Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Toyota Prius 2016: Η νέα γενιά του αρχετυπικού υβριδικού

Toyota Prius 2016: Η νέα γενιά του αρχετυπικού υβριδικού

Η ιαπωνική φίρμα κάνει τις πρώτες συστάσεις για την τέταρτη γενιά του αυτοκινήτου που έγινε συνώνυμο του υβριδικού.


Με αφετηρία το Las Vegas η ιαπωνική φίρμα έκανε τα αποκαλυπτήρια της τέταρτης γενιάς του Prius το οποίο θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία από τα τέλη του 2015 στην Ιαπωνία για να διοχετευθεί στη συνέχεια και στις υπόλοιπες αγορές στις οποίες διατίθεται.

Η Toyota χαρακτηρίζει «πρωτοποριακό» το σχεδιασμό της νέας γενιάς του εμβληματικού υβριδικού της μοντέλου το οποίο αντλεί τις στυλιστικές του επιρροές από το υδρογονοκίνητο Mirai επενδύοντας σε μια πιο ξεχωριστή και δυναμική εμφάνιση.

Πέρα από την αισθητική, το Prius έχει μεταβάλλει και τις διαστάσεις του αυξάνοντας το μήκος του κατά 6,0 εκατοστά στα 4,54 μέτρα και το πλάτος του κατά 1,5 εκατοστό στα 1,76 μέτρα στοιχεία που αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση στην ευρυχωρία του μοντέλου. Αντίθετη πορεία ακολουθεί το ύψος του το οποίο έχει μειωθεί κατά 2,0 εκατοστά, χωρίς όμως να αφαιρεί χώρο από το θάλαμο επιβατών χάρη στην έξυπνη διάταξη, ενώ το μεταξόνιο μένει αμετάβλητο στα 2,7 μέτρα.

Επιπλέον η νέα αρχιτεκτονική στην οποία βασίζεται η οποία επιγράφεται Toyota New Global Architecture (TNGA) συντείνει σε μια σειρά «αθέατων» βελτιώσεων σε κάθε επίπεδο.

Έτσι το νέο Prius έχει ενισχύσει κατά 60% τη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου του, ενώ το χαμηλότερο κέντρο βάρους στο οποίο συμβάλλει ο χαμηλότερα τοποθετημένος κινητήρας υπόσχεται να προσφέρει βελτιωμένα οδικά χαρακτηριστικά.

Αν και προς το παρόν η Toyota δεν αποκαλύπτει στοιχεία για το μηχανικό σύνολο που εξοπλίζει τη νέα γενιά του Prius, αναφέρει ότι η θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα έχει βελτιωθεί άνω του 40% ενώ υπόσχεται κατά 10% περισσότερη οικονομία συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το Prius θα εξακολουθεί να εξοπλίζεται με κινητήρα βενζίνης 1,8 λίτρων, αξιοποιώντας ένα πιο compact ηλεκτρικό μοτέρ σε συνδυασμό με μία δεύτερη ηλεκτρική μονάδα η οποία θα αναλαμβάνει να κινεί, σε ταχύτητες έως και 60 χλμ./ώρα, τους πίσω τροχούς προσφέροντας περισσότερη πρόσφυση σε απαιτητικές συνθήκες.

Κατά τις ίδιες –ανεπίσημες- πληροφορίες το βελτιωμένο υβριδικό σύνολο αναμένεται να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου σε περίπου 3,1 λίτρα/100 χλμ. και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 70 γρ./χλμ.

Σύμφωνα τώρα με τις επίσημες συστάσεις πολλά μέρη του υβριδικού συνόλου έχουν ανακατασκευαστεί καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο ενώ πιο compact είναι και η νέα μπαταρία νικελίου μετάλλου, η οποία υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο χρόνο φόρτισης.

Νέα είναι και η ανάρτηση η οποία στον πίσω άξονα αποτελείται από διπλά ψαλίδια και η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προδιαγραφές του νέου Prius υπόσχεται περισσότερη άνεση αλλά και βελτιωμένα –και πιο δυναμικά- οδικά χαρακτηριστικά.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξοπλιστικό παλμαρέ του Prius συμπεριλαμβάνεται και το νέο «πακέτο» συστημάτων ασφαλείας της ιαπωνικής φίρμας, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, σύστημα προειδοποίησης για ακούσια αλλαγή λωρίδας, σύστημα Pre-Colision το οποίο αξιοποιώντας δεδομένα που προέρχονται από ένα radar, αρχικά, προειδοποιεί τον οδηγό με οπτικά και ηχητικά σήματα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν δεν αντιδράσει ενεργοποιεί αυτομάτως το σύστημα πέδησης, ενεργό cruise control βάσει radar και έξυπνα φωτιστικά σώματα τα οποία αλλάζουν αυτομάτως, ανάμεσα σε φώτα πορείας και προβολείς αναλόγως με τις απαιτήσεις φωτισμού και την κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων. Επίσης στην ευρωπαϊκή εκδοχή του Prius θα διατίθεται και σύστημα ανάγνωρισης των οδικών σημάτων.

Εκτός από το βελτιωμένο εξοπλισμό ασφαλείας το νέο Prius διαθέτει και αναβαθμισμένο gadget εξοπλισμό με επίκεντρο μια μεγάλη οθόνη για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που περιβάλλεται από αισθητά λιγότερους διακόπτες ενώ ο πίνακας οργάνων διατηρεί τη γνώριμη κεντρική θέση του. Την εικόνα του εσωτερικού συμπληρώνει το τριάκτινο τιμόνι και ο νέος μικρότερος επιλογέας σχέσεων.

auto.in.gr

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024