Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταδιακή αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της Toyota στην Ιαπωνία για μία εβδομάδα λόγω των σεισμών

Σταδιακή αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της Toyota στην Ιαπωνία για μία εβδομάδα λόγω των σεισμών

Ο μεγάλος όγκος παραγωγής που συνεπάγεται η θέση του στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και η εξάρτηση του ομίλου Toyota από τοπικούς προμηθευτές τον καθιστούν στον πλέον ευάλωτο παίκτη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Στην σταδιακή αναστολή της λειτουργίας όλων των γραμμών παραγωγής του επί ιαπωνικού εδάφους από σήμερα και για μια εβδομάδα, έως τις 23 Απριλίου, προχωρά ο όμιλος Toyota λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, καθώς αν και ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές στα εργοστάσια του ομίλου, δεν ισχύει το ίδιο για τους προμηθευτές του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Η απόφαση της Toyota επηρεάζει την παραγωγή μοντέλων τόσο της Toyota όσο και της Lexus και στα οποία συγκαταλέγονται και τα Toyota Prius, RAV4, Lexus RX, NX, CT GX και LX. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 42% των αυτοκινήτων που o όμιλος Toyota κατασκευάζει στην Ιαπωνία προορίζονται για εξαγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αναστολή παραγωγής σε 10 εργοστάσια της Toyota στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 56.000 μονάδων παραγωγής για Toyota και Lexus αλλά και 7.500 μονάδων για την Daihatsu.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Toyota, Ryo Sakai, η κατάσταση σε σχέση με τους προμηθευτές και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων εξαρτημάτων θα επανεκτιμηθεί στις 20 Απριλίου με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει ξανά κανονικά από τις 25 Απριλίου.

Αν και προς το παρόν ο ιαπωνικός όμιλος δεν έχει ανακοινώσει επίσημες εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων του, αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται να εμφανίσει περιορισμένα λειτουργικά κέρδη έως και 277 εκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από τους προφανείς λόγους που συνδέονται με τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής του ομίλου Toyota σε σχέση με άλλες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί και σε μεγαλύτερης κλίμακας απώλειες από μια εβδομάδα αναστολής της παραγωγής, η Toyota εξαρτάται περισσότερο από τοπικούς προμηθευτές σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Nissan, το εργοστάσιο της στο νησί Kyushu όπου κατασκευάζεται μεταξύ άλλων και το X-Trail δεν υπέστη ζημιές και μετά από μία ημέρα διακοπής των εργασιών του το Σάββατο 16 Απριλίου, προκειμένου να γίνει εκτίμηση για τυχόν προβλήματα και ζημιές θα λειτουργήσει κανονικά και πάλι από σήμερα 18 Απριλίου.

Η Honda είχε ανακοινώσει τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο μοτοσικλετών στην πόλη Kumamoto από την Πέμπτη 14 Απριλίου, και σύμφωνα με νέα ανακοίνωση θα επεκτείνει την παύση εργασιών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έως τις 22 Απριλίου.

Οι Subaru και Mazda από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή στα εργοστάσιά τους διεξάγεται ομαλά από σήμερα 18 Απριλίου ωστόσο επιφυλάσσονται, σε περίπτωση που προκύψουν ελλείψεις από προμηθευτές.

Επιστρέφοντας στην Toyota, αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2016 που ο ιαπωνικός κολοσσός αναγκάζεται να επιβραδύνει την παραγωγή του στην Ιαπωνία καθώς το Φεβρουάριο, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο ενός από τους σημαντικούς προμηθευτές της, την Aichi Steel Corp. ο όμιλος Toyota αποφάσισε την αναστολή της παραγωγής σε αρκετά ιαπωνικά εργοστάσιά του για μία εβδομάδα λόγω ελλείψεων.

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024