Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Drive-Ε: Νέα γενιά, αποδοτικότερων κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου από την Volvo

Drive-Ε: Νέα γενιά, αποδοτικότερων κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου από την Volvo

Διαθέσιμοι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι οι νέοι, αποδοτικότεροι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας χωρητικότητας 2,0 λίτρων, όπως άλλωστε και ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Μια νέα γενιά αποδοτικότερων κινητήρων βενζίνης και diesel χωρητικότητας 2,0 λίτρων θα προστεθούν στην γκάμα της Volvo, δίνοντας το πρώτο τους δείγμα μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νέα αυτή γενιά κινητήρων της σουηδικής φίρμας η οποία ονομάζεται Drive-E, βασίζεται στο σκεπτικό της μείωσης των κυλίνδρων σε τέσσερις, στοιχείο το οποίο συνδυαστικά με μια σειρά καινοτόμων τεχνολογικών χαρακτηριστικών υπόσχεται ιδιαίτερα χαμηλές τιμές κατανάλωσης σε συνδυασμό με υψηλές επιδόσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι νέοι αυτοί τετρακύλινδροι δίλιτροι κινητήρες της γενιάς Drive-E οι οποίοι εξελίχθηκαν με βάση την VEA (Volvo Engine Architecture) θα προσφερθούν στο μέλλον σε εκδόσεις ισχύος απο 140 έως 300 και πλέον, ίππους (εκδόσεις βενζίνης), ενώ οι αντίστοιχης τεχνολογίας diesel από 120 έως 230 ίπππους.

Ξεκινώντας απο τον πρώτο diesel τετρακύλινδρο των 2,0 λίτρων της νέας γενιάς κινητήρων Drive-E, θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του το φθινόπωρο, εξοπλίζοντας τις εκδόσεις D4 των XC60, S60, V60, XC70 και S80, προσφέροντας ισχύ 181 ίππων.

Το συγκεκριμένο μοτέρ θα είναι το πρώτο που θα ενσωματώνει την νέα τεχνολογία i-Art, δηλαδή ένα νέο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει, μέσω των ακροφύσιων του συστήματος ψεκασμού, τη συνεχή παρακολούθηση της πίεσης ψεκασμού, επιτρέποντας την προσαρμογή της παροχής καυσίμου σε κάθε κύλινδρο ξεχωριστά.

Στα χαρακτηριστικά του νέου δίλιτρου κινητήρα diesel θα πρέπει να προσθέσουμε τους δύο υπερσυμπιεστές καυσαερίων, τις μειωμένες τριβές των κινούμενων μερών καθώς και το έξυπνο σύστημα ψύξης που εξασφαλίζει την ταχύτερη επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας λειτουργίας.

Αν και η πρώτη του εμφάνιση θα είναι στην εκδοχή ισχύος 181 ίππων, στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν εκδόσεiς ισχύος που θα ξεκινούν από τους 120 ίππους, φτάνοντας ακόμα και τους 230 ίππους.

Χαρακτηριστικά, όπως ο περιορισμός των τριβών, ο άμεσος ψεκασμός καυσίμου και η χρήση δύο υπερσυμπιεστών, συναντάς και στη νέα γενιά κινητήρων βενζίνης της Volvo.

Βέβαια, στην περίπτωση των τετρακύλινδρων βενζινοκινητήρων έχουμε να κάνουμε με τον συνδυασμό ενός μηχανικού υπερτροφοδότη με έναν υπερσυμπιεστή καυσαερίων, τεχνολογία που συμπληρώνεται από τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, την έξυπνη διαχείριση της θερμότητας και την ηλεκτρική αντλία νερού.

Σε ό,τι αφορά το φάσμα ισχύος των νέων, τετρακύλινδρων κινητήρες βενζίνης, αφετηρία θα αποτελούν οι 140 ίπποι, με τον ισχυρότερο, ωστόσο, εξ αυτών να φτάνει τους 306 ίππους. Το πρώτο δείγμα θα δοθεί, επίσης το φθινόπωρο, μέσω των βενζινοκίνητων εκδόσεων Τ5, με ισχύ 245 ίππων και Τ6, ισχύος 306 ίππων των XC60, S60, V60 XC70 και S80.

Καθοριστικής σημασίας για την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων κινητήρων βενζίνης και diesel είναι η παρουσία ενός νέου, αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων, όπως άλλωστε και η συμβατότητά τους με ηλεκτρικά μοτέρ.

Ενδεικτική της σημασίας και των δυνατοτήτων της νέας γενιάς κινητήρων της Volvo είναι η δήλωση του Derek Crabb, επικεφαλής του τμήματος κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης στη Volvo Cars, ο οποίος τονίζει ότι: «…για αντίστοιχη αποδιδόμενη ισχύ, οι νέας γενιάς τετρακύλινδροι κινητήρες της Volvo θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο βάρος και μέγεθος από οποιονδήποτε εξακύλινδρο της αγοράς. Κατ’ αναλογία, η οικονομία καυσίμου θα αγγίζει ακόμα και το 30%, σε σύγκριση με σημερινούς κινητήρες αντίστοιχης ιπποδύναμης».

«Μάλιστα η δυνατότητα που έχει η Volvo για χρήση ηλεκτροκίνησης μέσα από υβριδικά συστήματα, θα μας δώσει την ευκαιρία οι νέοι τετρακύλινδροι κινητήρες Drive-E να φτάσουν σε επίπεδα επιδόσεων των σημερινών V8 κινητήρων», κατέληξε το στέλεχος της σουηδικής φίρμας.

auto.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024