Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ράλι Ντακάρ 2009, 13η μέρα: Η πρώτη νίκη της Mitsubishi

Ράλι Ντακάρ 2009, 13η μέρα: Η πρώτη νίκη της Mitsubishi

Ο Nani Roma κέρδισε την πρώτη νίκη του πετρελαιοκίνητου Racing Lancer, την ώρα που η VW έκανε αγώνα τακτικής για να διασφαλίσει τις δύο πρώτες θέσεις με τους Giniel de Villiers και Mark Miller. Νίκη του C. Despres στις μοτοσικλέτες, ο Βασίλης Ορφανός ανέβηκε 97ος.

Μία ημέρα πριν το τέλος του 31ου Ράλι Ντακάρ, ο Nani Roma χάρισε στη Mitsubishi μια καλή ανάμνηση. Μετά το πύρινο βάπτισμα του νέου Racing Lancer και τις εγκαταλείψεις των Hiroshi Masuoka, Luc Alphand και Stephane Peterhansel, ο Ισπανός κέρδισε την πρώτη νίκη της ιαπωνικής εταιρείας στο φετινό αγώνα.


Στο μεταξύ, οι οδηγοί της Volkswagen ακολούθησαν συντηρητικό ρυθμό για να διασφαλίσουν το προβάδισμά τους στη γενική, έπειτα από την εγκατάλειψη του Carlos Sainz μια μέρα νωρίτερα, ενώ στις μοτοσικλέτες ο Cyril Despres κέρδισε την πέμπτη του φετινή νίκη – αλλά χωρίς κάποιο σημαντικό αντίκρυσμα.


Αυτοκίνητα: Αγώνας τακτικής της VW


Μετά την εγκατάλειψη του πρωτοπόρου Carlos Sainz την Πέμπτη (15/01), η Volkswagen έκανε τα πάντα για να αποφύγει οποιοδήποτε απρόοπτο που θα μπορούσε να στερήσει την πρώτη της νίκη (καθώς και την πρώτη πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου) στο Ράλι Ντακάρ.


Οι Giniel de Villiers και Mark Miller εκκίνησαν την Ειδική πρώτοι, αλλά άφησαν τον Robby Gordon να περάσει για να ανοίγει δρόμο και έπειτα περίμεναν τον Dieter Depping για να καλύψουν οι τρεις τους μαζί την Ειδική, ώστε αν κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα να δεχθεί άμεσα τη βοήθεια των άλλων.


Μπορούμε να την αποκαλέσουμε ομαδική Ειδική, είπε ο G. de Villiers. Το σημαντικό ήταν να τερματίσουμε, ειδικά μετά την απώλεια ενός αυτοκινήτου χθες. Ο διευθυντής της ομάδας μας ήθελε να γίνει έτσι και σεβόμαστε τις επιθυμίες της ομάδας. Είναι σημαντικό για τη VW να τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε άλλο, θα ήταν ανούσιο. Δουλέψα πολύ και θα είναι ανόητο να πετάξουμε τον αγώνα στο τέλος, κατέληξε ο Νοτιοαφρικανός.


Ο ρυθμός που ακολούθησαν ήταν προσεκτικός και, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στο συμπλέκτη του Hummer του Robby Gordon που ανάγκασαν τον Αμερικανό να χάσει χρόνο, ο Nani Roma είδε την ευκαιρία που περίμενε και κέρδισε την Ειδική – παρότι το προηγούμενο βράδυ οι μηχανικοί της Mitsubishi δούλεψαν πυρετωδώς για να επιλύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα του κινητήρα, ο οποίος ανέβαζε πολύ υψηλή θερμοκρασία.Ήταν η πρώτη νίκη Ειδικής της Mitsubishi μετά το 2006!


Σήμερα οδήγησα καλά και το αυτοκίνητο ανταποκρίθηκε καλά επίσης, είπε ο Juan Nani Roma. Η νίκη δίνει ικανοποίηση σε όλους. Τώρα θα γυρίσουμε στο Μπουένος Αϊρες χωρίς να ρισκάρουμε πολύ. Το τέλος αυτού του Ράλι Ντακάρ δεν με βρίσκει απογοητευμένο.


Στην κορυφή τα δύο Race Touareg των G. de Villiers και M. Miller έχουν πολύ άνετο προβάδισμα μιάμισης ώρας από το Hummer του R. Gordon και ετοιμάζονται σήμερα, στην Ειδική 227 χιλιομέτρων από την Κόρδοβα στο Μπουένος Αϊρες, να γράψουν ιστορία για την γερμανική εταιρεία.


Μοτοσικλέτες: Περίπατος του C. Despres


Η πέμπτη φετινή νίκη του Cyril Despres και συνολικά 21η της καριέρας ου σε Ειδική Διαδρομή του Ράλι Ντακάρ δεν άλλαξε τίποτα στην κορυφή του αγώνα των μονοσικλετών, καθώς ο πρωτοπόρος Marc Coma τερμάτισε δεύτερος, σχεδόν δύο λεπτά πίσω, διατηρώντας έτσι το άνετο προβάδισμα μιάμισης ώρας στη γενική.


Στο μόνο που ήλπιζε ο C. Despres ήταν σε ένα λάθος του Ισπανού αντίπαλού του, που ακολουθεί αρκετά προσεκτικό ρυθμό ώστε να εξασφαλίσει ότι στον τερματισμό του Μπουένος Αϊρες αύριο θα μετρά και ο ίδιος δύο νίκες στην καριέρα του στο Ράλι Ντακάρ, όπως και ο C. Despres.


Είδαμε ακριβώς τις εικόνες που βλέπουμε στο WRC, αλλά αυτή τη φορά με μια μοτοσικλέτα είπε ο C. Despres. Όταν είσαι πίσω, έχεις μόνο ένα στόχο – να μειώσεις τη διαφορά από την κορυφή. Είναι κρίμα που ακυρώθηκε μεγάλος μέρος της Ειδικής λόγω της βροχής, αλλά έτσι είναι οι αγώνες, κατέληξε.


Ο M. Coma συμπλήρωσε: Δύσκολη Ειδική. Δεν είχε πολλή πρόσφυση και έπρεπε να είμαστε όρθιοι στη μοτοσικλέτα διαρκώς. Ήταν πολύ απαιτητική, από άποψη φυσικής κατάστασης, αλλά και διασκεδαστική στο τέλος. Η τελευταία Ειδική θα είναι μεγάλη, διότι μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει σε μια μικρή Ειδική της τελευταία ημέρα στη Λαζ Ροζ του Ντακάρ. Μπορούν να συμβούν πολλά, κατέληξε ο Ισπανός.


Στο μεταξύ, με τον τρίτο χρόνο που σημείωσε ο David Fretigne συνεχίζει το θαύμα της διαφαινόμενης κατάκτησης μιας θέσης στο βάθρο με την πολύ λιγότερο ισχυρή Yamaha 450 κ.εκ. και ήδη πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Γάλλος είναι ένας από τους αστέρες του μέλλοντος!


Βασίλης Ορφανός: Ξανά στην εκατοντάδα


Στο μεταξύ, αυτή η ημέρα κύλησε λίγο καλύτερα για τον Βασίλη Ορφανό. Ο Έλληνας αναβάτης, που συμμετέχει στην κατηγορία μοτοσικλετών μέχρι 450 κ.εκ., σημείωσε τον 87ο χρόνο της ημέρας και ανέβηκε στην 97η θέση της γενικής κατάταξης. Θυμίζουμε ότι ο Βασίλης έχει ποινή έξι ωρών και οκτώ λεπτών, αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με πολλούς αναβάτες από αυτούς που ακολουθεί στη γενική.


Η 13η Ειδική Διαδρομή: Αλλη μία τροποποίηηση


Η οργάνωση του 31ου Ράλι Ντακάρ τροποποίησε μία ακόμα Ειδική Διαδρομή του αγώνα, την δοκιμασία από τη Λα Ριόχα μέχρι την Κόρδοβα. Αυτή τη φορά έφταιγε η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε στην περιοχή και οι αγωνιζόμενοι εκκίνησαν από το τέταρτο σημείο ανεφοδιασμού.


Το μήκος της Ειδικής μειώθηκε από 545 χιλιόμετρα σε 220, από τα συνολικά 830 χιλιόμετρα της ημέρας. Μετά τους αμμόλοφους, οι αγωνιζόμενοι συνάντησαν σήμερα μια Ειδική με βλάστηση και αρκετά χωμάτινα τμήματα που συνθέτουν και το Ράλι Αργεντινής του WRC.


Διαβάστε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ράλι Ντακάρ 2009 τα αναλυτικά αποτελέσματα της 13ης Ειδικής Διαδρομής.


auto.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024