Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δρόμος της ασφάλειας είναι… στρωμένος με LED

Ο δρόμος της ασφάλειας είναι… στρωμένος με LED

Βρετανική εταιρεία εξελίσσει πειραματικό διαδραστικό οδόστρωμα με ενσωματωμένα LED που υπόσχεται να μειώσει δραστικά τα τροχαία ατυχήματα εντός του αστικού ιστού.


Η βρετανική εταιρεία Umbrellium σε συνεργασία με βρετανική ασφαλιστική, παρουσίασε ένα νέο είδος οδοστρώματος το οποίο με τη συνδρομή ενσωματωμένων LED και καμερών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ενδεχόμενα ατυχήματα προειδοποιώντας τους πεζούς και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Το πιλοτικό πρωτότυπο του φωτεινού διαδραστικού οδοστρώματος το οποίο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο έχει μήκος 22 μέτρα και φιλοξενεί κάτω από την επιφάνειά του η οποία κατασκευάζεται από υψηλής αντοχής πλαστικό, 660 LED, τα οποία αλλάζοντας χρώμα, εμφανίζουν μηνύματα, προειδοποιώντας τους οδηγούς για τις κινήσεις πεζών.

Τα δεδομένα προκύπτουν από μια σειρά κάμερες οι οποίες καταγράφουν κάθε κίνηση πεζού, ποδηλάτη και οχήματος περιμετρικά του οδοστρώματος και πάνω στο οδόστρωμα και τροφοδοτούνται με ταχύτητες μικρότερες του ενός εκατοστού του δευτερολέπτου σε έναν επεξεργαστή.

Στη συνέχεια τα μηνύματα «μεταφράζονται» σε διαφορετικές φωτεινές ενδείξεις αναλόγως με τον χρήστη του δικτύου στον οποίο απευθύνονται (οδηγό ή πεζό) αλλά και βάσει της θέσης του ούτως ώστε να λειτουργήσουν προειδοποιητικά ή στην περίπτωση των πεζών προστατευτικά.

Έτσι αν παραδείγματος χάρη, οι κάμερες αντιληφθούν την παρουσία πεζών στο πεζοδρόμιο, θα εμφανίσουν μια διάβαση πεζών στο οδόστρωμα και παράλληλα σημάνσεις που θα προειδοποιούν τους οδηγούς αυτοκινήτων αλλά και του ποδηλάτες να ανακόψουν την πορεία τους στα σημεία πριν από τη διάβαση πεζών.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της εταιρείας που το κατασκεύασε, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την χρήση από οχήματα και είναι πλήρως αδιάβροχο.

Αν και δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία για το κόστος, η Umbrellium ανακοίνωσε ότι χρειάστηκαν περίπου εννέα μήνες για την εξέλιξη και την κατασκευή του. Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ένα αντίστοιχου είδους οδόστρωμα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων εντός του αστικού ιστού, ιδίως αυτά όπου εμπλέκονται πεζοί και οχήματα.

auto.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024