Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στα σχοινιά» η Fiat στη Γαλλία λόγω παραποιημένων εκπομπών ρύπων

«Στα σχοινιά» η Fiat στη Γαλλία λόγω παραποιημένων εκπομπών ρύπων

Έως και το 10% των ετήσιων εσόδων του ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει ο όμιλος Fiat Chrysler Automobiles στο γαλλικό κράτος αν επαληθευτούν οι αιτιάσεις των γαλλικών αρχών για παραποίηση εκπομπών ρύπων.

Δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει ο όμιλος Fiat Chrysler Automobiles στη Γαλλία για την παραβίαση της νομοθεσίας περί εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, η οποία επικαλείται πληροφορίες από τη γαλλική αρχή ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή (DGCCRF).

Σύμφωνα με αυτές, το Fiat 500X εκπέμπει οξείδια του αζώτου που υπερβαίνουν κατά 11 φορές το ανώτατο νόμιμο όριο, όταν η διαδικασία ελέγχου για τις εκπομπές ρύπων υπερβεί τα 20 λεπτά, στοιχείο το οποίο, κατά την DGCCRF, υποδεικνύει την παρουσία παράνομου λογισμικού παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των όσων αναφέρει το δημοσίευμα του Le Monde, με αφετηρία τα παραπάνω ευρήματα της κρατικής γαλλικής αρχής για την προστασία του καταναλωτή, έχει ήδη –από τον Μάρτιο- διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.

Ο όμιλος FCA από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν του έχει απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία και ότι συνεργάζεται πλήρως με τις γαλλικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Η εταιρεία επιφυλάσσεται να απαντήσει στις αιτιάσεις εφόσον αυτές ευσταθούν, αποδεικνύοντας ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματά της συμμορφώνονται απολύτως με την νομοθεσία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε προηγούμενη ανακοίνωση του ομίλου FCA.

Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, ο αμερικανο-ιταλικός όμιλος έχει κατηγορηθεί από την DGCCRF και για παρακώλυση των ερευνών.

Αν και οι έρευνες και οι δικαστικές διαδικασίες σχετικά με το παραπάνω ζήτημα προφανώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αν τελικώς οι γαλλικές αρχές καταφέρουν να στοιχειοθετήσουν τις παραπάνω κατηγορίες, σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, ο όμιλος FCA θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμα που αντιστοιχούν σε έως και 10% των ετήσιων εσόδων του το οποίο βάσει της τελευταίας χρήσης του 2016, αντιστοιχεί σε 9,62 δις ευρώ.

Αν ωστόσο, θεωρηθεί ότι τα αδικήματα καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2016, όπου και «ανήκουν» τα επίμαχα μοντέλα, τότε τα πρόστιμα θα αυξηθούν αναλόγως ενώ, το φερόμενο ως αδίκημα παρακώλυσης των ερευνών επισύρει πρόστιμο 300.000 ευρώ αλλά και ποινή φυλάκισης για τον εκάστοτε υπεύθυνο.

auto.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024