Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων

Ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων

Επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις χώρες της Δύσης φέρεται να εξετάζει η Μόσχα σε περίπτωση που της επιβληθούν νέες κυρώσεις με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενδέχεται να επεκτείνει το εμπάργκο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων από χώρες της Ε.Ε και των ΗΠΑ αν οι τελευταίες, επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις στην Μόσχα, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα της επέκτασης του ρωσικού εμπάργκο και στις εισαγωγές δυτικών αυτοκίνητων λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, έχει ήδη προταθεί, μεταξύ άλλων, στο Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος, προς το παρόν, φέρεται να την απέρριψε, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι ένα αντίστοιχο ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί εντελώς σε περίπτωση που επιβληθούν και νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Αν, ωστόσο το ρωσικό εμπάργκο επεκταθεί και στα δυτικά αυτοκίνητα, αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους ομίλους αυτοκινητοβιομηχανιών που διατηρούν εργοστάσια σε ρωσικό έδαφος, όπως οι Ford, GM, VW, Renault-Nissan, Peugeot-Citroen, αλλά και οι Toyota και Hyundai.

Αυτό που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί είναι ποιες κατηγορίες οχημάτων θα αφορά η ενδεχόμενη επέκταση του ρωσικού εμπάργκο και στις εισαγωγές αυτοκινήτων και κατά πόσο θα αφορά τόσο επιβατικά όσο και λεωφορεία και φορτηγά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά οι εισαγωγές αυτοκινήτων αντιστοιχούν στο 27% των συνολικών πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στη Ρωσία για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για φορτηγά και λεωφορεία ανέρχεται σε 46% και 13%.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία της ρωσικής αγοράς, οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων το 2013, αν και μειωμένες κατά 5,5% σε σχέση με το 2012, ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την φετινή χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από την κρίση στην Ουκρανία αλλά και τις επιπτώσεις από ένα αδύναμο ρούβλι, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων με έδρα στην Μόσχα, τα μεγέθη στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά ακόμα 12% σε σχέση με πέρυσι.

Ήδη, με βάση τα στατιστικά του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, οι πωλήσεις αυτοκινήτων από την αρχή της χρονιάς έως και τον Ιούλιο, αντιστοιχούσαν σε 1,41 εκ. μονάδες, ήτοι κατά 10% χαμηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει ήδη επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με προέλευση χώρες της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νορβηγίας απαντώντας στις κυρώσεις των δυτικών χωρών που αφορούν στο χρηματοοικονομικό και ενεργειακό της τομέα, ενώ αν οι κυρώσεις επεκταθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς που θα πληγούν από το νέο ρωσικό εμπάργκο θα είναι, εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, η κατασκευή αεροσκαφών και η ναυπηγική.

auto.in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024