Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δια χειρός Daimler το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης που αποκτά άδεια κυκλοφορίας

Δια χειρός Daimler το πρώτο φορτηγό αυτόνομης οδήγησης που αποκτά άδεια κυκλοφορίας

Το Freightliner Inspiration Truck γίνεται το πρώτο φορτηγό παραγωγής με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που εξασφαλίζει άδεια κυκλοφορίας, εξοπλιζόμενο με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης που πρωτοπαρουσίαστηκε στο Mercedes-Benz Future Truck 2025.


Μετά το Mercedes-Benz Future Truck 2025 o όμιλος Daimler γράφει το επόμενο κεφάλαιο στο αυτόνομο μέλλον των φορτηγών, ανακοινώνοντας ότι το Freightliner Inspiration Truck απέκτησε την πρώτη άδεια κυκλοφορίας που έχει δοθεί ποτέ σε φορτηγό εξοπλισμένο με σύστημα αυτόνομης οδήγησης και το οποίο μπορεί πλέον να κυκλοφορεί… αυτόνομα στην πολιτεία της Νεβάδα.

Έχοντας ως αφετηρία το αμερικανικής παραγωγής Freightliner Cascadia, το Inspiration Truck, όπως ονομάζεται εξοπλίζεται με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Highway Pilot το οποίο με τη συνδυαστική λειτουργία radar, πολλαπλών καμερών και έξυπνων συστημάτων υποβοήθησης όπως το ενεργό cruise control που εφοδιάζει και το «απλό» Freightliner και το Mercedes-Benz Actros, μπορεί να κινηθεί χωρίς τη συνδρομή του οδηγού του.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή το Highway Pilot το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο πρωτότυπο Mercedes-Benz Future Truck 2025 μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον οδηγό όταν το φορτηγό βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο, προσαρμόζοντας την ταχύτητα αυτομάτως, ακολουθώντας τη ροή της κίνησης και φρενάροντας όποτε είναι απαραίτητο χάρη στα γνωστά συστήματα αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τη συνδρομή μιας σειράς από κάμερες με δυνατότητα περιμετρικής θέασης και αισθητήρες που τοποθετούνται στον προφυλακτήρα του φορτηγού και έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν το δρόμο και υπόσχεται δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης με ακρίβεια ανάλογη του αυτόματου πιλότου των αεροσκαφών.

Αναλυτικότερα, οι αισθητήρες λειτουργούν ως radar σκανάροντας σε ακτίνα 70 έως 250 μέτρων μπροστά και υπό γωνίες από 18 έως 130 μοίρες ενώ η κάμερα, τοποθετείται στο παρμπρίζ και προσφέρει εμβέλεια έως και 100 μέτρα μπροστά και υπό γωνίες 45 μοιρών οριζόντια και 27 μοίρες κάθετα.

Με αυτόν τον τρόπο η κάμερα μπορεί, να ανιχνεύσει και να ταυτοποιήσει το από το κατά πόσο ο δρόμος είναι διπλής ή μονής κατεύθυνσης έως εμπόδια, κινούμενα οχήματα πεζούς και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο εμπίπτει στο φάσμα εμβέλειάς της.

Προκειμένου το φορτηγό να «αποσπάσει» την πολυπόθητη άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες της πολιτείας της Νεβάδα, προηγήθηκαν 16.000 χιλιόμετρα δοκιμών σε κλειστή πίστα στο Papenburg της Γερμανίας.

Επίσης όπως επισημαίνεται από την Daimler, βάσει ερευνών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών και της εξέλιξης του συστήματος η χρήση του συστήματος αυτόματου πιλότου στα φορτηγά θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της κόπωσης του οδηγού και της υπνηλίας που προκαλείται από την μονότονη οδήγηση έως και κατά 25%, με τους επαγγελματίες που έλαβαν μέρος στο πείραμα να δηλώνουν ότι είναι αισθητά πιο εύκολο να οδηγούν με τη συνδρομή ενός αντίστοιχου συστήματος.

Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα των δοκιμών, η υιοθέτηση του αντίστοιχου συστήματος στα φορτηγά μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 5%.

auto.in.gr

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024