Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To ΕuroNCAP επιβραβεύει τη χρήση συστημάτων αυτόματης ακινητοποίησης

To ΕuroNCAP επιβραβεύει τη χρήση συστημάτων αυτόματης ακινητοποίησης

Τα αποτελέσματα μίας έρευνας που εξετάζει τη διαθεσιμότητα των συστημάτων αυτόματης ακινητοποίησης στις προτάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς έδωσε στη δημοσιότητα το EuroNCAP, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προσμετρά, από το 2014, στις αξιολογήσεις του την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σύμφωνα με έρευνες το 90% των ατυχημάτων προκαλούνται από οδηγούς που για κάποιο λόγο χάνουν τη συγκέντρωσή τους ή απλώς είναι απρόσεχτοι. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αρκετοί κατασκευαστές εξελίσσουν και διαθέτουν συστήματα ενεργητικής ασφάλειας τα οποία αναλαμβάνουν, σε πρώτη φάση, να ενημερώσουν τον οδηγό για το ενδεχόμενο σύγκρουσης και στη συνέχεια, αν εκείνος δεν αντιδράσει, να επιβραδύνουν αυτόματα το αυτοκίνητο αποτρέποντας ή έστω περιορίζοντας τις συνέπειες μίας πρόσκρουσης στο προπορευόμενο όχημα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα συστήματα (Autonomous Emergency Braking) μειώνουν τον αριθμό των ατυχημάτων κατά 27% και συνεπώς τους λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορούν να προκύψουν από αυτά.

Παρά την αδιαμφισβήτητη χρησιμότητα τους, βέβαια, μόλις το 21% των αυτοκινήτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά εξοπλίζεται με κάποιο σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης, ενώ το 66% των κατασκευαστών δεν προσφέρουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία τόσο στο βασικό όσο και στον προαιρετικό εξοπλισμό των νέων προτάσεών τους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας του EuroNCAP, προκύπτει πως premium κατασκευαστές, όπως η Volvo, η Mercedes-Benz και η Infinity, διαθέτουν τις περισσότερες προτάσεις με σύστημα αυτόματης ακινητοποίησης. Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα των αυτοκινήτων που ανήκουν στην κατηγορία των πολυτελών oχημάτων.

Παρόλα αυτά η πρόθεση ορισμένων κατασκευαστών να προσθέσουν ένα σύστημα AEB στα χαρακτηριστικά των… ταπεινότερων προτάσεων τους, αποδεικνύει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν ένα προσιτό εξοπλιστικό στοιχείο ακόμη και για αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.

«Μία ταχύτερη διείσδυση αυτής της τεχνολογίας στα νέα αυτοκίνητα θα κάνει πιο πιθανή την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2020. Το EuroNCAP αποφάσισε να συμπεριλάβει τα συστήματα AEB ως μέρος της συνολικής αξιολόγησης των αυτοκινήτων από το 2014, ευελπιστώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστήσει τη χρήση τους υποχρεωτική σε όλα τα νέα αυτοκίνητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού.

auto.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024