Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση μετόχων η συγχώνευση Fiat-Chrysler

Υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση μετόχων η συγχώνευση Fiat-Chrysler

Υπερψηφίστηκε από τη συνέλευση μετόχων της Fiat το "deal" για τη συγχώνευση και την πλήρη ενοποίηση των δραστηριοτήτων των Fiat-Chrysler επικυρώνοντας και τυπικά τη δημιουργία της έβδομης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Εγκρίθηκε και επισήμως από τη συνέλευση μετόχων του ιταλικού ομίλου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1 Αυγούστου 2014 στο Τορίνο, η συγχώνευση της Fiat με την Chrysler και η πλήρης ενοποίηση δραστηριοτήτων των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών που επισφραγίζει και τυπικά το πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον όμιλο Fiat Chrysler Automobiles ΝV -όπως, πλέον θα ονομάζεται- και ο οποίος, αποτελεί την έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, σημαίνει ταυτόχρονα και τέλος εποχής για την Fiat ως μιας αμιγώς ιταλική φίρμα καθώς ο νέος όμιλος θα καταχωρηθεί ως νέα εταιρεία στην Ολλανδία και θα υπόκειται στο ολλανδικό δίκαιο, θα έχει ως φορολογική έδρα την Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό σημαίνει ότι η Fiat θα εγκαταλείψει την μέχρι τώρα φυσική της έδρα, στην Ιταλία η οποία αποτελούσε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της από την ίδρυσή της, 11 Ιουλίου 1899 ο στόχος είναι η εισαγωγή του νέου ομίλου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο οποίο ήταν παραδοσιακά εισηγμένη η Fiat να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Για την ιστορία, το ιστορικό deal εγκρίθηκε με πλειοψηφία 2/3 από τη συνέλευση μετόχων, ενώ, καταψηφίστηκε από το 8% των μετόχων της Fiat.

O πρόεδρος της Fiat, John Elkan, υπογράμμισε τη δέσμευση της οικογένειας Agnelli -η οποία μέσω της Εxor ελέγχει το 30,4% της Fiat- στο νέο όμιλο.

«Θέλω να ανανεώσω τη δέσμευσή μου, τη δική μου και της οικογένειάς μου, στη στήριξη της Fiat Chrysler Automobiles, ακόμα περισσότερο τώρα με τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στον ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέλευση μετόχων, ο John Elkann.

Ο Sergio Marchionne, από την πλευρά του τόνισε ότι η συγχώνευση «σηματοδοτεί, μετά απο 115 χρόνια το τέλος ενός πολύ μεγάλου ιστορικύ κύκλου, ανοιγοντας, όμως νέους ορίζοντες που δίνουν στη νέα οντότητα διεθνές κύρος καθώς και σαφείς, σατεθερές προοπτικές ανάπτυξης».

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, όταν ξεκίνησε η δρομολόγηση των τυπικών διαδικασιών για την πλήρη ενοποίηση των δύο ομίλων, ο John Elkann είχε αναφέρει ότι η επικύρωση της συγχώνευσης σήμαινε ότι: «…για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας μια διαφορετική προοπτική: δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι της επιβίωσης».

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον της Fiat για την Chrysler ξεκίνησε μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την GM για την εξαγορά της Opel από τους Ιταλούς.

Μετά τη χρεοκοπία της Chrysler, το 2009 το αμερικανικό κράτος το οποίο είχε στηρίξει με κεφάλαια την αυτοκινητοβιομηχανία, έδωσε στην Fiat και στον επικεφαλής της, τον πληθωρικό κ. Sergio Marchionne, τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορούσε να αναδιαρθρώσει τον αμερικανικό όμιλο.

Από τότε, και μετά από έναν αγώνα που διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια και κόστισε πολλές δικαστικές διαμάχες με το αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο του σωματείου United Auto Workers η Fiat εξαγοράζει και το υπόλοιπο 41,46% του μεριδίου της Chrysler έναντι 4,35 δις δολαρίων, αποκτώντας το 100% των μετοχών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις 21 Ιανουαρίου 2014.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη αυτής της εξέλιξης για την ιταλική πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δραστηριότητες του ιταλικού ομίλου στις ΗΠΑ οι οποίες, απλώς δεν υπήρχαν πριν η Fiat πάρει τον έλεγχο της Chrysler, κατά το β’ εξάμηνο του 2014 ανήλθαν στο 62% των κερδών του ομίλου, ενώ χωρίς τη συμβολή της Chrysler, οι Ιταλοί θα είχαν κλείσει χωρίς κέρδη τόσο το 2012 όσο και το 2013.

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024