Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Audi Q5 2016: Η νέα εποχή των SUV

Audi Q5 2016: Η νέα εποχή των SUV

Ελαφρύτερο, αποδοτικότερο και ταυτόχρονα πιο δυναμικό, το νέο Audi Q5 επιστρέφει καλύτερο από ποτέ.

Luke Madden

Η Audi εξελίσσει ήδη την επόμενη γενιά του Q5 και ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις προτάσεις που θα βρει απέναντί του, το νέο SUV της γερμανικής φίρμας οφείλει να επιστρέψει καλύτερο από ποτέ.

Η Audi προσθέτει τις τελευταίες πινελιές στη νέα γενιά του Q7 -το οποίο και θα παρουσιαστεί στα τέλη αυτής της χρονιάς- και πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτού του αυτοκινήτου θα ενσωματωθούν στις προδιαγραφές του Q5.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει είναι ο νέος και ακόμη πιο αιχμηρός σχεδιασμός. Η βασική φόρμα της μεγάλης και υπερυψωμένης κεντρικής εισαγωγής αέρα έχει διατηρηθεί, ωστόσο, οι κάθετες προς το έδαφος γρίλιες πρόκειται να αντικατασταθούν με παράλληλες.

Οι προβολείς είναι πιο στενοί και θα προσφέρονται με την τεχνολογία LED, την οποία φέρουν το Α8 και το επίσης νέο TT, έχοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να σκιάζουν μια μικρή περιοχή ώστε να μην «τυφλώνουν» τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Audi επιθυμεί να υιοθετήσει σε περισσότερα μοντέλα τον σχεδιασμό του εσωτερικού του νέου TT, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των διακοπτών και συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε μία TFT οθόνη που θα τοποθετηθεί μέσα στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Το νέο Q7 πρόκειται να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνει και το Q5.

To νέο, μεσαίων διαστάσεων SUV της Audi πρόκειται να βασιστεί στην MBL πλατφόρμα, την οποία θα αξιοποιήσει και η επόμενη γενιά του Α4, όπως άλλωστε και το νέο Q7.

Mε τμήματα από χάλυβα υψηλής αντοχής και αλουμίνιο, η Audi ελπίζει ότι η μείωση του συνολικού βάρους θα φτάσει τα 100 κιλά, κάτι που θα βελτιώσει την οδική συμπεριφορά και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Στον περιορισμό του κόστους χρήσης αναμένεται να συμβάλλουν και οι νέοι κινητήρες. Όπως και στη σημερινή γενιά του αυτοκινήτου, η γκάμα πρόκειται περιλαμβάνει τετρακύλινδρους και εξακύλινδρους κινητήρες, ωστόσο, για πρώτη φορά θα διατεθεί και μια plug-in υβριδική έκδοση.

Η τελευταία θα ονομάζεται e-quattro και θα συνδυάζει για πρώτη φορά την υβριδική τεχνολογία με τη μετάδοση της κίνησης στους τέσσερις τροχούς, καθώς το ηλεκτρίνητο σύστημα e-tron της Audi προσφέρεται αποκλειστικά σε δικίνητους συνδυασμούς.

To πρωτότυπο Αllroad Shooting Brake αποτέλεσε την πρόγευση του συγκεκριμένου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας ένα υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 2,0 λίτρων και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, με το δεύτερο να κινεί τους πίσω τροχούς.

Για το συγκεκριμένο πρωτότυπο η Audi ανακοινώνει κατανάλωση καυσίμου 1,9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, συνεπώς το νέο Q5 δεν θα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό το νούμερο, με «ηλεκτρική» αυτονομία περίπου 50 χιλιομέτρων.

Οι δημοφιλέστερες εκδόσεις θα εφοδιάζονται την εξελιγμένη εκδοχή του TDI κινητήρα των 2,0 λίτρων, καταναλώνοντας από 4,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. O V6 κινητήρας των 3,0 λίτρων θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, φτάνοντας στην περίπτωση του SQ5 τους 320 ίππους.

Μετά το εμπορικό λανσάρισμα του νέου Q5, η Audi σκοπεύει να διευρύνει την γκάμα των SUV της, εξετάζοντας το ενδεχόμενο παραγωγής του Q6.

Το τελευταίο, ωστόσο, δεν θα αποτελέσει την πιο σπορ έκδοση του Q5, στα πρότυπα της BMW X6, άλλα ένα πιο πρακτικό μοντέλο που θα συνδυάζει τις ιδιότητες ενός επταθέσιου MPV με τις εκτός δρόμου ικανότητες ενός off-roader.

H παραγωγή του νέου Audi Q5 αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2016, γεγονός που σημαίνει ότι το εμπορικό του λανσάρισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της ίδιας χρονιάς με τιμή εκκίνησης τα 38.000 ευρώ.

Auto Express

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024