Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nissan ProPilot: Από το 2020 λειτουργία αυτονομίας -και- σε διασταυρώσεις

Nissan ProPilot: Από το 2020 λειτουργία αυτονομίας -και- σε διασταυρώσεις

Η ιαπωνική φίρμα υπόσχεται από το 2020 πλήρη αυτονομία στα αυτοκίνητα που θα εξοπλίζονται με το ProPilot ακόμα και στην σύνθετη και περίπλοκη κατάσταση μιας διασταύρωσης

Η ιαπωνική φίρμα παρουσίασε το επόμενο στάδιο εξέλιξης του συστήματος ημιαυτόνομης οδήγησης που έκανε πρεμιέρα στο «ιαπωνικό» Serena και θα εφοδιάζει και την νέα γενιά του Qashqai.

Σύμφωνα με τις συστάσεις, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την μετέπειτα εξέλιξη του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, με την ενίσχυση των λειτουργιών του λειτουργιών του οι οποίες, από το 2020, μεταξύ άλλων, θα του επιτρέπουν να διαχειριστεί την κίνηση του οχήματος σε διασταυρώσεις χωρίς τη συνδρομή του οδηγού του.

Όπως επισημαίνει η Melissa Cefkin και μέλος της ομάδας έρευνας και εξέλιξης αυτόνομων συστημάτων της Nissan, «προσπαθούμε να αποκρυσταλλώσουμε ουσιαστικά αυτό που πρέπει να “διδάξουμε” σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. Το τι μπορεί να συμβεί και ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια σε μια διασταύρωση με τέσσερις κατεύθυνσης επιδέχεται πολλές ερμηνείες».

Επί του παρόντός το σύστημα ProPilot λειτουργεί σε ταχύτητες από 30 έως 100 χλμ./ώρα αξιοποιώντας τα δεδομένα που προκύπτουν από μια κάμερα τοποθετημένη στην κορυφή του παρμπρίζ και η συνδυάζεται με ένα προηγμένο επεξεργαστή και μια κεντρική μονάδα ελέγχου.

Βάσει των δεδομένων η κεντρική μονάδα ελέγχου παρεμβαίνει αναλόγως στο σύστημα ελέγχου διεύθυνσης, στο σύστημα πέδησης και στον κινητήρα, στρίβοντας, φρενάροντας ή επιταχύνοντας το αυτοκίνητο αυτόματα αναλόγως τις συνθήκες.

Για την απενεργοποίηση του συστήματος αρκεί μια μικρή πίεση του οδηγού στο πεντάλ γκαζιού ενώ μια άλλη ιδιότητα του συστήματος είναι ότι ενεργοποιεί αυτομάτως το χειρόφρενο όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί.

Προς το παρόν, το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης της Nissan δεν περιλαμβάνει λειτουργία αλλαγής λωρίδας, αλλά είναι σε θέση να διατηρήσει το αυτοκίνητο στην πορεία του ακολουθώντας το προπορευόμενο όχημα και συνυπολογίζοντας τα όρια, τη χάραξη του δρόμου, τις διαγραμμίσεις και ενεργοποιώντας τα φρένα, μέχρι την ακινητοποίησή του αυτοκινήτου, χωρίς τη συνδρομή του οδηγού του.

Όπως έχει επισημάνει εξαρχής η Nissan έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία ώστε το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης να αποτελεί ένα εργαλείο ασφάλειας για αυτό το σκοπό εξάλλου, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας η οποία δεν επιτρέπει στον οδηγό να αποσύρει τα χέρια του από το τιμόνι για παραπάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει με συστήματα αυτόνομης οδήγησης άλλων εταιρειών.

«Χρειαζόμαστε πιο εμφατικές προειδοποιήσεις για τους ενδεχόμενους κινδύνους όσο η τεχνολογία εξελίσσεται. Η ενίσχυση της χρηστικότητας και της ασφάλειας πρέπει να πηγαίνουν μαζί» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Nissan, Hideyuki Sakamoto κατά την παρουσίαση του ProPILOT στην έδρα της Nissan.

auto.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024