Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Hyundai i10 2014: Η εξέλιξη του αστικού είδους

Hyundai i10 2014: Η εξέλιξη του αστικού είδους

Η αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων και η εντυπωσιακή βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών οδηγούν το νέο Hyundai i10 στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας του.   

Γιάννης Αδάναλης

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία της Hyundai στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 -η αρχή έγινε το 1998 με το δημοφιλέστατο στη χώρα μας Atos- κανείς δεν θα τολμούσε να προβλέψει ότι 15 χρόνια μετά, η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέτει στην γκάμα της μία από τις κορυφαίες προτάσεις του A-Segment.

Δεν είναι μόνο η κατά γενική ομολογία ελκυστική σχεδίαση του αμαξώματος ή η εξίσου αισθητή αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων που επιτρέπουν στο νέο Hyundai i10 να διαφοροποιείται από το μετριοπαθές παράδειγμα των ανταγωνιστών του.

Η θεαματική αναβάθμιση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, η βελτίωση της συμπεριφοράς του στην άσφαλτο, ο εξοπλισμός ή ακόμη και η άνεση στο πενταθέσιο εσωτερικό δίνουν το δικαίωμα να μιλάς για ένα από τα καλύτερα city cars των ημερών μας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, το μεγαλύτερο κατά 8 εκατοστά μήκος του νέου i10, του πρώτου που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους, είναι ενδεικτικό της προσπάθειας της Hyundai να «ανέβει» κατηγορία.

Οι σμιλεμένες μεταλλικές επιφάνειες, τα καλοσχεδιασμένα φωτιστικά σώματα και η χαρακτηριστική κεντρική εισαγωγή αέρα, συμπληρώνουν την εικόνα ενός αυτοκινήτου που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγαλύτερες προτάσεις της κορεατικής φίρμας.

Το ίδιο θα μπορούσες να ισχυριστείς και για το εσωτερικό τμήμα του αυτοκινήτου, καθώς τόσο ο σχεδιασμός όσο και το φινίρισμα των σκληρών πλαστικών παραπέμπουν στις προδιαγραφές του ανώτερου, θεωρητικά, i20.

Με το τιμόνι αλλά και το κάθισμα του οδηγού να βρίσκονται στο σωστό ύψος, τον επιλογέα του μηχανικού κιβωτίου των πέντε σχέσεων να έχει πλησιάσει ακόμη περισσότερο στο δεξί σου χέρι και τον εξοπλισμό να προσφέρει ό,τι θα μπορούσες να ζητήσεις από ένα σύγχρονο τετράτροχο, το i10 δεύτερης γενιάς ανοίγει ακόμη περισσότερο την απόσταση από τον ανταγωνισμό του.

Η εικόνα από την πίσω σειρά καθισμάτων επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι έχεις να κάνεις με μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις της κατηγορίας. Ο χώρος για τα κάτω άκρα των πίσω επιβατών έχει αυξηθεί, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κατά 4 εκατοστά, την ίδια στιγμή που το διαμέρισμα των αποσκευών ξεκινά, πλέον, από τα 252 λίτρα.

Για το πλαίσιο, η αύξηση της χρήσης χάλυβα υψηλής αντοχής ήταν αρκετή ώστε η στρεπτική ακαμψία να ενισχυθεί κατά 27%. Η απουσία κραδασμών από τον θάλαμο επιβατών το επιβεβαιώνει, φροντίζοντας παράλληλα να επισημάνει την αλλαγή στη γεωμετρία της ανάρτησης.

Ακόμη και σε ταχύτητες εθνικού δικτύου το νέο i10 εντυπωσιάζει, όχι μόνο με τη σταθερότητά του αλλά και με την άνεση που είναι ικανό να προσφέρει σε ένα μακρινό ταξίδι.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης με τις 2,9 στροφές από άκρη σε άκρη υποστηρίζει τον διττό προσανατολισμό του αυτοκινήτου, το σύστημα πέδησης με τα τέσσερα δισκόφρενα διαχειρίζεται με ευκολία το βάρος των 941 κιλών, ενώ ο συνδυασμός κινητήρα-κιβωτίου, χωρίς να «κλέβει καρδιές», κρίνεται απολύτως ικανοποιητικός.

Στη χώρα μας το i10 δεύτερης γενιάς θα προσφέρεται με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης των 1,2 λίτρων, ο οποίος συνδυάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων.

Με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, το τετρακύλινδρο σύνολο της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποδίδει 87 ίππους και 120 Νm ροπής, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις.

Η πολιτισμένη λειτουργία του αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στα τρικύλινδρα -κατά κανόνα- σύνολα του ανταγωνισμού, ωστόσο, η αδικαιολόγητη απουσία εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το σύστημα start&stop, και συνεπώς η αδυναμία του να «πιάσει» το όριο των 100 γραμμάριων διοξειδίου του άνθρακα, αφήνει ερωτηματικά για τις επιλογές των Κορεατών.

Η διάθεση του νέου Hyundai i10 στην ελληνική αγορά θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους, με τιμή που θα ξεκινά λίγο πάνω από τις 10.000 ευρώ για την βασική εξοπλιστική έκδοση.

Απουσία κινητήρων diesel, το δημοφιλές «μικρό» της κορεατικής φίρμας πρόκειται να αποκτήσει στο μέλλον μία ακόμα βενζινοκίνητη έκδοση χωρητικότητας 1,0 λίτρου, η οποία θα εφοδιάζεται με ένα εργοστασιακό σύστημα υγραεριοκίνησης.

Τονέο Hyundai i10με μία ματιά


Διαστάσεις (μέτρα): Μ/Π/Υ:
3,67/ 1,66 / 1,50

Κινητήρας (κ.εκ.):1.248

Iσχύς (Ίπποι/σ.α.λ.):87/6.000

Ροπή (Νm/σ.α.λ.):120/4.000

Βάρος (κιλά):Aπό 941

Κατανάλωση (λίτρα καυσίμου/100 χλμ. στο μικτό κύκλο):4,9

Εκπομπή CO2 (γραμ./χλμ.):114

Επιτάχυνση (0-100χλμ./ώρα):12,3

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα):171

auto.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024