Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Volvo αντεπιτίθεται ηλεκτρικά- Το 2019 το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο των Σουηδών

Η Volvo αντεπιτίθεται ηλεκτρικά- Το 2019 το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο των Σουηδών

Η σουηδική φίρμα ανακοίνωσε το πλαίσιο εξηλεκτρισμού της γκάμας της η οποία ως το 2020 θα έχει αποκτήσει plug-in υβριδικές εκδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος της καθώς και αμιγώς ηλεκτροκίνητες προτάσεις.

Παράλληλα με τις πρώτες συστάσεις για μια νέα πλατφόρμα η οποία, θα κάνει πρεμιέρα σε ένα νέο compact SUV στο κοντινό μέλλον και θα φιλοξενήσει τη νέα γενιά όλων των compact μοντέλων της Volvo, η σουηδική φίρμα, έδωσε και το «περίγραμμα» ανάπτυξης των ηλεκτρικών της σχεδίων το οποίο περιλαμβάνει, μακροπρόθεσμα, plug-in υβριδικές εκδόσεις για όλα τα μοντέλα της καθώς και μία νέα γκάμα αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων, με το πρώτο δείγμα να διατίθεται από το 2019.

Η ηλεκτρική στρατηγική της Volvo έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής μέσω της plug-in υβριδικής εκδοχής του XC90 T8 Τwin Engine και αρχικά, θα στοχεύσει στον πολλαπλασιασμό των αντίστοιχων εκδόσεων στην γκάμα, ξεκινώντας από μια αντίστοιχη εκδοχή της νέας γενιάς του πολυτελούς της sedan, S90 ενώ θα συνεχίσει με τις νέες γενιές των μοντέλων της σειράς 60, τα οποία όπως και η SUV ναυαρχίδα των Σουηδών θα έχουν ως αφετηρία την νέα ευέλικτη αρχιτεκτονική SPA.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται η γκάμα των plug-in υβριδικών εκδόσεων της Volvo θα καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών, καθώς προετοιμάζονται και δικίνητες εκδοχές με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς σε μία νέα διάταξη του Τwin Engine κινητήριου συνόλου, γνωστού ήδη από το αμιγώς τετρακίνητο plug-in υβριδικό Volvo XC90.

Το επόμενο βήμα των ηλεκτρικών σχεδίων των Σουηδών θα είναι ο εξηλεκτρισμός και των compact μοντέλων της και της σειράς 40 που θα βασιστούν στην νέα πλατφόρμα CMA και η οποία, όπως και η SPA έχει εξελιχθεί με γνώμονα την ηλεκτροκίνηση. Αυτό, παράλληλα με την προφανή ευελιξία που προσφέρει θα κάνει την Volvo μία από τις ελάχιστες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο της οποίας οι πλατφόρμες μπορούν να υποστηρίξουν συμβατικές, plug-in υβριδικές αλλά και αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις.

Σε ό,τι αφορά το αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρώτο βήμα της Volvo, η σουηδική φίρμα επιφυλάσσεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο κοντινό μέλλον, αναφέροντας μόνο προς το παρόν, ότι θα λανσαριστεί το 2019.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της φίρμας, Hakan Sammuelson: «Πιστεύουμε ότι πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να πάψουν να αποτελούν μια niche κατηγορία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έως το 2020, το 10% των συνολικών πωλήσεων της Volvo θα αντιστοιχεί σε ηλεκτροκίνητα».

Σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της διευρυμένης ηλεκτροκίνητης γκάμας της φίρμας και της κατεύθυνσης που θέλουν οι Σουηδοί να δώσουν, όπως υπογραμμίζεται ένα χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί το επταθέσιο XC90 T8 Twin Engine το οποίο προσφέρει συνδυαστική ισχύ 407 ίππων, εκλύει στην ατμόσφαιρα μόλις 49 γρ./χλμ. διοξείδιο του άνθρακα, απαιτεί 2,1 λίτρα καυσίμου ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,6 δευτερόλεπτα. Επιπλέον οι μπαταρίες οι οποίες συνοδεύουν το υβριδικό σύνολο του XC90 τού εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία 43 χλμ.

«Έχουμε μάθει πολλά για τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα χάρη στα τρέχοντα προϊόντα μας. Η έρευνα μας έχει δείξει ότι οι χρήστες οδηγούν τα αυτοκίνητα τεχνολογίας Twin Engine στην ηλεκτρική λειτουργία περίπου το μισό χρόνο της χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι τα plug-in υβριδικά οχήματα που προσφέρουμε αποτελούν ήδη μια εναλλακτική στα συμβατικά μηχανικά σύνολα», εξηγεί ο Dr. Peter Mertens επικεφαλής έρευνας και εξέλιξης της Volvo.

«Με 40 χρόνια πείρας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η Volvo έχει διδαχτεί πολλά για την διαχείριση των μπαταριών κατά τρόπο που να προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία ανά kWh. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η σχέση του κόστους της εξέλιξης ηλεκτροκίνητου έναντι του προσδοκώμενου οφέλους έχει θετικό πρόσημο. Η τεχνολογία των μπαταριών έχει βελτιωθεί, τα κόστη μειώνοντας ενώ πλέον η αποδοχή αντίστοιχων τεχνολογιών από το κοινό δεν αποτελεί πλέον ζήτημα», καταλήγει ο Dr. Peter Mertens.

auto.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024