Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eρίζουν DaimlerChrysler και GM για τη... μάσκα των Jeep

Eρίζουν DaimlerChrysler και GM για τη… μάσκα των Jeep

H παρουσίαση όλο και περισσότερων νέων μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων, οι συγχωνεύσεις των εταιρειών, οι απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού αλλά και η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές νέες σχεδιαστικές τάσεις έχουν επακόλουθο πολλά αυτοκίνητα διαφορετικών εταιρειών να παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες.

H παρουσίαση όλο και περισσότερων νέων μοντέλων σε όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων, οι συγχωνεύσεις των εταιρειών, οι απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού αλλά και η επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές νέες σχεδιαστικές τάσεις έχουν επακόλουθο πολλά αυτοκίνητα διαφορετικών εταιρειών να παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες.



Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στη διαμάχη του ποιός αντιγράφει ποιόν καθώς κάθε κατασκευαστής θα προσπαθεί να προστατεύσει το κύρος του και την ταυτότητά του. Νεότερο και ενδεικτικό παράδειγμα η φιλονικία για την ομοιότητα που παρουσιάζουν οι γρίλιες στη μάσκα των Jeep Cherokee και Grand Cherokee της DaimlerChrysler με το μπροστινό τμήμα του Hummer H2, του νέου SUV της General Motors, το οποίο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2002.



Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις, οι δύο εταιρείες δεν κατέληξαν σε κάποια κοινή, αποδεκτή λύση και ακολούθησαν το δρόμο των δικαστηρίων, καταθέτοντας μηνύσεις σε δικαστήρια του Toledo στο Ohio η DaimlerChrysler, εκεί δηλαδή που κατασκευάζονται τα Jeep Cherokee και Grand Cherokee, και στο South Bend η General Motors.



H DaimlerChrysler ισχυρίζεται ότι η γρίλια που υπάρχει στο Hummer H2 είναι ίδια με αυτήν των αυτοκινήτων της Jeep Cherokee και Grand Cherokee η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν των οχημάτων της εδώ και 50 χρόνια, ενώ έχει κατοχυρωθεί και από τρεις ομοσπονδιακούς κανονισμούς εμπορικών σημάτων.



Θεωρούμε ότι η General Motors στοχεύει στο αγοραστικό κοινό των αυτοκινήτων Jeep, το οποίο ενδιαφέρεται για σκληροτράχηλα, παντός εδάφους οχήματα δήλωσε ο Jay Cooney, εκπρόσωπος του γερμανοαμερικανικού ομίλου.



Από την άλλη πλευρά, η General Motors, η οποία αγόρασε το Δεκέμβριο του 1999 το όνομα Hummer από την AM General, υποστηρίζει ότι κανείς δεν θα μπερδέψει το H2 με ένα Jeep.



Ακόμη και ένα δεκάχρονο παιδί μπορεί να καταλάβει τη διαφορά με ή χωρίς τις γρίλιες δήλωσε ο Brian Arke, εκπρόσωπος της General Motors.



Παρ΄ όλα αυτά, η DaimlerChrysler στη μηνυτήρια αναφορά της ισχυρίζεται παράνομη χρήση εμπορικού σήματος και αξιώνει από το δικαστήριο να απαγορεύσει στην GM να χρησιμοποιήσει τη γρίλια. Επιπλέον, ζητά να αναγκαστεί η GM να ανακαλέσει κάθε H2 που κατασκευάστηκε με αυτήν τη μάσκα, να εκτιμηθούν όλα τα κέρδη που προέρχονται από την τοποθέτηση της γρίλιας και αποζημίωση στον όμιλο DCX για οικειοποίηση εμπορικού σήματος και άλλες παραβάσεις.



Η GM αναφέρει ότι η AM General διέθετε το συγκεκριμένο σήμα από το 1996 και ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει ελεύθερα. Αντίθετα, ο γερμανοαμερικανικός όμιλος σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σε έρευνα ανάμεσα σε κατόχους Jeep και μελλοντικούς αγοραστές SUV, τα δύο τρίτα της πρώτης κατηγορίας, καθώς επίσης και οι μισοί από τους υποψήφιους αγοραστές οχημάτων SUV, μόλις είδαν τη φωτογραφία του Hummer H2, το συσχέτισαν με αυτοκίνητο της DaimlerChrysler. Όταν ερωτήθηκαν γιατί θεώρησαν το Ηummer H2 όχημα της DaimlerChrysler, οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στη χαρακτηριστική μπροστινή γρίλια.



Η GM θεωρεί ότι η σχεδίαση της γρίλιας διαφέρει, διότι είναι πιο πλατιά και πιο κοντή σε διαστάσεις. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η DaimlerChrysler δεν διαμαρτυρήθηκε στην AM General, όταν διέθεσε το Humvee, τη στρατιωτική έκδοση του οχήματος, αλλά και το αυθεντικό Hummer με μάσκα, η οποία διέθετε τις συγκεκριμένες γρίλιες.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της DaimlerChrysler, J.Cooney, ο όμιλος DCX ειδοποίησε άμεσα την GM, όταν εκείνη ανακοίνωσε τη συμφωνία με την AM General για την κατασκευή του H2, ότι δεν έχει το δικαίωμα χρήσης της γρίλιας σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής.




auto.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024