Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Fiat 500L Trekking & Living: Οικογενειακές Ιστορίες Lifestyle

Fiat 500L Trekking & Living: Οικογενειακές Ιστορίες Lifestyle

Τα δύο νέα μέλη της οικογένειας του Fiat 500 είναι φτιαγμένα για μεγάλες ή απλώς δραστήριες οικογένειες με έμφυτη την αίσθηση του στιλ και του χιούμορ.

Τζέην Σαμπανίκου

Aπό το 2007 που το θρυλικό Fiat 500 επαναλανσαρίστηκε ως «fashion icon» στην αγορά, η οικογένειά του μεγαλώνει τόσο που μοιάζει να θέλει να απογαλακτιστεί από τη μητέρα Fiat και να κάνει τη δική του ζωή ως αυτόνομο brand, στο πρότυπο του ΜΙΝΙ. Οι ιθύνοντες, πάντως, διαψεύδουν αυτές τις εικασίες.

Το εμβληματικό Fiat 500, γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 4 Ιουλίου (που εντελώς συμπτωματικά συμπίπτουν με την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ) παρουσιάζοντας τα δύο νέα μέλη της… επιμηκυμένης οικογένειας.

Τα Fiat 500L Trekking και Living δεν αποτελούν απλώς διαφορετικές εκδόσεις του 500L αλλά δύο νέες προσθήκες στη γκάμα. Το πρώτο είναι φτιαγμένο και για εκτός δρόμου περιπέτειες, ενώ το δεύτερο μπορεί να γίνει και 7-θέσιο.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Το Fiat 500L Trekking είναι κατάλληλο για… trekking. Με αυξημένη κατά 10% απόσταση σε σχέση με το 500L, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, προστατευτικές ποδιές, ματ πλαστικά και μαρσπιέ δήλωσε, άμα τη εμφανίσει, τις προθέσεις του να βγει, αν χρειαστεί, από την άσφαλτο και να κυλιστεί στο χώμα.

Δεν μιλάμε βέβαια για κανένα «σοβαρό» χώμα με τίποτα δολοφονικές κροκάλες και νεροφαγώματα-τάφρους αλλά για πολιτισμένους χωματόδρομους που ταιριάζουν σε «fashion icon» που δεν νοιάζεται να «τσαλακωθεί», πάντα με στυλ.

Σε κάτι τέτοιους ωραίους, καμπίσιους χωματόδρομους πέριξ του Μιλάνου, το Trekking έδειξε την υψηλή ποιότητα της εκτός δρόμου κύλισής του.

Χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να συνηθίσεις την αρχικά ασαφή πληροφόρηση από το τιμόνι αλλά, άπαξ και εξοικειωθείς απολαμβάνεις τη διαδρομή, παίζεις και δεν σε απασχολεί αν είναι μακρύς ο χωματόδρομος.

Το 500L Trekking έχει δύο ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθειά του: τα ελαστικά με γόμα τύπου Mud & Snow (λάσπης και χιονιού) σε ζάντες 17 ιντσών και το σύστημα Traction+ που μιμείται την λειτουργία ενός μπλοκέ διαφορικού στον μπροστινό άξονα κίνησης, φρενάροντας τον τροχό με τη λιγότερη πρόσφυση.

Στην άσφαλτο, το Trekking, με τις σφιχτές αναρτήσεις, δείχνει ξανά την καλή του ανατροφή και συμπεριφέρεται όπως και το Living: άνετα και πολιτισμένα.

Διαθέτει, επίσης, το προαιρετικό σύστημα αποφυγής σύγκρουσης «City Brake Control» που λειτουργεί μέχρι τα 30 χλμ./ώρα και σε περίπτωση ανάγκης φρενάρει μόνο του το αυτοκίνητο όταν ο οδηγός περί άλλων τυρβάζει.

To Fiat 500L Living από την άλλη είναι ένα… σπίτι με ρόδες.

Αυτοπροσδιορίζεται ως Multi Purpose Wagon (MPW) που σημαίνει ότι δανείζεται στοιχεία από αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας, από station wagon και από πολυμορφικό (ή πολυχρηστικό αν προτιμάτε) δίχως να ταυτίζεται με κανένα από αυτά.

Είναι κατά 203 χιλιοστά πιο μακρύ από το 500L για να φιλοξενήσει μια έξτρα σειρά καθισμάτων και για να χωρέσει 7 άτομα μέσα στις ίδιες, συμπαγείς διαστάσεις.

Όταν παραμένει 5-θέσιο ο χώρος αποσκευών γίνεται χαοτικός. Στην 7-θέσια διάταξη μικραίνει πολύ αλλά παραμένει από τους κορυφαίους στην κατηγορία του.

Το Living είναι για νέες οικογένειες που τα παιδιά δεν έχουν ακόμη πάρει το μπόι τους. Όταν πια μεγαλώσουν δύσκολα θα τους βολέψεις στην πίσω σειρά.

Στους δρόμους του Μιλάνου, τόσο στην autostrada όσο και στη χαραγμένη από τις γραμμές του τραμ, πρώην βιομηχανική, νυν «in» περιοχή της Zona Tortona, το Living στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων.

Αφενός μας επέτρεψε να «πουλήσουμε μούρη» στην πρωτεύουσα της μόδας – που πλήττεται κι αυτή καταφανώς από την επιδημία φτώχειας (λέγε με «ύφεση») που μαστίζει τους Νότιους (υπέρκομψες Ιταλίδες αποχωρούσαν από το εμπορικό κέντρο με μόλις ένα «zaraκι» στο χέρι).

Αφετέρου, απολαύσαμε την premium συμπεριφορά του στον δρόμο. To Living προκειμένου να διαχειριστεί το έξτρα φορτίο αλλά να παραμείνει άνετο και ασφαλές φοράει ειδικά σχεδιασμένα για την 7θέσια έκδοση αμορτισέρ με λειτουργία «εξαρτημένη από τη συχνότητα» (frequency dependent), στα οποία η απόσβεση μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας: «σφιχτά» στην τραχιά άσφαλτο με τις λακούβες για να μην «πλέει», «χαλαρά» στους καλοστρωμένους δρόμους.

Τα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε στο Μιλάνο ήταν εφοδιασμένα με τον 1,6 diesel κινητήρα των 105 ίππων που είναι ο πλέον κατάλληλος για να ανταποκριθεί στα βάρη των αποστολών που έχουν αναλάβει τα δύο νέα 500L, δίχως να «κρεμάσουν».

Το Trekking διατίθεται επίσης και με τον γνωστό 0.9 Twinair των 105 ίππων αλλά και με τον μικρότερο diesel 1.3 MTJ των 85 ίππων. Ο τελευταίος συνδυάζεται επίσης με το αυτόματο κιβώτιο Dualogic.

Το Living θα παράγεται στο νέο εργοστάσιο της Fiat στη Σερβία, στο Kragujevac. Στην Ελλάδα θα έρθει τον Σεπτέμβριο με του δύο turbodiesel κινητήρες ενώ αργότερα θα εξοπλίζεται και με τον καινοτόμο 0.9 TwinAir Turbo με διπλό καύσιμο (βενζίνη-φυσικό αέριο), που πρόσφατα κέρδισε τον τίτλο «Best Green Engine of the Year 2013».

Αυτό που και τα δύο αυτοκίνητα προσφέρουν γενναιόδωρα είναι η ορατότητα προς και από όλες τις κατευθύνσεις. Βλέπεις εσύ, σε βλέπουν και οι άλλοι. Αμ’ πώς.

Τα FIAT 500L Trekking – Living 1.6 MultiJet II 105 HP με μία ματιά

Διαστάσεις (μέτρα): Μ/Π/Υ:
4,14/1,78/1,68 (Trekking) – 4,35/1,78 /1,66 (Living)
Κινητήρας (κ.εκ.): 1.598
Iσχύς (Ίπποι/σ.α.λ.): 105/3.700
Ροπή (Νm/σ.α.λ.): 320/1.750
Βάρος (κιλά): 1375 -1395
Κατανάλωση (λίτρα καυσίμου/100 χλμ. στο μικτό κύκλο): 4,7 – 4,5
Εκπομπή CO2 (γραμ./χλμ.): 122 – 117
Επιτάχυνση (0-100χλμ./ώρα): 12 – 12,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): 175 – 180
Τιμή (κατ΄εκτίμηση): Aπό 20.120 ευρώ (Trekking), από 21.950 (Living)

auto.in.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024