Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κινεζικά χέρια περνά η Pirelli

Σε κινεζικά χέρια περνά η Pirelli

Η εμβληματική ιταλική φίρμα ελαστικών έκλεισε συμφωνία με την κρατική κινεζική εταιρεία ChemChina για την εξαγορά της, έναντι 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην εξαγορά της εμβληματικής ιταλικής βιομηχανίας ελαστικών -και πέμπτης στον κόσμο- θα προχωρήσει η κινεζική ChemChina.

Οι όροι για την εξαγορά της Pirelli από την China National Chemical Corp. συμφωνήθηκαν την Κυριακή 22 Μαρτίου και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η κινεζική εταιρεία αποτιμά την ιταλική βιομηχανία ελαστικών σε 7,1 δισ. ευρώ.

Βάσει των όρων της πρότασης, η ChemChina θα καταβάλει αρχικά 1,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 26% της Pirelli που κατέχει η Camfin, το επενδυτικό όχημα που ελέγχεται από το διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Pirelli, Marco Tronchetti Provera.

Στη συνέχεια θα καταθέσει πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών, έναντι περίπου 15 ευρώ ανά μετοχή, λίγο χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 20/3/2015 στα 15,23 ευρώ.

Αν η συμφωνία ευοδωθεί, η Κίνα μέσω της κρατικής ChemChina θα αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας ελαστικών τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ η Pirelli από την πλευρά της, θα έχει καλύτερη πρόσβαση στην τεράστια κινεζική αγορά, αποκτώντας μια καλύτερη θέση έναντι του ισχυρότερου ανταγωνισμού -Michelin και Continental- που προσβλέπουν επίσης στην ασιατική αγορά.

«Η συνεργασία με ένα παγκόσμιο παίκτη όπως η ChemChina, με τις θυγατρικές της αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Pirelli», αναφέρει ο Marco Tronchetti Provera, επικεφαλής και μεταξύ των ιδιοκτητών της Pirelli ο οποίος, υπό την ισχύ της συμφωνίας, θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με την ChemChina, ωστόσο, να διορίζει «τον δικό της» πρόεδρο.

«Είμαστε ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμεμε τον Tronchetti και την ομάδα του, δημιουργώντας από κοινού μια νέα οντότητα παγκοσμίου κύρους με ηγετική θέση στην αγορά ελαστικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ChemChina.

H ChemChina θα πραγματοποιήσει τη συμφωνία μέσω της θυγατρικής της China National Tire & Rubber Co. και, αν δεν υπάρξει κάποιο κώλυμα σε επίπεδο εγκρίσεων από την πλευρά των αρμόδιων κινεζικών αρχών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2015. Τα έσοδα της κινεζικής εταιρείας το 2013 ανήλθαν σε περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της.

Σε ό,τι αφορά την Pirelli, τα έσοδα της για το 2014 ανήλθαν σε έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη της διαμροφώθηκαν σε 838 εκ. ευρώ.

auto.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024