Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Jaguar F-Pace 2016: Βρετανική SUV αντεπίθεση

Jaguar F-Pace 2016: Βρετανική SUV αντεπίθεση

Οι Βρετανοί ετοιμάζουν το πρώτο SUV τους το οποίο χαρακτηρίζουν ως «crossover επιδόσεων», ξεκινώντας από την αποκάλυψη του ονομάτός του και όχι μόνο, στην έκθεση του Detroit.


Η διεθνής αμερικανική έκθεση που πραγματοποιείται στο Detroit έφερε στο προσκήνιο δύο επικείμενες SUV πρεμιέρες από βρετανικές πολυτελείς φίρμες που δεν είχαν επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Έτσι, η ανακοίνωση για το Bentayga, το πρώτο SUV της Bentley δεν ήταν η μόνη βρετανικού και SUV ενδιαφέροντος στο αμερικανικό «floor» καθώς και η Jaguar ανακοίνωσε την ονομασία του νέου της SUV καθώς και ορισμένα κομμάτια του παζλ που θα συνθέσει την προσωπικότητα του πρώτου της αντίστοιχου μοντέλου.

Επιλέγοντας ως ονομασία το F-Pace, το νέο SUV της Jaguar το οποίο η βρετανική φίρμα προτιμά να χαρακτηρίζει ως «performance crossover», δεν υπακούει στην παραδοσιακή ονοματοδοσία της γκάμας των Βρετανών, δημιουργώντας συνειρμούς με το μικρό sports car της φίρμας F-Type και προσδοκίες για μια πιο σπορ προσέγγιση.

Εξάλλου, υπακούοντας σε αυτό σκεπτικό το F-Pace αποκτά και την απαραίτητη απόσταση με τα πιο… περιπετειώδη προϊόντα της «αδελφής» Land Rover.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το πρώτο teaser που δίνει η δημοσιότητα αλλά κυρίως το C-X17 Concept που ανέλαβε να το συστήσει το 2013, επιτρέπουν την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για την τελική του μορφή και την έκδοση παραγωγής που αναμένεται το 2016.

Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Ian Callum, επικεφαλής σχεδιασμού της βρετανικής φίρμας «Είχαμε τόσο θετική ανταπόκριση για το C-X17 Concept που πολύ απλά ήταν επιτακτικό να το υλοποιήσουμε».

Ο ίδιος συνεχίζει αναφέροντας ότι: «το Jaguar F-Pace είναι εμπνευσμένο από την F-Type αντιπροσωπεύοντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ στυλ, επιδόσεων και πρακτικότητας. Σχεδιάστηκε να προσφέρει ένα μείγμα σχεδιασμού εμπνευσμένου από τα sportscar της Jaguar, συνδυασμένο αρμονικά με ένα πρακτικό, ευρύχωρο και πολυτελές εσωτερικό. Το F-Pace θα είναι το οικογενειακό μας sportscar».

Προς το παρόν η Jaguar δεν δημοσιοποιεί στοιχεία που να αφορούν τις προδιαγραφές του, ωστόσο με δεδομένη τη συνάφειά του με το concept car, το F-Pace αναμένεται να έχει μήκος 4,718 μέτρων, στοιχείο που το καθιστά λίγα εκατοστά μεγαλύτερο από τον κύριο ανταγωνισμό του που εκπροσωπείται από την BMW X3, το Audi Q3 και η επερχόμενη Mercedes-Benz GLC.

Έτσι και η Jaguar υπόσχεται για την F-Pace ευρυχωρία που θα ξεπερνά τα όρια της κατηγορίας και η οποία θα συνδυάζεται με τον «ελκυστικό σχεδιασμό με την πολυτέλεια και την γενναιόδωρη τεχνολογία αλλά και την άνετη μετακίνηση με τα ενδιαφέροντα οδηγικά χαρακτηριστικά».

Το F-Pace θα έχει ως αφετηρία την ίδια, «πλούσια» σε αλουμίνιο πλατφόρμα με την ΧΕ ενώ κοινή με το τετράθυρο μοντέλο της Jaguar θα είναι και η ανάρτηση, με διπλά ψαλίδια στο μπροστινό άξονα και μια διάταξη πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω.

Κοινή θα είναι επίσης και η γκάμα κινητήρων όπου θα συμπεριληφθούν δίλιτρα turbo σύνολα βενζίνης και πετρελαίου της νέας γενιάς Ingenium, ενώ στην κορυφή της γκάμας θα βρεθεί –αρχικά- ένας V6 3,0 λίτρων και σε δεύτερο χρόνο ένας V8. Στα κοινά στοιχεία των ΧΕ και F-Pace θα συμπεριλαμβάνεται και το νέο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της Jaguar, InControl.

Τις προδιαγραφές του F-Pace θα συμπληρώσει σύστημα τετρακίνησης το οποίο θα συνδυάζεται με το σύστημα All Surface Control που στοχεύει στην μέγιστη πρόσφυση ανεξαρτήτως συνθηκών.

Auto Express

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024