Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος εποχής για τον L. di Montezemolo από την Ferrari

Τέλος εποχής για τον L. di Montezemolo από την Ferrari

Ο πρόεδρος της Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo αποχωρεί από την ηγεσία της φίρμας του Maranello, με φόντο τη διάσταση απόψεων με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου Fiat, Sergio Marchionne ο οποίος και θα τον αντικαταστήσει.

O Luca Cordero di Montezemolo αποχωρεί από το θώκο της Ferrari μετά τη διαφωνία του, με τον ισχυρό άνδρα του ομίλου Fiat, Sergio Marchionne, ο οποίος και θα τον αντικαταστήσει στην προεδρία της φίρμας από το Maranello, όπως ανακοινώθηκε από την Fiat.

«Ο Luca Cordero di Montezemolo θα αποχωρήσει έπειτα από δικό του αίτημα από την προεδρία της Ferrari στις 13 Οκτωβρίου, μετά τους εορτασμούς για την 60η επέτειο της παρουσίας της
Ferrari στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

H αποχώρηση του Montezemolo ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μετά τον πόλεμο δηλώσεων που ξέσπασε ανάμεσα στον 67χρονο πρόεδρο της Ferrari και το Sergio Marchionne με αφορμή τις επιδόσεις στην F1, αλλά και τη σαφή διάσταση των απόψεων των δύο ανδρών για την μελλοντική κατεύθυνση της πολυτελούς φίρμας μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των Fiat-Chrysler.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η αντικατάσταση του Luca Cordero di Montezemolo θα ισχύσει από τις 13 Οκτωβρίου 2014 οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του νέου ομίλου, Fiat Chrysler Automobiles, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, επισφραγίζοντας, έτσι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ενοποίησης. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο di Montezemolo δεν θα αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του νέου ομίλου.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο του Sergio Marchionne για την Ferrari, η φίρμα από το Maranello φαίνεται να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης τόσο ως φίρμα αυτή καθ’ αυτή όσο και ως πυρήνας τεχνογνωσίας για τις υπόλοιπες φίρμες που βρίσκονται υπό τη σκέπη του ιταλικού ομίλου, τροφοδοτώντας την στροφή τους προς πιο upscale κατευθύνσεις.

Ο di Montezemolo από την πλευρά του είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμούσε, η Ferrari η οποία ανήκει κατά 90% στον όμιλο Fiat, να διατηρήσει την αυτονομία της αλλά και την αίσθηση αποκλειστικότητας που προσφέρει στους ιδιοκτήτες της.

Υπό το σκεπτικό του di Montezemolo αυτό σήμαινε ότι οι πωλήσεις της Ferrari δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 7.000 αυτοκίνητα ετησίως, «για να μείνει το όνειρο» όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει τον Μάιο του 2013, προαναγγέλοντας περιστολή της παραγωγής.

Στην τελευταία και ξεχωριστή ανακοίνωσή του για την αποχώρησή του ο επί 23 χρόνια πρόεδρος της ιταλικής φίρμας αναφέρει: «Η Ferrari θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εντός του ομίλου FCA μετά την εισαγωγή του στη Wall Street. Αυτό σημαίνει μια νέα και διαφορετική εποχή για την φίρμα της οποίας, αισθάνομαι, ότι θα πρέπει να ηγηθεί ο επικεφαλής του ομίλου».

Τη θρυαλλίδα, ωστόσο, για τη κορύφωση της διαμάχης μεταξύ Montezemolo και Marchionne αποτέλεσαν οι επιδόσεις της Ferrari στην F1 ειδικά μετά τα αποτελέσματα του τελευταίου Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικότερα, ο Sergio Marchionne, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόδοση της Ferrari, μετά το GP της Monza, αναφέροντας ότι η ήττα είναι κάτι «απολύτως μη διαπραγματεύσιμο» για την Ferrari στην F1.

Όταν ρωτήθηκε για τον di Montezemolo o οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε μόλις τo Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου δηλώσει την επιθυμία του να παραμείνει στην προεδρία της Ferrari για 3 χρόνια ακόμη, ο S. Marchionne δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «κανένας δεν είναι απαραίτητος για την Ferrari».

O πληθωρικός κ. Marchionne συνέχισε λέγοντας ότι «Tα οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά, αλλά στην περίπτωση της Ferrari, ο επικεφαλής της πρέπει επίσης να κρίνεται και από τα αγωνιστικά αποτελέσματα. Πάνε έξι χρόνια που δεν κερδίζουμε στην F1, παρά το γεγονός ότι έχουμε πιλότους δύο παγκόσμιους πρωταθλητές».

Την επομένη, υποστήριξε ότι στην μακρά συζήτηση που είχε με τον di Montezemolo για το μέλλον της Ferrari «η αμοιβαία μας επιθυμία να δούμε την Ferrari να στο απόγειο της δυναμικής της στην F1, οδήγησε σε παρεξηγήσεις, όπως κατέστη σαφές το τελευταίο Σαββατοκύριακο».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της 23χρονης προεδρίας του di Montezemolo, η Ferrari ανέβηκε στις πρώτες θέσεις του grid στην F1, δεκαπλασίασε τα έσοδα της, τριπλασίασε τις πωλήσεις της και αναδείχθηκε ως ένα από τα ισχυρότερα brand names παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι ο Luca Cordero di Montezemolo έχει διατελέσει και πρόεδρος της Fiat από το 2004 έως το 2010.

auto.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024