Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
BMW Σειρά 5 2014: Φυσική συνέχεια

BMW Σειρά 5 2014: Φυσική συνέχεια

Η BMW "φρεσκάρει" τα σχεδιαστικά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά της Σειράς 5, προσθέτοντας νέες, αποδοτικότερες εκδόσεις στην πολυσύνθετη γκάμα της.

Γιάννης Αδάναλης

Αν και στη χώρα μας προτάσεις, όπως η Σειρά 5 της BMW, περνούν πλέον απαρατήρητες, στις υπόλοιπες γωνιές αυτού του πλανήτη εξακολουθούν να βγάζουν το ψωμί τους, ξεχωρίζοντας -πρώτα απ’ όλα- με την επιβλητικότητα των χαρακτηριστικών τους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι η σημερινή γενιά της «πεντάρας» αποτελεί και την πιο επιτυχημένη εμπορικά στην ιστορία του αυτοκινήτου. Έχοντας κερδίσει το «στοίχημα» των αναπτυσσόμενων αγορών (βλέπε Κίνα) αλλά και της μετάβασης από το δυναμικό προφίλ ενός sport sedan στα εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά μιας premium κατασκευής, η BMW Σειρά 5 δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του ανταγωνισμού της.

Δικαίως, λοιπόν, η ανανέωση που ήρθε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το εμπορικό λανσάρισμα της πέμπτης -κατά σειρά- γενιά της, όχι μόνο δεν επιχείρησε να μεταβάλλει τα θεμελιώδη «συστατικά» της, αλλά επένδυσε -ενισχύοντας- στις ίδιες ακριβώς αξίες.

Προσπερνώντας στα γρήγορα τις περιορισμένες, σε έκταση και αριθμό, σχεδιαστικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις εξωτερικές επιφάνειες και των τύπων αμαξωμάτων (Sedan,Touring και Gran Turismo), η προσοχή στρέφεται στις νέες εκδόσεις που έχουν προστεθεί στην γκάμα του αυτοκινήτου.

Ο λόγος για τις 518d Sedan και Touring ή εναλλακτικά για τις δίλιτρες, πετρελαιοκίνητες εκδόσεις απόδοσης 143 ίππων και 360 Nm ροπής, που παρά τις ανταγωνιστικές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 9,6 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 214 χλμ./ώρα), εκπλήσσουν ευχάριστα με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου (μέση τιμή 4,5 λίτρα/100 χλμ.) και τις εξίσου περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (119 γρ./χλμ.).

Το ίδιο μοτέρ φροντίζει για την κίνηση τόσο της 520d όσο και της 525d, αποδίδοντας 184 και 218 ίππους, αντιστοίχως.

Περνώντας στις εκδόσεις βενζίνης, ο αποκλειστικά υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 2,0 λίτρων προσφέρεται σε δύο εκδόσεις ισχύος. Αυτή των 184 ίππων που συναντάμε στην 520i και αυτή των 245 ίππων της 528i.

Ανεξαρτήτως καυσίμου, οι κινητήρες χωρητικότητας δύο λίτρων της Σειράς 5 συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή προαιρετικά με το εξαιρετικό σε όλα τα επίπεδα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Φυσικά από την γκάμα της ανανεωμένης Σειράς 5 δεν λείπουν οι ισχυρότερες εκδόσεις, όπως η 535i με τον «straight six» των 306 ίππων και η… ανυπέρβλητη M5 με τον διπλά υπερτροφοδοτούμενο V8 των 560 ίππων.

Ξεχωριστή και η θέση της υβριδικής ActiveHybrid 5, έστω και αν η ενσωμάτωση του συστήματος τετρακίνησης xDrive σε ακόμη περισσότερες εκδόσεις -μεταξύ αυτών και η 520d- είναι εκείνη που διαμορφώνει… ρεαλιστικότερες επιλογές.

Ικανοποιώντας στο σύνολό τους τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων EU6, οι κινητήρες βενζίνης και diesel της ανανεωμένης ΒΜW Σειράς 5, αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, την ίδια στιγμή που ο οδηγός διατηρεί τη δυνατότητα να παραμετροποιεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, επιλέγοντας μέσω του Driving Experience Control ένα από τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης.

Στο περιθώριο των παραπάνω, το πολυχειριστήριο της πλατφόρμας διαχείρισης ηλεκτρονικού εξοπλισμού iDrive απέκτησε επιφάνεια αφής, οι προβολείς Xenon και το Servotronic του ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης προστέθηκαν στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, ενώ το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αναβάθμισε τις προδιαγραφές του, υποστηρίζοντας υπηρεσίες που επιτρέπουν ακόμη και την πλοήγησή του στο διαδίκτυο.

Χωρίς να μπορείς να δηλώσεις με σιγουριά ότι η καθιερωμένη ανανέωση έχει μεταβάλλει την εικόνα του αυτοκινήτου στην άσφαλτο και χωρίς να μπορείς να κρίνεις τις μετά βίας… αναγνωρίσιμες σχεδιαστικές αλλαγές, θα πρέπει να σταθείς στο γεγονός ότι η Σειρά 5 αποκτά, εκ νέου, μια απόσταση ασφαλείας από τον ανταγωνισμό, επιβεβαιώνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ηγετική της θέση στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Η διάθεση της ανανεμένης Σειράς 5 στην ελληνική αγορά αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από τις σημερινές τιμές των εκδόσεών της.

Η ανανεωμένηBMW Σειρά 5 με μία ματιά

Διαστάσεις (μέτρα): Μ/Π/Υ:4,907/ 1,860 / 1,464
Μεταξόνιο (μέτρα):2,968
Κινητήρες (κ.εκ.):1.995 (518d)
Iσχύς (Ίπποι/σ.α.λ.):143/4.000 (518d)
Ροπή (Νm/σ.α.λ.):360/1.750 (518d)
Βάρος (κιλά):Aπό 1.615 (518d)
Κατανάλωση (λίτρα καυσίμου/100 χλμ. στο μικτό κύκλο):4,5 (518d)
Εκπομπή CO2 (γραμ./χλμ.): 119 (518d)
Επιτάχυνση (0-100χλμ./ώρα):9,6 (518d)
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα):214 (518d)

auto.in.gr

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024