Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Volvo: Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την ορθή λειτουργία των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης

Volvo: Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για την ορθή λειτουργία των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης

Ο επικεφαλής της σουηδικής φίρμας καλεί τις ΗΠΑ για ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την κυκλοφορία αυτοκινήτων πλήρους αυτόνομης οδήγησης, δηλώνοντας παράλληλα πως η Volvo σκοπεύει στο μέλλον να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για «τις πράξεις» των αυτοκινήτων της που βρίσκονται σε λειτουργία «αυτόματου πιλότου».

Η Volvo βάζει ακόμα ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση της διάδοσης των αυτοκινήτων με συστήματα αυτόνομης οδήγησης, επαναλαμβάνοντας, δια στόματος του επικεφαλής της, ότι σκοπεύει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τυχόν ατυχήματα που θα προκύψουν στο μέλλον σε αυτοκίνητά της που βρίσκονται σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης.

Ο Hakan Samuelsson, έκανε την παραπάνω δήλωση από τις ΗΠΑ καλώντας τις αμερικανικές αρχές για μια ομοσπονδιακή, ενιαία νομοθεσία που θα επιτρέψει την ταχύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκίνητα παραγωγής.

«Η απουσία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου συνεπάγεται ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μπορούν να διεξάγουν αξιόπιστες δοκιμές και να εξελίξουν αυτοκίνητα που να συμβαδίζουν με τους διαφορετικούς κανονισμούς των 50 πολιτειών των ΗΠΑ. Προκειμένου να διασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση στην αυτόνομη οδήγηση πρέπει να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε από κοινού το απαιτούμενο πλαίσιο προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Volvo.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν την ηγετική τους θέση από την απουσία σαφούς νομοθεσίας για τις δοκιμές και την πιστοποίηση αυτοκινήτων με σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Η Ευρώπη έχει υποφέρει αρκετά από την ποικιλία υφιστάμενων κανόνων και κανονισμών και θα ήταν κρίμα αν οι ΗΠΑ ακολουθούσαν την ίδια λογική σε αυτό το σημαντικό ζήτημα», κατέληξε ο Hakan Samuelsson.

Όπως είναι ευρέως γνωστό η τεχνολογία που θα επιτρέψει στα αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς τη συνδρομή του οδηγού τους βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη και από τεχνολογικής άποψης θα μπορούσε να περάσει σχετικά άμεσα στην παραγωγή ωστόσο, για την εφαρμογή, την ευρεία υιοθέτησή και κατ’ επέκταση την τελειοποίηση της θα πρέπει να υφίσταται και η αντίστοιχη νομοθεσία που θα επιτρέψει την κυκλοφορία αντίστοιχων οχημάτων στους δρόμους.

Αν και στην ουσία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει ρητά την αυτόνομη οδήγηση -αλλά ούτε και που να την επιτρέπει- το πρόβλημα που προκύπτει στην ευρύτερη εφαρμογή της είναι το ποιος έχει την ευθύνη σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, εμπλακεί σε ατύχημα.

Σε προηγούμενη τοποθέτηση επί του ζητήματος και συγκεκριμένα στην πρόσφατη παρουσίαση του Concept 26 στο Los Angeles, ο επικεφαλής έρευνας και εξέλιξης της Volvo, Peter Mertens ανέφερε ότι «η Volvo Cars είναι από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που “αγγίζουν” το ζήτημα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης και ευθύνη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για τις “πράξεις” των αυτοκινήτων τους όταν βρίσκονται σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης. Αν μια αυτοκινητοβιομηχανία δεν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη τότε αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στην τεχνολογία τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Volvo σχεδιάζει να ξεκινήσει από το 2017 δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες με ένα στόλο αυτοκινήτων με σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης τα οποία θα παραχωρήσει σε «κοινούς θνητούς» στην πόλη του Gothenburg προκειμένου να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα με την προοπτική εφαρμογής της αντίστοιχης τεχνολογίας από το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Volvo έχει δεσμευτεί να εκμηδενίσει θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλέκονται αυτοκίνητά της έως το 2020.

auto.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024