Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Continental WinterContact TS 860: Σημείο επαφής

Continental WinterContact TS 860: Σημείο επαφής

Με νέα σύνθεση γόμας και νέο σχεδιασμό πέλματος, η επόμενη γενιά των χειμερινών ελαστικών της Continental αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σημείο επαφής με το χιόνι και τον πάγο.

Γιάννης Αδάναλης

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων η ύπαρξη και πολύ περισσότερο η χρησιμότητα των χειμερινών ελαστικών παραμένει άγνωστη.

Η αλήθεια είναι πως το… εύκρατο κλίμα σε αυτή τη μικρή γωνιά του πλανήτη επιτρέπει στους περισσότερους από εμάς να εστιάζουμε την προσοχή μας στα θερινά ελαστικά ή αν προτιμάτε σε εκείνα τα ελαστικά που προορίζονται για θερμοκρασίες μεγαλύτερες των επτά βαθμών.

Τι συμβαίνει όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα; Η γόμα των θερινών ελαστικών σκληραίνει, χάνοντας σταδιακά εκείνες τις ιδιότητες που της εξασφαλίζουν την άριστη… επαφή της με την άσφαλτο.

Δικαίως, λοιπόν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως προϋπόθεση για την τοποθέτηση-χρήση χειμερινών ελαστικών δεν αποτελεί η ύπαρξη χιονιού ή πάγου στο οδόστρωμα αλλά οι θερμοκρασίες που τα συμβατικά ελαστικά δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Με τον υδράργυρο να διατηρείται σταθερά κάτω από το μηδέν και τη συνεχή χιονόπτωση να διαμορφώνει ένα μονότονα λευκό σκηνικό, το μακρινό Levi -ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Φινλανδίας- φαντάζει ως τον ιδανικό προορισμό για τη δοκιμή των νέων ελαστικών της Continental.

Τα WinterContact TS 860, περί αυτών ο λόγος, πρόκειται να αντικαταστήσουν, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2016, την τρέχουσα σειρά χειμερινών ελαστικών (TS 850) η οποία σήμερα καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα τετράτροχων, από ελαφρά φορτηγά και αυτοκίνητα πόλης ως προτάσεις υψηλών επιδόσεων.

Η θεαματική βελτίωση της πρόσφυσης και ο συνολικά καλύτερος έλεγχος σε επιφάνειες όπως το χιόνι και ο πάγος αποτελούν τα μεγαλύτερα κέρδη μιας εξελικτικής διαδικασίας που διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια και επέτρεψε τη δημιουργία ενός κατά γενική ομολογία ανώτερου προϊόντος.

Η νέα σύνθεση της γόμας και η απόλυτα ελεγχόμενη μίξη των επιμέρους υλικών της οδήγησε στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων σε τομείς όπως η επιτάχυνση και η επιβράδυνση στο βρεγμένο.

Παράλληλα, η νέα χάραξη του πέλματος με το μεγαλύτερο αριθμό «τακουνιών» και αυλακώσεων -το συνολικό μήκος των τελευταίων φτάνει τα 2,5 μέτρα- επιτρέπει, σε συνδυασμό με την επίσης νέα αρχιτεκτονική του ελαστικού, την ταχύτερη απομάκρυνση του νερού, την αύξηση των δυνάμεων που είναι εφικτό να μεταφερθούν στο οδόστρωμα αλλά και την αύξηση της επιφάνειας του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με αυτό.

Εντός των ορίων του αρκτικού κύκλου, σε ένα άρτιο εξοπλισμένο κέντρο δοκιμών, η θεωρία από την πράξη δεν απέχει σημαντικά.

Η πτώση στην απόδοση των χειμερινών ελαστικών καθώς το βάθος του πέλματος μειώνεται με τεχνικά μέσα από τα οκτώ χιλιοστά, στα τέσσερα και στη συνέχεια τα δύο αποκαλύπτει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η μη έγκαιρη αντικατάσταση και ως εκ τούτου η υπερβολική φθορά τους.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, οι τυποποιημένες διαδικασίες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης πραγματοποιούν όσα οι αναβαθμισμένες προδιαγραφές των TS 860 υπόσχονται.

Οι μικρότεροι χρόνοι και συνεπώς οι μικρότερες αποστάσεις που εξασφαλίζουν τα νέα ελαστικά της Continental σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από αδιάσειστα δεδομένα, ωστόσο, στον πραγματικό κόσμο πρόκειται να κρίνουν πολλά περισσότερα.

Η χαοτική διαφορά ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των χειμερινών ελαστικών που εξελίχθηκαν από την Continental στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με εκείνα που πρόκειται να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που επιτρέπει ακόμα και στον πιο αδαή να αντιληφθεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη γερμανική εταιρεία μέσα σε περίπου 10 χρόνια.

auto.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024