Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo V90 2016: Στην κομψή διάσταση της πρακτικότητας

Volvo V90 2016: Στην κομψή διάσταση της πρακτικότητας

Το πρακτικότερο 90άρι αποκαλύπτεται προβάλλοντας ένα μείγμα των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών που εισήγαγε η τετράθυρη έκδοση αμαξώματος και μιας ασυνήθιστης για την κατηγορία κομψής χρηστικότητας.


Πιστή στην υπόσχεσή της η σουηδική φίρμα έκανε και επισήμως τα αποκαλυπτήρια του V90 παρουσιάζοντας από την Στοκχόλμη το τρίτο και μέλος της σειράς 90 το οποίο μεταφέρει τα καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του S90 αλλά και του XC90 σε μια πρακτικότερη εκδοχή με έμφαση στην κομψότητα όπως επιβάλλει η μακρόχρονη και, ως ένα βαθμό σχεδιαστικά εκκεντρική παράδοση της Volvo στα estates.

Αν και η εμφάνιση του νέου V90 είναι λίγο ως πολύ ήδη γνωστή χάρη σε προηγούμενες διαρροές εικόνων του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, αξίζει να επισημάνει κανείς την εμμονή με την οποία οι Σουηδοί μετουσίωσαν την εντυπωσιακή αισθητική του Concept Estate (παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης το 2014) στην κομψή έκδοση παραγωγής του μοντέλου.

Έτσι, παρά το αδιαμφισβήτητα επιβλητικό μέγεθος του V90 το οποίο έχει διαστάσεις μήκος 4,94 μ., πλάτος 1,89 μ. και ύψος 1,49 μ., όπως άλλωστε επιβάλλει η κατηγορία, οι σχεδιαστές της Volvo κατάφεραν να «κρύψουν» τον όγκο του με την έξυπνη αλληλουχία των αναλογιών του όπως π.χ. η επιλογή της συγκεκριμένης χάραξης για την οροφή, αλλά και μέσω μιας σειράς από ιδανικές σχεδιαστικές επιλογές μοτίβων όπως η χαρακτηριστική αισθητική των πίσω φωτιστικών σωμάτων σε συνάρτηση με τη σχεδίαση της αντίστοιχης κολώνας.

Όπως και να έχει με την αισθητική του, το δεδομένο είναι ότι το V90 προσφέρει και την πρακτικότητα που επιβάλλει το είδος του, προσφέροντας όγκο φόρτωσης που, σύμφωνα με τις συστάσεις, φτάνει έως και τα 1.526 λίτρα.

Επίσης, όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, το V90 έχει ως αφετηρία την ίδια ευέλικτη αρχιτεκτονική με τα άλλα δύο 90άρια των Σουηδών, περιλαμβάνοντας στην γκάμα του αποκλειστικά τετρακύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου νέας γενιάς συν φυσικά, την κορυφαία plug-in υβριδική Τ8 έκδοση η οποία συνδυάζει επίσης τις αρετές ενός τετρακύλινδρου Drive E κινητήρα βενζίνης με ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες ιόντων λιθίου αποδίδοντας 407 ίππους και 640 Nm ροπής.

Η συγκεκριμένη κορυφαία και τετρακίνητη έκδοση του V90 επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα ενώ εμφανίζει μέση κατανάλωση καυσίμου 2,1 λίτρων/100 χλμ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 47 γρ./χλμ. Επίσης οι μπαταρίες ιόντων λιθίου απόδοσης 9,2 kWh τού εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία που φτάνει τα 45 χλμ.

Την γκάμα «συμβατικών» εκδόσεων του V90 συμπληρώνουν αντίστοιχες με το S90 επιλογές, έτσι το κομψό Estate θα διατίθεται στις δίλιτρες βενζινοκίνητες εκδόσεις Τ5 και Τ6 με απόδοση 250 και 320 ίππους και κίνηση στους μπροστινούς και πίσω τροχούς, αντίστοιχα. Οι επιλογές diesel του V90 συνοψίζονται στις εκδόσεις D4 και D5 -εμπροσθοκίνητη και πισωκίνητη, αντίστοιχα- με απόδοση 190 και 235 ίππους. Η ισχυρότερη πετρελαιοκίνητη έκδοση επωφελείται και από το καινοτόμο σύστημα PowerPulse το οποίο συμβάλλει στην εξάλειψη του φαινομένου υστέρησης του turbo.

Όπως έχει επισημάνει η Volvο το PowerPulse αξιοποιεί την παρουσία μιας δεξαμενής συμπιεσμένου αέρα 2,0 λίτρων που τροφοδοτείται από το φίλτρο αέρα και η οποία, όταν στις χαμηλές ταχύτητες, ο οδηγός πιέσει το γκάζι, διοχετεύει άμεσα το συμπιεσμένο αέρα στην πολλαπλή εξαγωγής τροφοδοτώντας το σύστημα υπερτροφοδότησης και εξασφαλίζοντας αμεσότερη απόκριση και επιτάχυνση. Σύμφωνα με την Volvo η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι μοναδική σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Επίσης, όπως εύλογα θα περίμενε κανείς πέρα από τον αισθητικό κώδικα, τις κοινές προδιαγραφές ποιότητας και κινητήρων με το S90, το V90 ενσωματώνει και τα βελτιωμένα συστήματα ασφαλείας όπως τη νέα λειτουργία του City Safety που εντοπίζει ενδεχόμενο σύγκρουσης με κάποιο μεγάλο ζώο που τυχαίνει να διασχίζει το δρόμο και συμβάλλει στον περιορισμό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, έως και κατά 15 χλμ./ώρα. αλλά και προετοιμάζοντας τους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας.

Από τον κατάλογο των συστημάτων του V90 δεν θα μπορούσε να λείπει το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης της Volvo, Pilot Assist το οποίο, εκτός από την εντυπωσιακή δυνατότητα της ανάληψης του ελέγχου του αυτοκινήτου από το ίδιο το αυτοκίνητο σε ταχύτητες έως και 130 χλμ./ώρα συμβάλλει με το δικό του τρόπου σε μια ασφαλέστερη μετακίνηση στο πλαίσιο και του στόχου της Volvo για μηδενικά δυστυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς σε αυτοκίνητα της έως το 2020.

Υπό το παραπάνω σκεπτικό, λοιπόν, το V90 διαθέτει και το σύστημα αποτροπής εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο που παρουσιάστηκε στην τετράθυρη εκδοχή του. Το συγκεκριμένο σύστημα επιστρατεύει μια σειρά συστημάτων που άπτονται της δυνατότητας αυτόνομης οδήγησης και έτσι, το αυτοκίνητο διαβάζει το δρόμο και σε περίπτωση που ανιχνεύσει κίνδυνο εκτροπής παρεμβαίνει στο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης λειτουργώντας επικουρικά στον οδηγό προκειμένου να διατηρήσει το αυτοκίνητο «μέσα» στο δρόμο και να αποφύγει αυτόν τον πολύ συνήθη αλλά ιδιαίτερα σοβαρό τύπο ατυχήματος.

auto.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024