Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΒΜW X5 2014: Η ενηλικίωση ως επιλογή

ΒΜW X5 2014: Η ενηλικίωση ως επιλογή

Η τρίτη γενιά του βαυαρικού SUV περιλαμβάνει για πρώτη φορά δικίνητη έκδοση και τετρακύλινδρο μηχανικό σύνολο στις επιλογές της, με σαφή πλεονεκτήματα σε επίπεδο οικονομίας, τα οποία  συνδυάζονται, με τα de facto θετικά στοιχεία που προκύπτουν από το χαμηλότερο βάρος και τις αυξημένες της διαστάσεις.  


Το βαυαρικό SUV ωριμάζει, φτάνοντας στην τρίτη γενιά του η οποία στα γνωστά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την κατηγορία του και την σφραγίδα της BMW σε αυτά, θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο με τετρακύλινδρους κινητήρες και σε δικίνητες εκδόσεις.

Η εμφάνιση της Χ5 ακολουθεί μια εξελικτική πορεία, ενσωματώνοντας τις αισθητικές λεπτομέρειες που έχουν προκύψει πρόσφατα στο σχεδιαστικό λεξιλόγιο της BMW, όπως π.χ. η σχεδίαση των αεραγωγών στο μπροστινό τμήμα, η προσθήκη του Air Breather -των αεραγωγών πίσω από τους θόλους- τα φωτιστικά σώματα και ο προφυλακτήρας, τα οποία δείχνουν να εγκαταλείπουν την τετραγωνισμένη λογική του παρελθόντος υιοθετώντας περισσότερες καμπύλες χωρίς όμως να μεταβάλλονται ριζικά.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνολική εντύπωση που αφήνει το βαυαρικό SUV το οποίο, παρόλο που έχει αυξήσει τις διαστάσεις του σε 4,886 μ. μήκος, 1,938 μ. πλάτος και 1,762 πλάτος και, συνολικά, έχει εγκαταλείψει τις αυστηρές ευθείες που συναποτελούσαν την σχεδίασή του, διατηρεί το άμεσα αναγνωρίσιμο αποτύπωμα του.

Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση στο εσωτερικό, το οποίο διατηρεί την οικεία για όλους τους κατόχους BMW εικόνα του διαθέτοντας όμως υψηλότερης ποιότητας υλικά σε σχέση με την μέχρι σήμερα γνωστή Χ5 αλλά και κάποιες προσθήκες τεχνολογικού αλλά και αισθητικού περιεχομένου.

Σε αυτές συγκαταλέγονται ο φωτισμός LED του θαλάμου επιβατών, η 10,25 ιντσών οθόνη που συνδέεται με την τελευταία εκδοχή του συστήματος iDrive, υποστηρίζοντας λειτουργία αφής ενώ, από πλευράς αισθητικής και υλικών, το δέρμα, το ξύλο και οι λεπτομέρειες από αλουμίνιο, δίνουν το στίγμα.

Η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων προσφέρει περισσότερη ευρυχωρία στο θάλαμο ενώ η επιλογή αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων κατά 40:20:40 συμβάλλει στην ενίσχυση της πρακτικότητας.

Αυξημένη, είναι και η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ κατά 30 και 120 λίτρα σε σχέση με το σήμερα, και αναλόγως με τη θέση των καθισμάτων, μπορεί, πλέον, να φιλοξενήσει από 650 λίτρα έως 1.870 λίτρα αποσκευών.

Στο ίδιο σκεπτικό πρακτικότητας βρίσκεται και η αυτόματη λειτουργία της θύρας του πορτ μπαγκάζ η οποία μπορεί να ανοίξει και να κλείσει με τηλεχειρισμό.

Στις επιλογές της νέας Χ5 εξακολουθεί να συγκαταλέγεται και μια τρίτη σειρά καθισμάτων, ενώ υπάρχουν προαιρετικά στοιχεία εξοπλισμού με γνώμονα την άνεση και όχι μόνο όπως η επιλογή sport, θερμαινόμενων, «ψυχόμενων» μπροστινών καθισμάτων και ανακλινόμενων πίσω καθισμάτων.

Στη λίστα εξοπλισμού της συγκαταλέγονται επίσης στοιχεία όπως ο τετραζωνικός κλιματισμός, ηχοσύστημα B&0 αλλά και ένα νέο σύστημα ψυχαγωγίας για τα πίσω καθίσματα με δύο οθόνες σε στυλ ταμπλέτας.

Όταν λανσαριστεί, από το Νοέμβριο του 2013, η Χ5 θα είναι διαθέσιμη αρχικά με τρεις επιλογές κινητήρων σε ισάριθμες εκδόσεις οι οποίες συνδυαστικά με την απώλεια βάρους του αυτοκινήτου κατά 90 κιλά και τις επιμέρους αναβαθμίσεις στους ίδιους τους κινητήρες, παρέχουν βελτιωμένες επιδόσεις από κάθε άποψη.

Ξεκινώντας από την, αρχικά, μοναδική επιλογή βενζίνης, xDrive50i, εξοπλίζεται με V8 twin-turbo 4,4 λίτρων με απόδοση 450 ίππους και 650 Nm ροπής. Οι τιμές κατανάλωσης οριοθετούνται στα 10,4-10,5 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 242-244 γραμμ./χλμ.

Τη σκυτάλη στην γκάμα παίρνει η Χ5 xDrive30d που εξοπλίζεται με ένα βελτιωμένο εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα που πλέον αποδίδει 258 ίππους και 560 Nm και εκλύει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 162-164 γραμμ./χλμ. τις χαμηλότερες στις τρεις αρχικές εκδόσεις, τουλάχιστον, μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, οπότε και θα προστεθεί στην γκάμα, η δικίνητη sDrive25d με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 149 γραμμ./χλμ.

Τις εκδόσεις που θα είναι διαθέσιμες εξαρχής της Χ5, συμπληρώνει η Μ50d με εξακύλινδρο τριπλά υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα 3,0 λίτρων απόδοσης 381 ίππων και 740 Nm ροπής και ο οποίος περιορίζει την τιμή κατανάλωσης καυσίμου σε 6,7 λιτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 177 γραμμ./χλμ, ενώ, καθιστά δυνατή την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτάχυνσης του αυτοκινήτου απο 0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Δεκέμβριο του 2013 θα προστεθούν στην γκάμα ακόμα τέσσερις εκδόσεις. Ο λόγος για την xDrive40d, xDrive35i, xDrive25d και η δικίνητη sDrive25d.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του βαυαρικού SUV, προσφέρει γενναιόδωρες επιλογές αναφορικά με την ανάρτηση, αναλόγως με τις απαιτήσεις δυναμισμού ή άνεσης του ιδιοκτήτη ο οποίος καλείται να επιλέξει μεταξύ Adaptive Comfort, Adaptive M, Adaptive Dynamic και Adaptive Professional με την πρώτη να αποτελεί την πιο «απλή», την M να προσφέρει τη δυνατότητα διαφορετικών ρυθμίσεων, την Dynamic να συμβάλλει –και- στην μείωση των κλίσεων του αμαξώματος και την Professional να υπόσχεται υπεροχή έναντι όλων.

auto.in.gr

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024