coma ήταν ενάμισι λεπτό πιο αργός από τον Ισπανό νικητή σήμερα και ο C. Despres – επιφορτισμένος με το έργο την πλοήγησης ανοίγοντας το δρόμο- τριάμισι λεπτά, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας, μετά από χιλιάδες αγωνιστικά χιλιόμετρα, ο Γάλλος να προηγείται του Καταλανού στη γενική κατάταξη με διαφορά μόλις 21 δευτερολέπτων!

O Cyril Despres δήλωσε: «Όλα πήγαιναν καλά για μένα μέχρι το 225ο χιλιόμετρο και κατάφερνα να κρατάω καλό ρυθμό. Όμως έκανα ένα μικρό λάθος πλοήγησης και τότε με πέρασε ο Marc. Οδηγούσε μαζί με τον Joan Barreda, τον οποία συγχαίρω για την εξαιρετική Ειδική που έκανε. Σε αυτό το επίπεδο κάθε δευτερόλεπτο μετράει!

Είναι ένα σενάριο που φανταζόμουν και δεν εκπλήσσομαι. Είμαι απλά χαρούμενος που πέρασα άλλη μια μέρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολο να μένεις στην κορυφή για 377 χιλιόμετρα οδηγώντας στο όριο. Αν τερματίσω στη σκόνη του ή εκείνος στη δική μου δεν αλλάζουν και πολλά».

Ο Marc Coma συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ρυθμός του αγώνα και νομίζω ότι θα μαχόμαστε μέχρι τέλους. Προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τη διαφορά και η είσοδος στο Περού θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Ο αγώνας θα κριθεί σε μικρές διαφορές. Όταν το επίπεδο απόδοσης είναι ίδιο, η ομάδα ίδια και η μοτοσικλέτα το ίδιο, είναι δύσκολο και για εκείνον και για μένα. Αλλά στο κρίσιμο σημείο θα εξαρτηθεί από τον αναβάτη».

Ο Helder Rodrigues (Yamaha) πέτυχε τον 4ο χρόνο της ημέρας και φαίνεται να «καθαρίζει» την τρίτη θέση του βάθρου, εκμεταλλευόμενος και μια πτώση του Paulo Goncalves, ο οποίος έχασε σχεδόν 20 λεπτά και έπεσε 36ος στη γενική κατάταξη.

RALLY DAKAR 2012
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
(Μετά την 11η ημέρα / 10η Ειδική Διαδρομή)

1. Peterhansel (MINI) 28:41:12
2. Roma (MINI) +19:05
3. Gordon (Hummer) +19:51
4. De Villiers (Toyota) +1:01:33
5. Novitskiy (MINI) +2:00:55
6. Sousa (Great Wall) +2:27:53
7. Alvarez (Toyota) +3:24:58
8. Brinke (Mitsubishi) +3:58:22
9. Van Loon (Mitsubishi) +3:59:31
10. Vos (Toyota) +4:01:54

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ
1. Despres (KTM) 33:07:39
2. Coma (KTM) +00:21
3. Rodrigues (Yamaha) +45:56
4. Viladoms (KTM) +1:18:52
5. Svikto (KTM) +1:24:38
6. Farres Guell (KTM) +1:35:21
7. Ullevalseter (KTM) +1:56:22
8. Pain (Yamaha) +2:08:22
9. Botturi (KTM) +2:15:51
10. Faria (KTM) +2:40:27

auto.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024