Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Saab

Μετά από 64 χρόνια λειτουργίας και δύο χρόνια οικονομικών περιπετειών η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία καταθέτει αίτηση πτώχευσης.

Η ιδιοκτήτρια της Saab, Swedish Automobile (Swan) ανακοίνωσε ότι σήμερα 19/12/2011, κατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο του Vanersborg αίτηση πτώχευσης για τις εταιρείες που απαρτίζουν τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab (Saab Automobile AB, Saab Automobile Tools AB και Saab Powertrain AB).

Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη μητρική της σουηδικής φίρμας αναφέρεται ότι: «..μετά από την στάση της GM για τις συναλλαγές με τη Saab Automobile, η Υoungman πληροφόρησε τη Saab ότι η χρηματοδότηση, που θα επέτρεπε τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της Saab, διακόπτεται. Κατ΄επέκταση, η διοίκηση της Saab αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να εξοφλήσει τις οφειλές της και ότι η κήρυξη πτώχευσης αποτελεί την καλύτερη λύση για τους πιστωτές της. Το δικαστήριο του Vanersborg αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα πτώχευσης της Saab Automobile ορίζοντας εκκαθαριστές».

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόπειρα της κινεζικής εταιρείας Youngman –η τελευταία μιας σειράς ανάλογων προσπαθειών- να δανειοδοτήσει τη Saab προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία αναδιοργάνωσης, ναυάγησε μετά από τις αντιρρήσεις που προέβαλε η General Motors, πρώην ιδιοκτήτρια της σουηδικής φίρμας.

Η Saab βρισκόταν αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Youngman και -μέχρι πρότινος- η Pang Da, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση που, με τη σειρά της, θα διασφάλιζε τη συνέχιση των εργασιών της.

Δεδομένου όμως ότι η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών προϋπέθετε τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Saab, η GM η οποία εξακολουθεί να κατέχει προνομιακές μετοχές στη σουηδική φίρμα, προέβαλε «veto», επικαλούμενη το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε συμμετοχή κινεζικής εταιρείας στη Saab, ερχόταν σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα στην κινεζική αγορά όπου διατηρεί κοινοπραξία με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC.

Η τελευταία απόπειρα της Youngman να επενδύσει στη Saab, προέβλεπε δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων με την προοπτική της μελλοντικής αγοράς μεριδίου στη σουηδική φίρμα. Λίγο μετά την ανακοίνωση της εύρεσης χρηματοδότησης από την Saab και πριν τις σημερινές, δυσμενείς εξελίξεις, η General Motors, δήλωσε μέσω εκπροσώπου της:

«Οι διάφορες, νέες προτάσεις της Saab δεν διαφέρουν ουσιαστικά σε τίποτα από αυτό που είχε αρχικά προταθεί στη GM, και κατόπιν αυτού, απορρίφθηκε», τόνισε ο Jim Cain, εκπρόσωπος του αμερικανικού ομίλου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι: «… κάθε πρόταση καταλήγει στην άμεση ή έμμεση μεταφορά του ελέγχου ή/και της ιδιοκτησίας της Saab με τρόπο που θα απέβαινε εις βάρος της GM και των μετόχων της».

auto.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024