Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo XC90 2015: Παγκόσμια παρουσίαση στη Σουηδία, πρεμιέρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο

Volvo XC90 2015: Παγκόσμια παρουσίαση στη Σουηδία, πρεμιέρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο

Με 700 προσκεκλημένους από τον χώρο των media, οι Σουηδοί αποκάλυψαν την Τρίτη 26 Αυγούστου το αυτοκίνητο που θα τους οδηγήσει στο μέλλον, το πρώτο επταθέσιο plug-in υβριδικό SUV παγκοσμίως, το μοντέλο με τα πιο καινοτόμα συστήματα ασφάλειας στον κόσμο, το νέο Volvo XC90.

Βαγγέλης Κιούσης

Η παγκόσμια παρουσίαση του XC90, την Τρίτη 26 Αυγούστου στη Σουηδία, αποτέλεσε ορόσημο για την 87χρονη πορεία της φίρμας, καθώς το DNA του συγκεκριμένου μοντέλου θα χαρακτηρίζει όλα τα μελλοντικά μοντέλα της Volvo, με διπλό στόχο: την πραγμάτωση του στόχου «Όραμα 2020» για μηδενικά ατυχήματα με θανάσιμους ή σοβαρούς τραυματισμούς ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε αλλά και τον διπλασιασμό των πωλήσεών της στις 800.000 ετησίως, ως το 2020.

Η τεχνολογία σε κάθε επίπεδο -ασφάλεια, infotainment, αποδοτικότητα και περιβαλλοντικά στοιχεία κινητήρων- καθιστούν το κορυφαίο SUV της Volvo το πιο προηγμένο όχημα αυτή τη στιγμή στην κατηγορία του παγκοσμίως.

Ένα πραγματικά state-of-the-art μοντέλο, η εξέλιξη του οποίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απαιτώντας σχεδόν τρία χρόνια.

Άλλωστε, το νέο XC90 είναι το πρώτο Volvo που εξελίχθηκε ολοκληρωτικά από τους Σουηδούς, μετά την πώληση της φίρμας από την Ford το 2010, βασισμένο στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture), η οποία εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τον συνδυασμό ευελιξίας, πολυτέλειας, ευρυχωρίας, απόδοσης και, βέβαια, ασφάλειας.

Κινητήρες

Κάτω από το επταθέσιο αμάξωμα με την χαρακτηριστική σκανδιναβική σχεδίαση, που αν και λιτή στο σύνολό της δημιουργεί μια πολύ ισχυρή οπτική εντύπωση, τοποθετούνται αποκλειστικά δίλιτροι, τετρακύλινδροι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου Drive-E, με απόδοση από 190 έως σχεδόν 400 ίππους.

Για την Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι εκδόσεις βενζίνης T5 με 254 και Τ6 με 320 ίππους και οι εκδόσεις diesel D4 με 190 και D5 με 225 ίππους.

Ωστόσο, το νέο XC90 με τα διακριτικά T8 Twin Engine, είναι το πρώτο plug-in υβριδικό επταθέσιο SUV στο κόσμο, συνδυάζοντας δίλιτρο τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης με υπερσυμπιεστή και turbo και έναν ηλεκτροκινητήρα.

Η απόδοσή τους προσεγγίζει τους 400 ίππους, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται σε σχεδόν 60 γραμμ./χλμ.

Ασφάλεια

Στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνονται δύο νέες τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το XC90 αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους.

Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται. Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και το σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος.

Παράλληλα το νέο Volvo XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει απρόσεκτα την ώρα που διασταυρώνεται με όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα.

Ανιχνεύοντας το κίνδυνο σύγκρουσης, το σουηδικό SUV φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μετριαστούν οι επιπτώσεις της.

Ο όρος City Safety χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος της Volvo Cars, αποτελεί προφανώς μέρος του βασικού εξοπλισμού του νέου XC90 και περιλαμβάνει, εκτός του συστήματος αποφυγής συγκρούσεων με ταχύτητα έως 50 χλμ/ώρα, ανίχνευση και αυτόματο φρενάρισμα μπροστά σε ποδηλάτες και πεζούς εμπρός από το αυτοκίνητο, ημέρα και νύχτα.

Εσωτερικό

Πέρα από την αυτονόητη πολυτέλεια που πρέπει να χαρακτηρίζει το κορυφαίο μοντέλο μιας φίρμας, το εσωτερικό του νέου XC90 διαθέτει στη κεντρική του κονσόλα μια τύπου tablet εντυπωσιακή οθόνη αφής, που αποτελεί την καρδιά ενός εντελώς νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου. Περιορίζοντας στο ελάχιστο την χρήση κουμπιών, προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά από διαδικτυακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαθέτει επίσης υλικά όπως μαλακό δέρμα, ξύλο με χειροποίητες λεπτομέρειες, επιλογέα ταχυτήτων από κρύσταλλο του διάσημου σουηδικού οίκου Orrefors και χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή, ενώ τα ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα απελευθερώνουν χώρο για τους επιβάτες στη δεύτερη και στην τρίτη σειρά καθισμάτων.

Η τρίτη σειρά μάλιστα, προσφέρει κορυφαία άνεση στην κατηγορία της, καθώς χωρούν εκεί δύο επιβάτες με ύψος έως 170 εκ.

Ταυτόχρονα, το νέο XC90 διαθέτει ένα από τα κορυφαία ηχοσυστήματα στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με την υπογραφή της βρετανικής εταιρείας hi-end ηχοσυστημάτων Bowers & Wilkins.

Η καινοτομία του δεν αφορά μόνο την παρουσία ενισχυτή 1.400 W και 19 ηχείων αλλά και την χρήση subwoofer -ηχείου αποκλειστικά για τις πολύ χαμηλές συχνότητες- με οπή εκτόνωσης αέρα, που είναι ενσωματωμένο στο αμάξωμα, μετατρέποντας ολόκληρο το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε ένα τεράστιο ηχείο.

Για τη διαχείριση συγχρονισμού του ήχου και τον συντονισμό των ηχείων χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο λογισμικό επεξεργασίας ήχου. Έτσι, αναπαράγεται μέσα στο αυτοκίνητο αυτούσια όλη η συναισθηματική εμπειρία μιας ζωντανής συναυλίας.

Στο δρόμο

Το νέο Volvo XC90 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στο επικείμενο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, στις 4 Οκτωβρίου ενώ οι πωλήσεις του αναμένεται θα ξεκινήσουν σταδιακά στην διεθνή αγορά, από τα τέλη του 2014.

auto.in.gr

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024