Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ράλι Ντακάρ 2009, 10η μέρα: Βήμα νίκης του Carlos Sainz

Ράλι Ντακάρ 2009, 10η μέρα: Βήμα νίκης του Carlos Sainz

Κερδίζοντας και την 10η Ειδική Διαδρομή, ο Ισπανός αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή σχεδόν στην μισή ώρα και είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη. Δεν φαίνεται στην κατάταξη αλλά συνεχίζει ο Βασίλης Ορφανός.

Τέσσερις ημέρες πριν το τέλος του φετινού Ράλι Ντακάρ, ο Carlos Sainz σημείωσε την 6η φετινή του νίκη σε Ειδική Διαδρομή του αγώνα στο εξαιρετικά επίπονο loop γύρω από την πόλη Τσοπιάπο της Χιλής και μέσα στην έρημο Ατακάμα. Κατά συνέπεια, ο Ισπανός αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή της γενικής κατάταξης σε σχεδόν μισή ώρα από τον ομόλογό του στη Volkswagen, Mark Miller.


Στις μοτοσικλέτες ο Jordi Viladoms (ΚΤΜ) κέρδισε για πρώτη φορά φέτος Ειδική του Ράλι Ντακάρ, την ώρα που ο Marc Coma (KTM) δεν έχασε ούτε ελάχιστη από τη διαφορά ασφαλείας που διατηρεί στην κορυφή της γενικής κατάταξης – παρότι έκανε ένα χρονοβόρο σφάλμα πλοήγησης.


Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της δέκατης ημέρας, το Ράλι Ντακάρ αμαυρώθηκε κι από ένα ακόμα δυσάρεστο συμβάν. Ο Ισπανός αναβάτης Cristobal Guerrero είχε ατύχημα με 160 km/h και μεταφέρθηκε, σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο.


Αυτοκίνητα: Αβαντάζ Sainz


Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική νίκη του Carlos Sainz (VW) και έκτη φετινή, σε σύνολο δέκα Ειδικών Διαδρομών μέχρι στιγμής. Ο matador κέρδισε στα τελευταία χιλιόμετρα, έχοντας μέχρι τότε μια συναρπαστική μάχη με τον Robby Gordon (Hummer) που έληξε με διαφορά 21 δευτερολέπτων!


Ήταν καλή ημέρα, χωρίς προβλήματα είπε ο Αμερικανός. Ήμουν λίγο συντηρητικός στο ανώμαλο έδαφος, αλλά χάσαμε μόνο είκοσι δευτερόλεπτα, ήταν ανούσιο. Σε ταχύτερα τμήματα, [οι οδηγοί της VW] μας κερδίζουν. Έχουν πολύ περισσότερη ισχύ από εμάς!.


Ο C. Sainz, στο μεταξύ, αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή από τον Mark Miller στα 27 λεπτά – καθώς ο τελευταίος είχε και κλατάρισμα και προβλήματα πλοήγησης στην σημερινή Ειδική. Πασχίζαμε με την πλοήγηση όλο το πρωί. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσεις το ρυθμό σου, είπε ο M. Miller.


Τελικά είχαμε κι ένα κλατάρισμα και ο Giniel [de Villiers] μας έφτασε και τον ακολουθήσαμε. Κάποια στιγμή κόλλησε σε ένα σημείο και θέλαμε να τον βοηθήσουμε, αλλά ήμασταν ήδη στη ρίζα του αμμόλοφου και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Αισθάνθηκα άσχημα για εκείνον. Περίμενα να τα καταφέρουμε καλύτερα σε αυτή την Ειδική, κατέληξε ο Αμερικανός.


Ο G. de Villiers έχασε σχεδόν 18 λεπτά και μαζί σχεδόν κάθε ελπίδα για νίκη και εξηγεί: Περίπου είκοσι χιλιόμετρα πριν το τέλος της Ειδικής ανέβηκα έναν αμμόλοφο και με περίμενε κακή τύχη στην άλλη πλευρά. Ανεβήκαμε από την λάθος πλευρά και καταλήξαμε σε μια τρύπα. Έχασα είκοσι λεπτά προσπαθώντας να φύγω.


Χτύπησα και λίγο τη μέση μου. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, ήταν απλώς μια κακοτυχία, είμαστε εξαιρετικά ατυχείς φέτος. Δεν είναι η χρονιά μας!, κατέληξε ο Νοτιοαφρικανός.


Μοτοσικλέτες: Η δεύτερη του Viladoms


Στη μάχη των δύο τροχών, ο Cyril Despres ήταν ταχύτερος όλων ώσπου, περίπου στο 300ό χιλιόμετρο, έκανε ένα σφάλμα πλοήγησης – και οι Marc Coma και Francesco Lopez τον ακολούθησαν. Οι τρεις τους έχασαν πάνω από δέκα λεπτά μέχρι να επιστρέψουν στη σωστή διαδρομή.


Ο Jordi Viladoms εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να πάρει την πρώτη του νίκη σε Ειδική του φετινού αγώνα και δεύτερή του συνολικά στο Ράλι Ντακάρ. Η Ειδική ήταν συναρπαστική. Ξεκίνησα από πίσω θέσεις, με το δικό μου ρυθμό δήλωσε ο Ισπανός αναβάτης της ΚΤΜ.


Στο τελευταίο σημείο ανεφοδιασμού ο Marc Coma δεν ήταν εκεί και πίστεψα ότι ίσως αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα, όμως, οδηγούσα μαζί με τον Coma, τον Despres και τον [Alain] Dulcos και όταν διαπίστωσα ότι μπορούσα να ακολουθήσω τον Marc και τον Cyril, όλες μου οι ανησυχίες εξανεμίστηκαν. Είναι σποιδαία αίσθηση και είμαι πολύ ικανοποιημένος, κατέληξε ο J. Viladoms.


Για τον Marc Coma η τακτιμή να ακολουθεί τον C. Despres αποδίδει, καθώς ο Καταλανός μένει μακριά από τον βασικό του αντίπαλο. Ωστόσο, παρά το σφάλμα πλοήγησης, ο M. Coma αυξησε τη διαφορά του και από τον δεύτερο της γενικής, David Fretinge.


Αυτό συνέβη διότι ούτε ο Γάλλος απέφυγε εξαιρετικά χρονοβόρα προβλήματα πλοήγησης, τα οποία του κόστισαν πάνω από μισή ώρα και τον άφησαν στην 15η θέση της Ειδικής. Τώρα η δεύτερη θέση του στη γενική απειλείται ξανά από τον C. Despres, που πλησίασε στα σχεδόν επτά λεπτά.


Βασίλης Ορφανός: Συνεχίζει κανονικά


Ο Βασίλης -όπως και άλλοι αναβάτες- δεν περιλαμβάνεται ούτε στη λίστα χρόνων της 10ης Ειδικής ούτε στη γενική κατάταξη, ωστόσο συνεχίζει κανονικά το 31ο Ράλι Ντακάρ. Τερμάτισε κανονικά την δοκιμασία, αλλά οι οργανωτές τον έστειλαν, μαζί με αρκετούς ακόμα αγωνιζόμενους, από λάθος δρόμο για να φτάσουν στον καταυλισμό.


Έχοντας ήδη σπασμένο GPS, ήταν πολύ δύσκολο για τον Έλληνα αναβάτη να προσανατολιστεί και έχασε πάρα πολλή ώρα για να καλύψει τα ογδόντα χιλιόμετρα μέχρι το bivouac. Τελικά έφτασε εκεί στις 3:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (14/10).


Η 10η Ειδική Διαδρομή: Στην καρδιά της ερήμου


Λόγω προβλήματων που διαπίστωσαν στην ποσότητα και ποιότητα της άμμου, οι οργανωτές του 31ου Ράλι Ντακάρ αποφάσισαν να μειώσουν το μήκος αυτής της Ειδικής, που θα ήταν η σκληρότερη, μεγαλύτερη και δυσκολότερη όλου του αγώνα, κατά διακόσια χιλιόμετρα.


Οι αγωνιζόμενοι θα έκαναν το loop γύρω από την πόλη Τσοπιάπο της Χιλής, στην καρδιά της ερήμου Ατακάμα, αλλά πλέον τα αγωνιστικά χιλιόμετρα θα ήταν 476 αντί για 670 που ήταν προγραμματισμένα αρχικά. Αφαιρέθηκε όλη η συστοιχία αμμόλοφων των τελευταίων εκατό χιλιομέτρων, ένα τμήμα της Ειδικής που θεωρούσαν οι αγωνιζόμενοι highlight του φετινού αγώνα, με αμμόλοφους που απαιτούσαν ανάβαση σχεδόν για ένα χιλιόμετρο!


Επίσης, η 10η Ειδική καθυστέρησε πολύ να ξεκινήσει, λόγω κακοκαιρίας. Η παχιά ομίχλη το πρωί δεν επέτρεψε στα ελικόπτερα ασφαλείας και άμεσης διάσωσης να απογειωθούν.


Διαβάστε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ράλι Ντακάρ 2009 τα αναλυτικά αποτελέσματα της δέκατης Ειδικής Διαδρομής.


auto.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024