Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz GLA 2014: Αποκαλυπτική!

Mercedes-Benz GLA 2014: Αποκαλυπτική!

Το πρώτο μικρομεσαίων διαστάσεων SUV στη σύγχρονη ιστορία της Mercedes-Benz αποτελεί, πλέον, γεγονός μετά και την επίσημη αποκάλυψη της GLA.

Γιάννης Αδάναλης

Τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο επέλεξε η Mercedes-Benz για την είσοδό της στην κατηγορία των συμπαγών διαστάσεων SUV. Ο λόγος, φυσικά, για την εκθαμβωτική GLA.

Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 4,42 μέτρα και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στη νέα A-Class, η GLA αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία ένα από τα ελκυστικότερα οχήματα ελευθέρου χρόνου που έχει γνωρίσει, μέχρι σήμερα, η ευρωπαϊκή αγορά.

Πέρα από τις συμπαγείς διαστάσεις και τον εντυπωσιακό σχεδιασμό, η GLA έχει να παρουσιάσει και τις καλύτερες αεροδυναμικές επιδόσεις της κατηγορίας, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσας έχει διατηρηθεί στα 0.29 cd.

Ένα ακόμη καινοτόμο χαρακτηριστικό -για τα δεδομένα ενός SUV που φέρει την υπογραφή της Mercedes-Benz- αποτελεί το γεγονός ότι ανεξαρτήτως έκδοσης, το σύστημα τετρακίνησης ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου και συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα ημι-αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων.

Οι εκτός δρόμου ιδιότητες των τετρακίνητων εκδόσεων της GLA ενισχύονται από την παρουσία ενός συστήματος υποβοήθησης κατάβασης (Downhill Speed Regulation) και ενός οff road προγράμματος για τη λειτουργία του ημι-αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων.

Φτάνοντας στους κινητήρες με τους οποίους εφοδιάζεται το νέο SUV της Mercedes-Benz, στη μικρότερη σε κυβισμό έκδοση του αυτοκινήτου, η οποία μάλιστα είναι αποκλειστικά δικίνητη, τοποθετείται ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης χωρητικότητας 1,6 λίτρων και απόδοσης 156 ίππων.

Η βενζικοκίνητη γκάμα της GLA συμπληρώνεται από έναν επίσης υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 2,0 λίτρων, η ισχύς του οποίου φτάνει τους 211 ίππους.

Σε δύο εκδόσεις ισχύος προσφέρεται ο ένας και μοναδικός κινητήρας diesel που εξοπλίζει την GLA. Με χωρητικότητα 2.143 κ.εκ., το τετρακύλινδρο σύνολο αποδίδει 136 ίππους και 300 Nm ροπής στην έκδοση 200 CDI, φτάνοντας έως τους 170 ίππους και τα 350 Nm ροπής στην ισχυρότερη εκδοχή του (220 CDI).

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου συνοδεύονται από σύστημα start/stop και διακρίνονται για τις περιορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πετρελαιοκίνητη έκδοση των 136 ίππων, η οποία καταναλώνει μόλις 4,3 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα και εκλύει 114 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, ανάμεσα στις δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις του αυτοκινήτου, πέρα από τις προφανείς διαφοροποιήσεις στο σύστημα μετάδοσης και την αντικατάσταση του μηχανικού κιβωτίου των έξι σχέσεων με την επτατάχυτη μονάδα διπλού συμπλέκτη, αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και στους ελαστικούς συνδέσμους της πίσω ανάρτησης με σκοπό να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά απόσβεσης.

Η Mercedes-Benz GLA θα παρουσιαστεί επισήμως στην προσεχή έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία των παραγγελιών θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, τα πρώτα αυτοκίνητα θα βρεθούν στις εκθέσεις του επίσημου δικτύου της γερμανικής φίρμας μέσα στους πρώτους μήνες του 2014.

auto.in.gr

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024