Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo Intellisafe Auto Pilot: Στην εύχρηστη πλευρά του αυτόνομου μέλλοντος

Volvo Intellisafe Auto Pilot: Στην εύχρηστη πλευρά του αυτόνομου μέλλοντος

Η Volvo σκιαγραφεί το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης εξηγώντας μέσω ενός κατατοπιστικού video τον τρόπο λειτουργίας του interface των αυτοκινήτων με αυτόματο πιλότο το οποίο αφού ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες θα περάσει και στην παραγωγή.

Τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του interface που θα αναλάβει να οδηγήσει τις εξελίξεις στην αυτόνομη οδήγηση σκιαγραφεί η Volvo με video που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μέσω του video η σουηδική φίρμα εξηγεί τον τρόπο μετάβασης από το συμβατικό τρόπο λειτουργίας του αυτοκινήτου στη λειτουργία του «αυτόματου πιλότου», αναδεικνύοντας την απλότητα στη λειτουργία του νέου interface και την ομαλή μετάβαση από την μία λειτουργία στην άλλη, ως το κλειδί της ασφάλειας και της αξιοπιστίας της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Τo IntelliSafe Auto Pilot, όπως ονομάζεται το σύστημα θα εξοπλίσει το στόλο των 100 αυτοκινήτων Volvo που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης που θα διεξαχθεί το 2017 στην πόλη του Gothenburg και όπως σημειώνει η σουηδική φίρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει διαισθητικό χειρισμό από τον οδηγό.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του interface, για την μετάβαση από τον έλεγχο του οδηγού στην λειτουργία του αυτόματου πιλότου και αντιστρόφως, αρκεί η ταυτόχρονη πίεση των αντίστοιχων paddles στο τιμόνι.

Ειδικότερα, όταν το αυτοκίνητο εισέλθει σε μια διαδρομή όπου είναι διαθέσιμη η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, ένα αντίστοιχο μήνυμα εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων ειδοποιώντας τον οδηγό για την επιλογή ενώ, τα paddles στο τιμόνι τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει ο οδηγός για την λειτουργία αυτόματου πιλότου ξεκινούν να αναβοσβήνουν.

Αν ο οδηγός τα πιέσει, το αυτοκίνητο περνάει σε αυτόνομη λειτουργία και το χρώμα στα paddles σταθεροποιείται, σηματοδοτώντας στον οδηγό ότι έχει εκχωρήσει τον έλεγχο στο αυτοκίνητο και στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Όσο το σύστημα αυτόματου πιλότου είναι ενεργό, ο οδηγός μπορεί να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο θέλει, ενώ στο infotainment γίνονται διαθέσιμες διάφορες λειτουργίες ψυχαγωγίας οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες ελέγχου του αυτοκινήτου από τον οδηγό δεν είναι διαθέσιμες για λόγους μη διάσπασης της προσοχής του.

Επιπλέον, καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής όπου είναι ενεργοποιημένο το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, όλες οι κινήσεις-πρωτοβουλίες του αυτόματου πιλότου π.χ η πρόθεση για μια προσπέραση, εμφανίζονται σχηματοποιημένα με απλά γραφικά στην οθόνη του πίνακα ενδείξεων.

Όταν η λειτουργία του αυτόματου πιλότου δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ειδοποιείται ο οδηγός και στη συνέχεια εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων μια αντίστροφη μέτρηση 60 δευτερολέπτων κατά την οποία ο οδηγός πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν το πράξει εντός του προδιαγεγραμμένου χρόνου, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιήσει τον εαυτό του σε ασφαλές σημείο.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής σχεδιασμού της Volvo, Thomas Ingenlath για το interface: «Σχεδιάσαμε ένα user interface που είναι ασφαλές και ευκολονόητο, έτσι ώστε οι οδηγοί να μπορούν να το εμπιστευτούν, τόσο όταν παραδίδουν τον έλεγχο στο αυτοκίνητο όσο και όταν έρθει η στιγμή να τον ανακτήσουν».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική του συγκεκριμένου συστήματος, αρχικά θα εξοπλίσει τα εκατό Volvo XC90 που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης Drive Me, το 2017.

Τα 100 XC90 με σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα διατεθούν για καθημερινή χρήση σε οικογένειες και σε ανθρώπους που μετακινούνται σε σταθερή βάση γύρω από το Gothenburg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό τα αυτοκίνητα θα λειτουργούν με βάση το σύστημα αυτόματου πιλότου για περίπου 50 χιλιόμετρα σε επιλεγμένους δρόμους, προκειμένου να μελετηθεί η «συμπεριφορά» των αυτοκινήτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης και η αλληλεπίδραση με τον οδηγό τους και τα άλλα αυτοκίνητα σε απολύτως ρεαλιστικές συνθήκες. Μετά την ολοκλήρωση του Drive Me, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης θα λανσαριστεί επίσημα στο κοινό.

auto.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024