Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται ο αριθμός των αγορών όπου αναστέλλονται οι πωλήσεις των «ύποπτων» πετρελαιοκίνητων του ομίλου VW

Αυξάνεται ο αριθμός των αγορών όπου αναστέλλονται οι πωλήσεις των «ύποπτων» πετρελαιοκίνητων του ομίλου VW

O γερμανικός όμιλος με δική του απόφαση αναστέλλει τις πωλήσεις των αυτοκινήτων με το λογισμικό παραποίησης εκπομπών ρύπων στην ιταλική αγορά η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών αγορών -και όχι μόνο- όπου έχουν ληφθεί ανάλογες πρωτοβουλίες είτε από τους αντιπροσώπους της VW είτε από τις αρμόδιες αρχές.

Ο όμιλος VW αποφάσισε την αναστολή των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων με κινητήρα τύπου EA 189 προδιαγραφών Euro5 από τις φίρμες VW -επιβατικά και επαγγελματικά- Audi, Skoda και Seat, στην ιταλική αγορά, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στους τοπικούς αντιπροσώπους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο» εν αναμονή των διευκρινίσεων του ομίλου για το πόσα και ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται.

Όπως διευκρινίζει επίσης ο γερμανικός όμιλος στην παραπάνω επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο, από το μέτρο της αναστολής πωλήσεων εξαιρούνται τα αυτοκίνητα VW -επιβατικά και επαγγελματικά- Audi, Skoda και Seat που εξοπλίζονται με κινητήρες προδιαγραφών Euro6 οι οποίοι συμβαδίζουν πλήρως με τις υφιστάμενες προδιαγραφές και κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Σε κάθε περίπτωση, ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το dieselgate αφορά 2.500-3.000 αυτοκίνητα σε στοκ στην ιταλική αγορά.

Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η ολλανδική αντιπροσωπεία της VW η οποία ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων οχημάτων με κινητήρες diesel, αναμένοντας «την πλήρη διαφάνεια από την κατασκευάστρια εταιρεία Volkswagen AG για να βρεθεί λύση στα προβλήματα με αυτούς τους κινητήρες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτρα αναστολής πωλήσεων, είτε από την πλευρά της VW είτε από την πλευρά των αρχών έχουν ισχύσει από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η πώληση των επίμαχων πετρελαιοκίνητων έχει ανασταλεί από την πρώτη στιγμή στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, από την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση των ελβετικών αρχών έχει ανασταλεί η πώληση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της VW στην Ελβετία, τα αυτοκίνητα με το επίμαχο λογισμικό στην Ελβετία ανέρχονται σε 128.802 αυτοκίνητα του VW Group.

Στο Βέλγιο, την απόφαση αναστολής πωλήσεων των «ύποπτων» αυτοκινήτων του γερμανικού ομίλου πήρε ο τοπικός αντιπρόσωπός του, D’Ieteren, διευκρινίζοντας ότι το dieselgate επηρεάζει περίπου 3.200 σε στοκ.

Όπως επεσήμανε ο γερμανικός όμιλος για την απόφαση του βέλγου αντιπροσώπου του, η κίνηση δεν ήταν δική του πρωτοβουλία, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το καταστατικό συνεργασίας με μερικούς αντιπροσώπους του, το επιτρέπει.

Στη Δανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της VW Koπεγχάγης ο αριθμός των αυτοκινήτων με το «ύποπτο» λογισμικό που ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους υπολογίζεται σε 91.000.

Όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της VW, Sos Llum «δεν έχουμε ακόμα λάβει τους αριθμούς πλαισίου των επηρεαζόμενων αυτοκινήτων και έτσι δεν μπορούμε ούτε να εντοπίσουμε ούτε να ειδοποιήσουμε τους πελάτες μας, ωστόσο εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως ήταν αναμενόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκινήτων με το επίμαχο λογισμικό εντοπίζεται στη γερμανική αγορά όπου ανέρχονται σε 2,8 εκατομμύρια και ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν δώσει διορία στον όμιλο VW μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2015, για να παρουσιάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος και συμμόρφωσης των αυτοκινήτων με το επίμαχο λογισμικό με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ομίλου, το λογισμικό παραποίησης των εκπομπών ρύπων υπάρχει σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητά του παγκοσμίως.

auto.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024