Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Faraday Future FF91: Το αντίπαλο δέος τoυ Tesla Model X

Faraday Future FF91: Το αντίπαλο δέος τoυ Tesla Model X

Η φιλόδοξη εταιρεία Faraday Future παρουσιάζει από το Las Vegas το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο crossover με εκρηκτικές επιδόσεις το οποίο ευελπιστεί να αλλάξει την αντίληψη για τον ηλεκτρικό κόσμο των τεσσάρων τροχών.


H Faraday Future, η νέα φιλόδοξη εταιρεία φουτουριστικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων η οποία έχει παρουσιάσει πλήθος εξωτικών πρωτότυπων του είδους, μπαίνει πλέον και επισήμως στο παιχνίδι των κατασκευαστών, αποκαλύπτοντας από το floor του CES στο Las Vegas, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της.

Τo FF91 όπως ονομάζεται, αποτελεί ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο crossover το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις συστάσεις προσφέρει μεγαλύτερες επιδόσεις από το Tesla Model X.

Παρ΄όλα αυτά όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της εταιρείας η οποία υποστηρίζεται από κινεζικά κεφάλαια και τον όμιλο επιχειρήσεων LeEco, ο στόχος δεν είναι η κατασκευή ανταγωνιστικών αυτοκινήτων των Tesla αλλά ενός είδους «τετράτροχη επανάσταση».

«Αποκοπή από το παρελθόν είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος. Έναν καθαρότερο πλανήτη, σταθερή προοπτική για το μέλλον και πιο γεμάτες ζωές για όλους μας», σημείωσε ο πρώην μηχανικός των Tesla και Lotus και πλέον επικεφαλής μιας εταιρείας που απασχολεί 1.400 εργαζόμενους, κατά την παρουσίαση του FF 91 στο Las Vegas.

Ανεξαρτήτως προθέσεων και σε ό,τι αφορά το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Faraday Future, το ηλεκτροκίνητο crossover εκτός από τις περγαμηνές πολυτέλειας και τεχνολογικής ενσυνειδησίας διεκδικεί και τον τίτλο του ταχύτερου ηλεκτρικού στον κόσμο καθώς επιταχύνει από 0-96 χλμ./ώρα σε 2,39 δευτερόλεπτα, δηλαδή σε χρόνο μικρότερο από το αντίπαλο Tesla Model X στην έκδοση P100D στο πρόγραμμα οδήγησης Ludicrous.

Βασιζόμενο σε μια καινοτόμο αρχιτεκτονική που επιγράφεται ως VPA (Variable Platform Architecture) το FF 91 διαθέτει ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους σε κάθε τροχό που του εξασφαλίζουν συνδυαστική ισχύ 1.050 ίππων.

Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ροπής αναλαμβάνει να μοιράσει τα πάνω από 1.800 Nm ροπής στους τροχούς προσφέροντας τετρακίνηση αλλά και τετραδιεύθυνση που συμπληρώνει το προφίλ του αυτοκινήτου συμβάλλοντας στην ευελιξία και το δυναμισμό ενός αυτοκινήτου μήκους 5,27 μέτρων. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα ενεργής ανάρτησης προσαρμόζει την απόσταση από το έδαφος αναλόγως με την ταχύτητα και με άλλες παραμέτρους όπως η επιφάνεια στην οποία κινείται το αυτοκίνητο βάσει πληροφοριών που προέρχονται από το σύστημα σάρωσης.

Το σύνολο συμπληρώνει μια μπαταρία ιόντων λιθίου απόδοσης 130 kWh -μεγαλύτερης απόδοσης από κάθε μοντέλο Tesla- η οποία υπόσχεται αυτονομία 700 χλμ.

Σε ό,τι αφορά την επαναφόρτιση της θηριώδους μπαταρίας, σε οικιακό δίκτυο το FF 91 υπόσχεται πλήρη φόρτιση σε τεσσερισήμισι ώρες ενώ στο μέλλον θα υπάρξει και ταχυφορτιστής 200 kW όταν το δίκτυο Superchargers της Tesla φορτίζει σε 120 kW. Με τη διαφορά βέβαια ότι η υποδομή της Tesla υφίσταται και σταδιακά εξαπλώνεται ανά τον κόσμο ενώ το δίκτυο της FF είναι ανύπαρκτο.

Όπως εύκολα θα υπέθετε κανείς, το FF 91 διαθέτει επίσης ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης το οποίο αποτελείται από 10 κάμερες, 13 αισθητήρες radar, 12 αισθητήρες υπερήχων και ένα σαρωτή τριών διαστάσεων LIDAR καθώς και ένα επεξεργαστή διαχείρισης όλων των πληροφοριών που προκύπτουν από τα παραπάνω.

Παράλληλα ένα αλλόκοσμο στοιχείο φωτισμού που αναδύεται απο το καπό και ο φωτισμός από τα κεντρικά φωτιστικά σώματα όσο και από τα φωτιζόμενα κατώτερα πλευρικά τμήματα, φροντίζει να σηματοδοτεί την αυτόνομη λειτουργία στους υπόλοιπους χρήστες του δημόσιου δικτύου.

Το εκκεντρικό τεχνολογικό του παλμαρέ ικανοτήτων περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα αυτόματης στάθμευσης χωρίς την παρουσία οδηγού στο εσωτερικό του αν και το εν λόγω σύστημα λειτούργησε με τη… δεύτερη στην παρουσίαση του μοντέλου στο Las Vegas.

Επιπλέον, ένα καινοτόμο σύστημα αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών το οποίο συνοδεύεται από έναν online λογαριασμό χρήστη επιτρέπει στον οδηγό ή τους οδηγούς να ξεκλειδώσουν το αυτοκίνητο από απόσταση και να «φορτώσουν» τις προσωπικές τους ρυθμίσεις και προτιμήσεις από την θέση των καθισμάτων zero gravity που εμπνέονται από την τεχνολογία της NASA, τον κλιματισμό και τα συστήματα ψυχαγωγίας.

Το τεχνολογικό προφίλ συμπληρώνει μια ταχεία σύνδεση στο διαδίκτυο η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό ανά πάσα στιγμή και η οποία αναμένεται να έχει άμεση σύνδεση με τη δραστηριοποίηση του κινεζικού ομίλου στα media.

Εκτός από τις παροχές του θαλάμου επιβατών σε σύγχρονη τεχνολογία και στις οποίες περιλαμβάνεται φυσικά και μια ευμεγέθης κάθετη οθόνη αφής η οποία αναδύεται με το πάτημα ενός κουμπιού, το μέγεθος του αυτοκινήτου με το μεταξόνιο των 3,2 μέτρων υπόσχεται πρωτόγνωρη ευρυχωρία και πολυτέλεια με τα καινοτόμα καθίσματα πίσω να προσφέρουν τη δυνατότητα ανάκλισης έως και κατά 60 μοίρες καθώς και λειτουργίες όπως η δυνατότητα των επιβατών με ένα άγγιγμα να μεταβάλλουν τη διαπερατότητα στο φως των έξυπνων ηλεκτροχρωματικών επιφανειών.

Ανεξαρτήτως των εξωτικών τεχνολογικών προδιαγραφών και σε ό,τι αφορά το πρακτικό σκέλος, το φουτουριστικό πρωτότυπο θα περάσει στην παραγωγή το 2018 ενώ ήδη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το διεκδικήσουν καταθέτοντας ένα ποσό 5.000 δολαρίων το οποίο μπορεί να επιστραφεί εφόσον το επιθυμούν.

Οι πρώτοι 300 που θα υποβάλλουν την παραγγελία τους θα επωφεληθούν μιας ειδικής έκδοσης Alliance Edition η οποία θα λανσαριστεί τον Μάρτιο του 2017 και τα έσοδα από τις πωλήσεις της οποίας θα διατεθούν σε περιβαλλοντική οργάνωση.

auto.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024