Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion: Στις λεωφόρους του μέλλοντος

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion: Στις λεωφόρους του μέλλοντος

Απρόσμενα αποκαλυπτική για την επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης, η Mercedes-Benz F 015... αυτονομείται, καταργώντας τον παραδοσιακό ρόλο του οδηγού.

Γιάννης Αδάναλης

«Όποιος εστιάζει αποκλειστικά στην τεχνολογία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο η αυτόνομη οδήγηση πρόκειται να αλλάξει την κοινωνία μας. Ο ρόλος του αυτοκινήτου, ως ένα απλό μέσο μεταφοράς, διευρύνεται μέχρι να μετεξελιχθεί σε έναν κινητό χώρο στον οποίο θα μπορεί κανείς να ζει».

Το όραμα της Mercedes-Benz για τo μέλλον της αυτοκίνησης, όπως αυτό περιγράφεται στις παραπάνω γραμμές από τον επικεφαλής της γερμανικής φίρμας Dr. Dieter Zetsche, είναι αν μη τι άλλο ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο είναι και το μέσο που πρόκειται να μας οδηγήσει σε αυτό.

Στις λεωφόρους του μέλλοντος, ο χώρος και ο χρόνος θα αποτελέσουν στοιχεία πολυτέλειας που μόνο ένα αυτόνομο όχημα θα είναι ικανό να προσφέρει. Στο περίσσευμα χώρου και χρόνου, προσθέστε την ασφάλεια, την άνεση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, έχοντας νωρίτερα αφαιρέσει τη φυσική παρουσία του οδηγού.

Κανείς δεν μιλά για μια εύκολη εξίσωση, καθώς πέρα από τους όποιους περιορισμούς θέτουν οι τεχνολογίες του σήμερα, η παντελής έλλειψη υποδομών και η απουσία του εξίσου απαραίτητου νομικού πλαισίου, η επιτυχία του φιλόδοξου μεν, ρεαλιστικού δε εγχειρήματος πρόκειται να κριθεί πρωτίστως από την ευρύτητα της αποδοχής του.

Αν και η απόφαση να παραδώσεις κυριολεκτικά την τύχη σου σε ένα πειραματικό όχημα δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, η σχεδόν απόκοσμη γοητεία που ασκεί η Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion δεν αφήνει το περιθώριο δεύτερης σκέψης.

Ο μονολιθικός σχεδιασμός, ο οποίος μάλιστα δεν διαταράσσεται από στοιχεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την καθαρότητα των γραμμών του, επιτρέπει στο βλέμμα σου να ταξιδέψει με αστραπιαία ταχύτητα στο μήκους 5,22 μέτρων αμάξωμα.

Οι τροχοί των 26 ιντσών, καθώς και τα πλήρως λειτουργικά LED του μπροστινού και του πίσω τμήματος, μέσω των οποίων η F 015 επιχειρεί να εξωτερικεύσει τη… σκέψη της και να αποκτήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το περιβάλλον στο οποίο κινείται, συμπληρώνουν το παζλ.

Ο περιορισμός του βάρους κατά 40%, σε σχέση με μια συμβατική πρόταση ανάλογων διαστάσεων, αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει ο συνδυασμός των ενισχυμένων με ανθρακονήματα συνθετικών επιφανειών του αμαξώματος με το αλουμίνιο και τον χάλυβα υψηλής ανθεκτικότητας του «υβριδικού» πλαισίου.

Υλικά, όπως το ξύλο, το δέρμα και το αλουμίνιο διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο εσωτερικό, αναδιατυπώνοντας τον ορισμό της πολυτέλειας.

Με την βοήθεια ενός smartphone, η F 015 αναγνωρίζει τη θέση σου και προσεγγίζει το σημείο στο οποίο είναι εφικτή η επιβίβασή σου σε αυτή. Το άνοιγμα των θυρών αντίθετης φοράς αποκαλύπτει το γενναιόδωρο, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, θάλαμο επιβατών, την ίδια στιγμή που η απουσία μεσαίας κολόνας κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τα καθίσματα στρέφονται προς το μέρος σου διευκολύνοντας σημαντικά την είσοδο στο εσωτερικό. Με το πάτημα ενός διακόπτη, οι ανεξάρτητες μεταξύ τους πόρτες επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο ταξίδι σου.

Οι οθόνες αφής που καλύπτουν -εν είδει ταπετσαρίας- την εσωτερική τους επιφάνεια εξασφαλίζουν πρόσβαση στις σημαντικότερες λειτουργίες του αυτοκινήτου, ακόμα και στην ταχύτητα με την οποία επιθυμείς να κινείσαι.

Παράλληλα μπορούν να προβάλουν πληροφορίες, ενδείξεις, ακόμα και εικόνες ενός πραγματικού ή εικονικού κόσμου. Συνολικά 6 οθόνες εξοπλίζουν τον θάλαμο επιβατών της F 015, συνυπολογίζοντας και εκείνες του πίνακα οργάνων.

Ο τελευταίος, εκτείνεται σε όλο το μήκος του ταμπλό, επιτρέποντας τον χειρισμό των λειτουργιών που φιλοξενεί με κινήσεις των χεριών, αφού νωρίτερα έχει εντοπίσει το σημείο στο οποίο έχει εστιάσει το βλέμμα του ο οδηγός.

Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τιμόνι, όπως και τα πεντάλ, βρίσκονται στην παραδοσιακή τους θέση. Η χρήση τους παρόλα αυτά δεν κρίνεται απαραίτητη. Η F 015 θα συνεχίσει το ταξίδι της ακόμα και αν ο οδηγός γυρίσει την πλάτη του σε αυτά.

Ένα σύστημα που απαρτίζεται από αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ επιτρέπει στην υπολογιστική μονάδα που αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του.

Πέρα από τα LED του μπροστινού και του πίσω τμήματος, τα οποία ενημερώνουν πεζούς και οχήματα για την κατάσταση και τις προθέσεις της πρωτότυπης Mercedes-Benz, καθοριστικός είναι και ο ρόλος μιας συσκευής προβολής τεχνολογίας LED.

Η τελευταία έχει τη δυνατότητα να προβάλει στην άσφαλτο συγκεκριμένα σχήματα, όπως μια διάβαση, ενθαρρύνοντας π.χ. τον πεζό να κινηθεί μπροστά από το αυτοκίνητο. Την ικανότητα της F 015 να επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον ενισχύει και η αναπαραγωγή ηχητικών μηνυμάτων ανάλογα με την περίσταση.

Σε έναν κόσμο που ενδεχομένως να μην θυμίζει σε τίποτα τον σημερινό, η Mercedes-Benz F 015 θα καλύπτει αποστάσεις με τη βοήθεια ενός plug-in υβριδικού συνόλου, την καρδιά του οποίου θα αποτελεί μια μονάδα κυψελών καυσίμου.

Δύο ηλεκτρικά μοτέρ, συνδυαστικής απόδοσης 272 ίππων, θα φροντίζουν ώστε οι επιδόσεις να είναι αντάξιες μιας αυθεντικής Mercedes-Benz, με τις μπαταρίες χωρητικότητας 29 kWh να εξασφαλίζουν αυτονομία 200 χιλιομέτρων, πριν τα 5,4 κιλά συμπιεσμένου υδρογόνου να την επεκτείνουν στα 1.100 χιλιόμετρα.

Ταξιδεύοντας στο μέλλον, σε ένα από τα τέσσερα καθίσματα της Mercedes-Benz F 015, δεν μπορείς από το να επιστρέφεις αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης, έστω και αν η φυσική παρουσία οδηγού σε αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

auto.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024