Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλείψεις «ασφαλείας» εντοπίζει ο NHTSA στον όμιλο ο Fiat-Chrysler

Παραλείψεις «ασφαλείας» εντοπίζει ο NHTSA στον όμιλο ο Fiat-Chrysler

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αρχή υπεύθυνη για την ασφάλεια των αυτοκινήτων (NHTSA) εντόπισε σοβαρές παραλείψεις στις υποχρεωτικές βάσει νόμου τριμηνιαίες εκθέσεις για σοβαρά ατυχήματα και δυστυχήματα του αμερικανο-ιταλικού ομίλου.

Ο όμιλος Fiat-Chrysler παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ελλιπείς αναφορές στοιχείων για τραυματισμούς και θανάτους που συνδέονταν με πιθανά «κενά» ασφαλείας στα αυτοκίνητά του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του NHTSA, της αμερικανικής ομοσπονδιακής αρχής υπεύθυνης για την ασφάλεια των αυτοκινήτων.

Ο NHTSA αναφέρει ότι ο όμιλος Fiat-Chrysler τον ενημέρωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι μετά από εσωτερική έρευνα που διεξήχθη για το θέμα, προέκυψε ότι ο όμιλος δεν είχε αναφέρει στις αρμόδιες αρχές, όπως υποχρεούται βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων που ενδεχομένως συνδέονται με κάποιο πρόβλημα ασφαλείας στα οχήματα του.

Η εσωτερική έρευνα στον όμιλο ξεκίνησε μετά από σχετικό αίτημα του NHTSA ο οποίος εντόπισε «εμφανείς ανακολουθίες» στα στοιχεία σχετικά με ατυχήματα που είχε υποβάλει ο όμιλος Fiat-Chrysler στην τριμηνιαία έκθεσή του στις αρχές και την οποία υποχρεούνται να υποβάλλουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Όπως διευκρινίζεται η εσωτερική έρευνα στον όμιλο διατάχθηκε από το NHTSA καθώς εντοπίστηκαν παραβάσεις σχετικά με 23 ανακλήσεις του ομίλου από το 2009.

H έρευνα που όπως σημειώνει ο NHTSA, κατέληξε σε σοβαρές παραλείψεις από μέρους της FCA, διενεργήθηκε από ανεξάρτητο ελεγκτή με αυξημένες δικαιοδοσίες στο πλαίσιο σχετικής συναινετικής συμφωνίας της Fiat-Chrysler Automobiles με τις αρμόδιες αρχές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του NHTSA, Mark Rosekind για το πόρισμα της έρευνας: «Αποτελεί σοβαρή παράλειψη από μέρους του ομίλου σε σχέση με την ευθύνη που φέρει για την ασφάλεια. Ο NHTSA θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες αφού πρώτα συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία για τους λόγους που έγινε αυτή η παράλειψη».

H FCA από την πλευρά της, σε δική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι «Η FCA ΗΠΑ, λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ζήτημα και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον NHTSA για την επίλυση του ζητήματος, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον» και σημειώνοντας ότι οι παραλείψεις εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του αυξημένου ελέγχου στον οποίο έχει συναινέσει και η ίδια.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της παράλειψης, ο επικεφαλής του NHTSA τους αποδίδει «σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων στα συστήματα του ομίλου για την συλλογή και την αναφορά στοιχείων» σχετικά με ατυχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Ιούνιο του 2015, ανεξάρτητος ελεγκτής εκ μέρους του NHTSA ο οποίος κλήθηκε να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος καταγραφής αντίστοιχων δεδομένων, έχει εντοπίσει τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα καταγραφής και αναφοράς ατυχημάτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς υπάρχουν τεράστιες διαφοροποιήσεις από αυτοκινητοβιομηχανία σε αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και λανθασμένες εκτιμήσεις από τους ίδιους τους ερευνητές των αμερικανικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις κάθε τρίμηνο για ύποπτα περιστατικά ατυχημάτων με τραυματισμούς ή θανάτους προκειμένου να γίνει περαιτέρω έρευνα για τυχόν ζητήματα ασφαλείας οχημάτων.

Η παραπάνω πρακτική θεσμοθετήθηκε το 2000 μετά από το ζήτημα που είχε προκύψει με τα ελαστικά Firestone σε μοντέλα Ford παίρνοντας διαστάσεις χιονοστιβάδας και προκειμένου να εντοπίζονται νωρίς ενδεχόμενα ζητήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα πριν μεγιστοποιηθούν και απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια, οδηγώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε ιδιαίτερα δαπανηρές ανακλήσεις.

Στο πλαίσιο της παραπάνω νομοθεσίας η Honda νωρίτερα μέσα στην χρονιά είχε υποχρεωθεί να καταβάλλει πρόστιμο 70 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και να τεθεί σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας από τις αμερικανικές αρχές καθώς, παραδέχτηκε ότι δεν είχε αναφέρει στον ΝHTSA περισσότερα από 1.700 περιστατικά θανάτων και τραυματισμών που ενδεχομένως συνδέονταν με προβλήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων της.

auto.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024