Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Jeep Renegade 2015: Μικρό σε μέγεθος, μεγάλο σε δυνατότητες

Jeep Renegade 2015: Μικρό σε μέγεθος, μεγάλο σε δυνατότητες

Με μήκος 4,2 μέτρων και κινητήρες βενζίνης και diesel μικρού κυβισμού, το Renegade φιλοδοξεί να αποτελέσει την ικανότερη πρόταση στην εξαιρετικά δημοφιλή κατηγορία των αστικών προδιαγραφών SUV.

Γιάννης Αδάναλης

Χρειάστηκαν σχεδόν επτά δεκαετίες, ένα οδυνηρό reset της παγκόσμιας οικονομίας και η συμμαχία ενός αμερικανικού κολοσσού με τον χρόνια ασθενή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε η Jeep να αποκτήσει στην γκάμα της μια πρόταση που δεν τρομάζει με τις προδιαγραφές της αλλά και δεν συμβιβάζεται με τον πολυφορεμένο, στις μέρες μας, τίτλο του crossover.

Ο λόγος για το νέο Jeep Renegade, ένα αστικών διαστάσεων SUV που αν και σχεδιάστηκε και έως ένα βαθμό εξελίχθηκε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, κατασκευάζεται από ιταλικά χέρια, στο πλευρό του Fiat 500X με το οποίο άλλωστε μοιράζεται πλατφόρμα και μηχανικά μέρη.

Η συγγένεια των δύο αυτοκινήτων που αναδεικνύει η ταύτιση των τεχνικών προδιαγραφών τους δεν προκύπτει εξίσου εύκολα από τον σχεδιασμό των επιφανειών του αμαξώματος.

Και αυτό γιατί η Jeep θέλησε να διατηρήσει «ανόθευτο» τον γενετικό της κώδικα που χαρακτηρίζει ακόμα και σήμερα αρκετές από τις τετράτροχες προτάσεις της.

Στην πραγματικότητα το μικρό Renegade μπορεί και πρέπει να περηφανεύεται πως είναι περισσότερο… Jeep απ’ ότι τα μεγαλύτερων διαστάσεων Cherokee και Grand Cherokee, παραπέμποντας με τον τετράγωνης λογικής σχεδιασμό του αλλά και με τις κάθετες προς το έδαφος γρίλιες της κεντρικής εισαγωγής αέρα στο ένδοξο παρελθόν της αμερικανικής φίρμας.

Σαφείς διαχωριστικές γραμμές, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη πρόταση της Fiat, θέτει και ο διάκοσμος του εσωτερικού, έστω και αν σε αυτή την περίπτωση οι σύγχρονες απαιτήσεις σε επίπεδο ασφάλειας και άνεσης, επικράτησαν κατά κράτος της ιστορίας που κουβαλάει στις πλάτες της η Jeep.

Κρίνοντας, πάντως, από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιφάνειες του ταμπλό και από την απουσία τριγμών, το Renegade αποτελεί μια ιδιαίτερα ποιοτική κατασκευή, ικανή να αντέξει στον χρόνο και στις κακουχίες της εκτός δρόμου κίνησης.

Απολύτως ικανοποιητικά είναι και τα μεγέθη που περιγράφουν το εσωτερικό, καθώς περά από την άνεση που εξασφαλίζουν οι διαθέσιμοι χώροι στον θάλαμο επιβατών και ειδικότερα στην πίσω σειρά καθισμάτων, επαρκή μπορούν να θεωρηθούν και τα 351 λίτρα του χώρου αποσκευών.

Από εκεί και πέρα ο λόγος περνά στο πλαίσιο όπως στους ουκ ολίγους συνδυασμούς κινητήρων-συστημάτων μετάδοσης . Ακόμα και αν εξαιρέσεις τον out off the date ατμοσφαιρικό σύνολο βενζίνης των 1,6 λίτρων, το Jeep Renegade εξακολουθεί να διαθέτει την πληρέστερη γκάμα εκδόσεων στην κατηγορία του.

Αφετηρία αποτελούν οι δικίνητες εκδόσεις βενζίνης και diesel, απόδοσης 140 ίππων και 120 ίππων αντιστοίχως. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα υπερτροφοδοτούμενου σύνολο με σύστημα μεταβλητού χρονισμού και βυθίσματος βαλβίδων (MultiAir2), ενώ στη δεύτερη με έναν πετρελαιοκινητήρα που εξασφαλίζει γραμμικότερη απόδοση χάρη στο σύστημα υπερπλήρωσης μεταβλητής γεωμετρίας.

Για εκείνους που η μετάδοση της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς αποτελεί προαπαιτούμενο, λύσεις προσφέρουν οι 170 ίπποι του 1.400άρη βενζινοκινητήρα, καθώς ο δίλιτρος diesel κινητήρας σε εκδόσεις των 140 και των 170 ίππων.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις προδιαγραφές των τετρακίνητων εκδόσεων του Renegade κατέχει το αυτόματο κιβώτιο των εννέα σχέσεων, το οποίο αποτελεί μοναδικό προνόμιο του «μικρού» Jeep. Μοναδικό χαρακτηριστικό για τα δεδομένα της κατηγορίας μπορούν να θεωρηθούν και οι σχέσεις υποπολλαπλασιαμού, οι οποίες προσφέρονται κατά αποκλειστικότητα στις τετρακίνητες εκδόσεις diesel των 2,0 λίτρων, επεκτείνοντας τις εκτός δρόμου ικανότητές τους.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα τετρακίνησης (Jeep Active Drive), η αυτόματη απεμπλοκή του πίσω άξονα, όταν η μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς δεν θεωρείται επιβεβλημένη, εξασφαλίζει τον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου, την ίδια στιγμή που τα προεπιλεγμένα προγράμματα του SelecTerrain (Snow, Sand, Mud, και Rock) προσφέρουν στον οδηγό τη δυνατότητα να προσαρμόσει, ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης, τη λειτουργία του.

Στο δια ταύτα, το νέο Jeep Renegade καταφέρνει να συνδυάσει τις αρετές ενός σύγχρονου crossover με κίνηση στους δύο τροχούς με τις εντυπωσιακές εκτός δρόμου ικανότητες ενός αυθεντικού off roader. Οι 140 ίπποι του κινητήρα βενζίνης των 1,4 λίτρων φαντάζουν αρκετοί για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ωστόσο, ο πετρελαιοκινητήρας των 1,6 λίτρων παραμένει το μεγάλο φαβορί στην ελληνική αγορά.

Για τις τετρακίνητες εκδόσεις, τα 1.368 κ.εκ. και οι 170 ίπποι του MultiAir2 κινητήρα βενζίνης αποτελούν μονόδρομο, καθώς τα δίλιτρα μοτέρ των πετρελαιοκίνητων συνδυασμών εξακολουθούν να κρύβουν φορολογικές επιβαρύνσεις.

auto.in.gr

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024