Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo Concept Coupe: Η αισθητική στο επίκεντρο του μέλλοντος

Volvo Concept Coupe: Η αισθητική στο επίκεντρο του μέλλοντος

Οι Σουηδοί αποκαλύπτουν το νέο τους πρωτότυπο μοντέλο το οποίο αναλαμβάνει να ξεναγήσει το κοινό στη νέα, τολμηρότερη σχεδιαστική σελίδα της φίρμας, αλλά και στις δυνατότητες που παρουσιάζουν, τόσο η νέα αρχιτεκτονική Scalable Product Architecture όσο και νέα γενιά κινητήρων της φίρμας  Drive-E .


Πιστή στην υπόσχεσή της, η σουηδική φίρμα αποκάλυψε το Concept Coupe, ένα πρωτότυπο μοντέλο που, σημαίνει πολύ περισσότερα από τις συνήθεις φουτουριστικές σχεδιαστικές μελέτες που οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν κατά καιρούς, καθώς έχει επωμιστεί να σηματοδοτήσει την αλλαγή σχεδιαστικής σελίδας της Volvo, και την αναγωγή της αισθητικής και του design σε μία από τις βασικές παραμέτρους των μελλοντικών μοντέλων της φίρμας.

Παράλληλα, με μια πρώτη σαφή εικόνα του σχεδιαστικού μέλλοντος της Volvo, το Concept Coupe που θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην έκθεση της Φρανκφούρτης στις 10 Σεπτεμβρίου, αποτελεί και το πρώτο δείγμα γραφής του νέου επικεφαλής σχεδιασμού της φίρμας, Thomas Ingenlath o οποίος, επεξηγεί τη προσέγγιση του στο σχεδιασμό δηλώνοντας ότι:

«… η νέα σχεδιαστική κατεύθυνση της Volvo, ελεύθερη από οποιαδήποτε απόπειρα εντυπωσιασμού, εκφράζει την αυτοπεποίθηση του σκανδιναβικού design. Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και οι αρετές του σκανδιναβικού design δεν έλειψαν ποτέ από τη Volvo. Αυτό που ήταν απαραίτητο είναι το τολμηρότερο και με πιο έντονη σχεδιαστική ταυτότητα».

Ταυτόχρονα, με το σκεπτικό που ακολούθησε στη σχεδίαση, ο Thomas Ingenlath, αποκαλύπτει ότι το πρώτο μοντέλο που θα βασιστεί στο νέο σχεδιαστικό δρόμο που μόλις χαράχτηκε, θα είναι το νέο XC90, το οποίο αναμένεται από το 2014, επισημαίνοντας ότι: «… αν και πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό τύπο αυτοκινήτου, όταν παρουσιαστεί το XC90, θα διαπιστώσετε αμέσως την οπτική συγγένεια με το Volvo Concept Coupé».

Το Volvo Concept Coupe, ωστόσο, είναι μόνο η αρχή καθώς θα είναι το πρώτο από τα τρία συνολικά του είδους, που θα ακολουθήσουν σύντομα, διαμορφώνοντας τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα των Σουηδών, αλλά και αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες της Scalable Product Architecture, της νέας αρχιτεκτονικής της σουηδικής φίρμας, η οποία εξελίχθηκε από και για, την Volvo και η οποία θα «δώσει» το XC90 το οποίο θα είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που θα βασιστεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του Concept Coupe για τη Volvo, αρκεί μια ματιά για να διαπιστώσει κανείς την αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία των Σουηδών που, γίνεται τολμηρότερη, υπερτονίζοντας παράλληλα την premium ταυτότητα της φίρμας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, προκειμένου να συστήσουν το νέο σχεδιαστικό τους κώδικα, οι Σουηδοί, επανερμηνεύοντας την παράδοση του εμβληματικού για τη σχεδίασή του P1800, κατέληξαν στη συγκεκριμένη σιλουέτα η οποία ισορροπεί μεταξύ δυναμικού coupe και άνετου Grand Tourer, όπως μαρτυρούν οι αναλογίες του. Αρκεί μια ματιά στο μακρύ καπό, το χαμηλό ύψος και την τοποθετημένη στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, πολυτελή καμπίνα επιβατών για να διαπιστώσει κανείς τις προθέσεις τους.

Εκτός από τις αναλογίες, το στίγμα του Concept Coupe δίνει η σχεδίαση του μπροστινού τμήματος την οποία συνιστούν η νέα και χαμηλότερα τοποθετημένη γρίλια σε συνδυασμό με τα νέα φωτιστικά σώματα που ενσωματώνουν LED ημέρας σε μοτίβο «Τ» και τα οποία, θα βρουν μια θέση σε όλα τα μελλοντικά της Volvo. To ίδιο θα ισχύσει και για τα πίσω φωτιστικά σώματα σε σχήμα “C” τα οποία επίσης, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό αισθητικό γνώρισμα όλων των μοντέλων της φίρμας.

Το εσωτερικό διακρίνεται από την έμφαση που έχει δοθεί στη λεπτομέρεια και τα premium χαρακτηριστικά τόσο σε επίπεδο υλικών και κατασκευής όσο και τεχνολογίας, ιδωμένα πάντα υπό το σουηδικό πρίσμα της Volvo με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εργονομίας, πολυτέλειας αλλά και ασφάλειας.

Στα στοιχεία που ξεχωρίζουν συγκαταλέγεται η λαβή του επιλογέα ταχυτήτων, από κατεργασμένο κρύσταλλο, η οποία αποσκοπεί να δημιουργήσει έναν άμεσο συνειρμό με την σκανδιναβική σχεδιαστική παράδοση και η οποία μπορεί να αποτελεί μόνο μια λεπτομέρεια αλλά απηχεί την συνολική προσέγγιση στην σχεδίαση και την κατασκευή του θαλάμου επιβατών όπου κυριαρχούν τα πολυτελή υλικά όπως το φυσικό ξύλο και το γνήσιο δέρμα αλλά και η ανθρωποκεντρική premium εργονομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω αποτελεί η κεντρική κονσόλα του Volvo Concept Coupé με την μεγάλων διαστάσεων οθόνη αφής τοποθετημένη σε εργονομική θέση και η οποία λειτουργεί διαδραστικά με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το head-up display.

Μια άλλη παράμετρος που δίνει το στίγμα του σκανδιναβικού design με το βλέμμα της Volvo είναι η παντελής απουσία διακοπτών καθώς, πιστή στις αρχές ασφάλειας που πρεσβεύει η σουηδική φίρμα και οι σχεδιαστές της θέλουν να προσφέρουν στον οδηγό τον πλήρη και εύκολο έλεγχο όλων των λειτουργιών του αυτοκινήτου με τρόπο που να μην διασπάται η προσοχή του.

Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί και η δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων του Volvo Concept Coupe με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, η οποία υφίσταται και εκφράζεται σε πολλές εφαρμογές, αλλά υλοποιείται με τρόπο που να μην διακυβεύεται η ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα του, το Concept Coupe ανήκει στο είδος των plug-in hybrid και διερευνά τις δυνατότητες του συνδυασμού της νέας γενιάς κινητήρων εσωτερικής καύσης της φίρμας με τα ηλεκτρικά μοτέρ σε ό,τι αφορά τη σχέση ισχύος-οικονομίας.

Έτσι, το σουηδικό πρωτότυπο εξοπλίζεται με ένα υβριδικό σύνολο το οποίο συνδυάζει ένα τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 2,0 λίτρων, εκπρόσωπο της νέας γενιάς κινητήρων Drive-E, με ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο κινεί τον πίσω άξονα και που του εξασφαλίζουν συνδυαστική ισχύ 400 ίππων και 600 Nm ροπής, δηλαδή μεγέθη ισοδύναμα ενός οχτακύλινδρου βενζινοκινητήρα.

Παράλληλα, το Concept Coupe, διαθέτει την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης η οποία τάσσεται στην υπηρεσία της ασφάλειας, στο πλαίσιο του στόχου της φίρμας για μηδενικά ατυχήματα με αυτοκίνητα Volvo, έως το 2020 οπότε και θα έχουν λανσαριστεί μοντέλα με τεχνολογία πλήρους αυτόνομης οδήγησης.

Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα παρουσιαστούν εντός του 2014 με δεδομένο και ότι η νέα αρχιτεκτονική Scalable Product Architecture στην οποία βασίζεται το Concept Coupe και θα βασιστεί το XC90, παρέχει το κατάλληλο υπόβαθρο για την εξέλιξη της.

auto.in.gr

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024