Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tο καταναλωτικό δίκαιο 20 χωρών της Ε.Ε. παραβίασε το VW Dieselgate

Tο καταναλωτικό δίκαιο 20 χωρών της Ε.Ε. παραβίασε το VW Dieselgate

Πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει ότι το γνωστό σκάνδαλο εκπομπών ρύπων του γερμανικού ομίλου συνιστά παράβαση -πολλών- κοινοτικών κανόνων σε -πολλές- ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνει την πίεση στον όμιλο VW για αποζημιώσεις -και- στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Ανυπόστατες χαρακτηρίζει ο όμιλος VW τις φερόμενες ως αιτιάσεις που προκύπτουν από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το γνωστό ως «Dieselgate» συνιστά παράβαση των κανόνων που διέπουν το καταναλωτικό δίκαιο σε 20 χώρες της Ε.Ε.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δημοσιοποιήσει το επίμαχο πόρισμα το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η αρμόδια για ζητήματα καταναλωτών Ευρωπαία Επίτροπος, Vera Jurova, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αποκάλυψε ότι το «Dieselgate» συνιστά παράβαση των οδηγιών περί πώλησης και παροχών εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που ισχύουν στην Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει ψηλά τον πήχη στα κράτη-μέλη για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση κανόνων, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση του λεγόμενου Dieselgate», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι τα δεδομένα και οι πληροφορίες που έχουν σταλεί το τελευταίο διάστημα από κράτη-μέλη και οργανώσεις καταναλωτών στις Βρυξέλλες, δείχνουν ότι η VW «δεν παρείχε ικανοποιητική πληροφόρηση στους καταναλωτές».

«Δεν είναι στις προθέσεις μου να αναλάβω δραστικές πρωτοβουλίες χωρίς προηγουμένως να επικοινωνήσω με την εταιρεία. Ούτε μπορώ να πω ότι θα ακολουθήσουμε μια αυστηρότερη πρακτική. Αυτό που επιθυμώ είναι να συμβουλευτούν προσεκτικά την ισχύουσα νομοθεσία και να πράξουν αναλόγως» κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Αν και η Ευρωπαία Επίτροπος απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «δραστικές πρωτοβουλίες», είναι ευρέως γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με καταναλωτικές οργανώσεις προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στο γερμανικό όμιλο για την αποζημίωση –και- των ευρωπαίων καταναλωτών όπως έκανε στις ΗΠΑ.

Η Vera Jurova αναμένεται να συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με καταναλωτικές οργανώσεις και στο τέλος του μήνα με τις εθνικές υπηρεσίες προστασίας καταναλωτών, χωρών-μελών ενώ επίκειται και συνάντηση με την πλευρά της VW χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Το σίγουρο είναι ότι όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος συναντήσεων αναμένονται εξελίξεις και νέες ανακοινώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε αποζημιώσεις και πρόστιμα όπως έδειξε το προσφατο παράδειγμα της θέσης της Κομισιόν στο ζήτημα φορολόγησης της Apple.

Άλλωστε, το αίτημα της αποζημίωσης των ευρωπαίων καταναλωτών από τον όμιλο VW, δεν είναι κάτι καινούριο καθώς το ίδιο είχε ζητήσει από την VW και η αρμόδια επίτροπος για θέματα βιομηχανίας, Elzbieta Bienkowska, η οποία τον Ιούνιο είχε καλέσει το γερμανικό όμιλο να αποζημιώσει «εθελοντικά» όσους επλήγησαν στην Ευρώπη από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων.

Η VW από την πλευρά της, στη δική της ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις αιτιάσεις περί παραβίασης καταναλωτικού δικαίου σε 20 χώρες, αναφέρει επίσης ότι: «βρισκόμαστε σε συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

auto.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024