Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Λευκό διαζύγιο» εν όψει για Ferrari και Fiat Chrysler Automoniles

Χωρίζουν από χρηματοοικονομικής πλευράς οι δρόμοι Ferrari και FCA, καθώς η διοίκηση του ομίλου προκρίνει αυτόν ως τον καλύτερο τρόπο για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της φίρμας αλλά και έναν τρόπο να πουλήσει το 10% εξοικονομώντας χρήματα.

O νεοσύστατος όμιλος FCA ανακοίνωσε ότι, από το 2015, η Ferrari θα αποτελεί ξεχωριστή εταιρική και χρηματιστηριακή οντότητα, προκειμένου, αφενός, να διαφυλαχθεί ανέπαφη η ταυτότητα της φίρμας από το Maranello και αφετέρου, την εξασφάλιση χρημάτων από την πώληση μεριδίου 10% σε νέους επενδυτές.

Στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και έγινε η εισαγωγή του νέου ομίλου ως ενιαίας οντότητας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο S. Marchionne και επικεφαλής της FCA είχε δηλώσει ότι η ενσωμάτωση της Ferrari στο νέο όμιλο δεν ήταν στις προθέσεις του και, όπως όλα δείχνουν, σκοπεύει να πραγματοποιήσει τα λεγόμενά του.

Έτσι, από την επόμενη χρονιά η Ferrari θα διαχωριστεί από την FCA, μέσω δημόσιας προσφοράς κατά την οποία το 10% των μετοχών της ιταλικής φίρμας θα τεθούν προς πώληση, ενώ το υπόλοιπο 90% θα μοιραστεί στους μετόχους της FCA.

Οι μετοχές της Ferrari θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και σε κάποιο ευρωπαϊκό, πιθανότατα στα πρότυπα της αντίστοιχης εισαγωγής του αμερικανοιταλικού ομίλου.

Παράλληλα από την πώληση του 10% της Ferrari θα εξασφαλιστούν απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση του πενταετούς πλάνου ανάπτυξης ύψους 48 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινωθεί για την FCA το 2014.

Όπως εξάλλου επισημαίνει ο Sergio Marchionne, «καθώς προχωράμε στη διασφάλιση του πενταετούς επιχειρηματικού μας πλάνου και εργαζόμαστε για την μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας προς όφελος των μετόχων μας, θεωρώ ότι είναι πρέπον να διαχωρίσουμε τους δρόμους της FCA και της Ferrari».

Ο John Elkann, πρόεδρος της FCA, σημειώνει με τη σειρά του ότι: «Ο διαχωρισμός της Ferrari θα διατηρήσει την ιταλική της κληρονομιά και την μοναδική της θέση επιτρέποντας παράλληλα στους μετόχους της FCA να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ουσιαστική της αξία».

auto.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024