Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Rally Dakar 2012, 13η μέρα: Μάχη στα δευτερόλεπτα!

Rally Dakar 2012, 13η μέρα: Μάχη στα δευτερόλεπτα!

Ο Marc Coma ανέκτησε το προβάδισμα κερδίζοντας τη 12η Ειδική Διαδρομή, από την Arequipa στη Nasca, όμως ο Cyril Despres έχει στρατηγικά το πάνω χέρι στην οριακή μονομαχία των μοτοσικλετών. Ο Stephane Peterhansel ασφαλής στην κορυφή των αυτοκινήτων, παρότι κόλλησε για 20 λεπτά στην άμμο!

Στο δρόμο από την Arequipa στη Nasca του Περού, στην 13η ημέρα και 12η Ειδικής Διαδρομή του Rally Dakar 2012, ο Marc Coma (ΚΤΜ) ανέκτησε την πρωτοπορία στην εκπληκτική μάχη με τα δευτερόλεπτα απέναντι στον Cyril Despres (KTM) στις μοτοσικλέτες, την ώρα που ο Stephane Peterhansel (MINI X-Raid) διατήρησε το ασφαλές προβάδισμά του στην κορυφή των αυτοκινήτων, δίχως να πληρώσει ακριβά το κόλλημα σε έναν αμμόλοφο.

Για τον Marc Coma ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα εκμεταλλευόταν την 3η θέση της εκκίνησής του σε αυτή την Ε.Δ. Ξεκίνησε επιφυλακτικά, εξασφάλισε τη σωστή του πλοήγηση και στο τέλος των 197 αγωνιστικών χιλιομέτρων επιτέθηκε για να κερδίσει 4 λεπτά από τον Cyril Despres και να τον περάσει στην κορυφή της γενικής κατάταξης, με διαφορά 1 λεπτού και 35 δευτερολέπτων.

Ο Καταλανός, μετά την 21η νίκη σε Ε.Δ. του Dakar της καριέρας του και 5η φετινή, δήλωσε: «Ήταν δύσκολη μέρα. Ξεκίνησα τέσσερα λεπτά μετά από τον Cyril και κατάφερα να τον φτάσω. Σε όλο το πρώτο τμήμα της Ειδικής αφοσιώθηκα στην πλοήγηση, διότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως περιθώριο λάθους.

Έπειτα, γνώριζα ότι θα υπήρχαν ευκαιρίες να επιτεθώ στο δεύτερο τμήμα και εκεί ήταν που κατάφερα να κερδίσω ξανά έδαφος από τον Cyril. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, διότι ακολουθεί άλλη μια μεγάλη Ειδική αύριο», κατέληξε.

Ο Cyril Despres, που περίμενε ότι θα έχανε χρόνο ανοίγοντας το δρόμο και οδηγώντας στα τυφλά, τόνισε: «Ήταν καταπληκτική Ειδική, μια από τις καλύτερες που έχω οδηγήσει στο Dakar τα τελευταία χρόνια. Το περίμενα ότι ο Marc θα με έφτανε και ότι αυτή δεν θα ήταν τόσο καλή μέρα. Αλλά ήταν μεγαλοπρεπής. Δεν μετανιώνω, διότι επιτέθηκα στο πρώτο τμήμα της Ε.Δ.

Πρέπει να τα δίνεις όλα σε αυτό το Dakar, δεν είναι αγώνας που να μπορείς να παίξεις το παιχνίδι της υπομονής. Απέναντι στον Marc Coma μάχομαι με έναν εξαιρετικό αναβάτη. Είναι γρήγορος και έξυπνος. Έτσι, προσπαθώ να βρω τον ιδανικό ρυθμό. Υπάρχουν κι άλλοι αναβάτες μεταξύ μας, συνεπώς αυτά είναι καλά νέα για την εκκίνηση της αυριανής ημέρας».

Πάντως, ο Cyril Despres δείχνει να έχει ορίσει τέλεια τη στρατηγική του. Η 13η Ειδική Διαδρομή του Σαββάτου 14/01 είναι ουσιαστικά η τελευταία ουσιώδης του αγώνα, καθώς η Κυριακή 15/01 περιλαμβάνει μόνο ένα μικρό κομμάτι 29 αγωνιστικών χιλιομέτρων στα παράλια του Ειρηνικού, από τo Pisco στη Lima.

Ο Γάλλος, λοιπόν, θα εκκινήσει την 13η Ειδική τέταρτος, με βάση τον 4ο χρόνο που πέτυχε στη 12η Ε.Δ., πίσω από τον Marc Coma και από τους Joan Barreda Bort και Jordi Viladoms. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τον Cyril Despres, που -όπως και ο Marc Coma- διεκδικεί φέτος την 4η νίκη της καριέρας του στο Dakar.

Στα αυτοκίνητα, λίγο έλειψε στα τελευταία χιλιόμετρα της Ειδικής και στους αμμόλοφους κοντά στη Nasca να απωλέσει ο Stephane Peterhansel τη διαφορά ασφαλείας που έχει οικοδομήσει στην κορυφή της γενικής κατάταξης, όταν το MINI All4 Racing κόλλησε για αρκετά οδυνηρά λεπτά στην άμμο.

Ο Γάλλος, όμως, είχε την τύχη να δει και τον Nani Roma, τον πλησιέστερο και μοναδικό του αντίπαλο για τη νίκη, να αντιμετωπίζει αρκιβώς το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο πρώτος να μην χάσει πάνω από 3 λεπτά σε σχέση με τον δεύτερο και να κρατήσει το προβάδισμά του στη γενική στα 20 λεπτά.

Ο Stephane Peterhansel δήλωσε: «Αμέσως μόλις περάσαμε τους πρώτους αμμόλοφους, μετά από μια κορυφή υπήρχε μια τρύπα και κολλήσαμε. Ο χρόνος περνούσε και τα λεπτά έδειχναν ατελείωτα. Χάσαμε 20 λεπτά, κάτι που σήμαινε ότι μπορούσαμε να χάσουμε και το προβάδισμα στη γενική κατάταξη.

Καθαρίσαμε λίγο την άμμο και κινούσαμε το αυτοκίνητο μπροστά, εκατοστό προς εκατοστό, για να φύγουμε από εκεί. Έπειτα, πρέπει να παραδεχθώ ότι πήρα αρκετά ρίσκα για να καλύψω τον χαμένο χρόνο. Αυτά ήταν τα 50 χλμ. στα οποία επιτέθηκα πιο πολύ σε σχέση με όλο τον αγώνα. Στο τέλος φτάσαμε τον Nani, συνεπώς πρέπει κι εκείνος να είχε προβλήματα».

Τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας, τον δεύτερό του στο φετινό Dakar, πέτυχε ο Robby Gordon. Ο Αμερικανός είχε χάσει σχεδόν δύο ώρες τις προηγούμενες ημέρες με τα μηχανικά προβλήματα του Hummer και μαζί κάθε ελπίδα για τη νίκη. Επίσης, θυμίζουμε, εκκρεμεί η έφεσή του ενάντια στην απόφαση των αγωνοδικών να τον αποκλείσουν για παράνομο σύστημα ανεφοδιασμού.

Στη συνέχεια, ο Robby Gordon έκανε τις εξής δηλώσεις: «Τα ΜΙΝΙ είναι για κοριτσάκια, γιατί τα κερδίσαμε με διαφορά 20 λεπτών. Ήταν σπουδαία Ειδική, με μεγάλους αμμόλοφους, και το αυτοκίνητο είναι γρήγορο. Κάναμε μάθημα σε αυτά τα παιδιά.

Είμαι τσατισμένος με τον Stephane και είμαι τσατισμένος με τον Nani, που αμφέβαλλαν για το χαρακτήρα μου λέγοντας ότι κλέβω και σήμερα τους κλότσησα στον κ***. Θα αποδεικνύω κάτι καθημερινά στον υπόλοιπο αγώνα. Θα κερδίζουμε κάθε Ειδική από τώρα μέχρι τον τερματισμό»!

RALLY DAKAR 2012
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
(Μετά την 13η ημέρα / 12η Ειδική Διαδρομή)
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

1. Peterhansel (ΜΙΝΙ) 35:19:04
2. Roma (ΜΙΝΙ) +20:00
3. De Villiers (Toyota) +1:06:40
4. Gordon (Hummer) +1:44:04
5. Novitskiy (ΜΙΝΙ) +2:00:01
6. Alvarez (Toyota) +3:52:06
7. Ten Brinke (Mitsubishi) +4:14:24
8. Sousa (Great Wall) +4:18:21
9. Leal dos Santos (ΜΙΝΙ) +4:51:05
10. Vos (Toyota) +6:19:48

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

1. Coma (KTM) 39:38:16
2. Despres (KTM) +01:35
3. Rodrigues (Yamaha) +01:13:49
4. Viladoms (KTM) +01:40:34
5. Svitko (KTM) +01:41:45
6. Farres Guell (KTM) +02:06:36
7. Ullevalseter (KTM) +02:12:14
8. Botturi (KTM) +02:56:34
9. Pain (Yamaha) +03:08:31
10. Zanol (KTM) +03:16:33

auto.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024