Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Rally Dakar 2012: Από τις πάμπας στη γη των Ίνκας

Rally Dakar 2012: Από τις πάμπας στη γη των Ίνκας

Το Περού θα γίνει η 27η χώρα που επισκέπτεται στα 34 χρόνια της ιστορίας του το διασημότερο και σκληρότερο των Rally Raid! Το 34ο Ντακάρ ξεκινά το πρωί της Πρωτοχρονιάς από τη Mar del Plata της Αργεντινής και βάζει πλώρη για τις πάμπας, τις Άνδεις και την έρημο Ατακάμα, για να τερματίσει έπειτα από 15 μέρες στις όχθες του Ειρηνικού ωκεανού.

Το Rally Dakar μπαίνει σε νέα, ανεξερεύνητα εδάφη, καθώς στην τέταρτή του χρονιά στη Νότια Αμερική θα επισκεφτεί τη 27η χώρα της ιστορίας του, το Περού – διατηρώντας φυσικά τις προκλήσεις των αργεντίνικων πάμπας, της κορυφής των Άνδεων και της χιλιανής ερήμου Ατακάμα!

Από το 2009, που άφησε την αφρικανική ήπειρο, η διασημότερη και σκληρότερη περιπέτεια του παγκόσμιου motorsport ξεκινούσε από το Μπουένος Άιρες και αφού διέσχιζε τις Άνδεις και την Ατακάμα και έφτανε στις ακτές του Ειρηνικού ωεκανού στη Χιλή, επέστρεφε για να τερματίσει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Το 2012 το πρόγραμμα είναι πολύ διαφορετικό: ο αγώνας θα ξεκινήσει από το παραλιακό θέρετρο Mar del Plata στις όχθες του Ατλαντικού, 400 χλμ. νότια του Μπουένος Άιρες, για να αντικρύσει μετά από 15 μέρες τον καταγάλανο Ειρηνικό ωκεανό και τη ράμπα του τερματισμού στη Λίμα του Περού.

Στη διαδρομή, οι 465 αγωνιζόμενοι στις κατηγορίες μοτοσικλετών, αυτοκινήτων, φορτηγών και quads, θα καλύψουν σχεδόν 8.400 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 4.120-4.372 (αναλόγως της κατηγορίας) σε αγωνιστικό ρυθμό, στις 14 ημέρες / Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Ενδιάμεσα, την Κυριακή 8/01, θα περάσουν μια μέρα ξεκούρασης στο Copiapo της Χιλής. [Δείτε εδώ τον χάρτη και τις αποστάσεις αναλυτικά].

Οι πρώτες πέντε μέρες, πριν το πέρασμα από τη Fiambala της Αργεντινής στο Copiapo της Χιλής, περιλαμβάνουν περάσματα από βαθιές άγονες κοιλάδες και ορισμένους αμμόλοφους.

Αφού διασχίσουν τις Άνδεις, οι αγωνιζόμενοι στη συνέχεια θα συναντήσουν για άλλες πέντε μέρες στη Χιλή ένα ταξίδι κατά μήκος της οροσειράς και έπειτα τους επιβλητικούς αμμόλοφους της Ατακάμα. Το πέρασμα στο Περού θα γίνει από την Arica προς την Arequipa, τέσσερις μέρες πριν τον τερματισμό στη Λίμα.

Οι πρωταγωνιστές

Στη ράμπα της εκκίνησης το πρώτο πρωινό του νέου έτους θα ανέβουν 465 αγωνιζόμενοι, 50 διαφορετικών εθνικοτήτων, για τον μαραθώνιο που φέτος δεν έχει φαβορί ούτε για τους δύο, ούτε για τους τέσσερις τροχούς. [Δείτε εδώ την αναλυτική λίστα συμμετοχών].

Στα αυτοκίνητα, συγκεκριμένα, μετά την αποχώρηση της εργοστασιακής Volkswagen η νίκη θα καταλήξει στα χέρια ιδιώτη. Αν θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει δύο φαβορί, πρόκειται για τον εννέα φορές νικητή του αγώνα Stephane Peterhansel, που ηγείται της ομάδας MINI X-Raid, και για τον περσινό νικητή Nasser Al Attiyah – αν υποθέσουμε ότι το Hummer με το οποίο συμμετέχει θα αποδειχθεί ανταγωνιστικό παρά το μεγάλο του βάρος.

Στις μοτοσικλέτες, όπου φέτος επεβλήθη όριο 450 κ.εκ., βασιλεύει και πάλι η «μητέρα των μαχών»: η νέα μαγική μονομαχία του Cyril Despres με τον Marc Coma, της ΚΤΜ, καθώς τόσο ο Γάλλος όσο και ο Ισπανός διεκδικούν φέτος την 4η νίκη τους στον αγώνα.

Πίσω τους, πάντως, ακολουθεί μια μεγάλη σειρά πολύ σπουδαίων και ικανών για εκπλήξεις αναβατών (όπως ο Francisco Lopez Contardo, Aprilia), καθώς η Yamaha έχει αναβαθμιστεί φέτος και η Husqvarna έχει προετοιμαστεί με την πολύ σημαντική υποστήριξη της μητρικής BMW.

Ο Έλληνας του Κονγκό

Στο Rally Dakar 2012 την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ένας μοτοσικλετιστής, ο Θεοχάρης Καραθανάσης, ο οποίος γεννήθηκε και ζει στην Κινσάσα του Κονγκό. Στα 38 του χρόνια, θα πραγματοποιήσει φέτος για πρώτη φορά το όνειρο του Rally Dakar, με μια Yamaha 450, έχοντας ήδη αγωνιστεί στο Ράλι Τυνησίας.

Ο Βασίλης Ορφανός φετος δεν θα ταξοδέψει στη Νότια Αμερική, καθώς, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «…παρόλο που προετοιμάστηκα και ήμουν στους επίλεκτους αναβάτες που θα δοκίμαζαν τα όρια και τις δυνάμεις τους για έκτη φορά στο πιο δύσκολο αγώνα του πλανήτη, εξωαγωνιστικοί λόγοι δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υπογραφή των τελικών συμβολαίων μας. Ο στόχος μας, όμως, μετατίθεται για το Rally Dakar του 2013».

Ο Θεοχάρης Καραθανάσης, από την πλευρά του, είπε: «Έβλεπα το Rally Dakar στην τηλεόραση από παιδί. Τώρα είναι σειρά μου να γίνω ηθοποιός. Ηθελα από χρόνια να συμμετάσχω, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν ήταν εφικτό. Για το πρώτο μου Rally Dakar εύχομαι να τερματίσω και να δω τα πράγματα από την αρχή ως το τέλος.

Αρνούμαι την ιδέα να τα παρατήσω, τουλάχιστον όχι για λόγους φυσικής κατάστασης. Είμαι και πνευματικά προετοιμασμένος, επίσης. Στο Κονγκό, όπου ζω, έρχεσαι αντιμέτωπος με παγίδες, αν αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Περιμένω έναν δύσκολο και μεγάλο αγώνα, που δεν μπορείς να υποτιμήσεις και που χρειάζεται θάρρος. Όπως είπα, θέλω μόνο να τερματίσω. Μετά από τόσα χρόνια υπομονής, δεν θέλεις η προσπάθειά σου να τελειώσει σε λίγες μέρες».

RALLY DAKAR 2012
Κυριακή 1/01: Mar del Plata – Santa Rosa de la Pampa (57)
Δευτέρα 2/01: Santa Rosa de la Pampa – San Rafael (290-295)
Τρίτη 3/01: San Rafael – San Juan (208-270)
Τετάρτη 4/01: San Juan – Chilecito (326)
Πέμπτη 5/01: Chilecito – Fiambala (177-265)
Παρασκευή 6/01: Fiambala – Copiapo (247)
Σάββατο 7/01: Copiapo – Copiapo (419)
Κυριακή 8/01: Ημέρα ξεκούρασης (Copiapo)
Δευτέρα 9/01: Copiapo – Antofagasta (477)
Τρίτη 10/01: Antofagasta – Iquique (556)
Τετάρτη 11/01: Iquique – Arica (377)
Πέμπτη 12/01: Arica – Arequipa (432-534)
Παρασκευή 13/01: Arequipa – Nasca (245)
Σάββατο 14/01: Nasca – Pisco (275)
Κυριακή 15/01: Pisco – Lima (29)

(*Σημείωση: Σε παρένθεση αναφέρονται τα αγωνιστικά χιλιόμετρα κάθε ημέρας. Σε ορισμένες ημέρες έχουν διακυμάνσεις αναλόγως της κατηγορίας και τα περισσότερα σε κάθε περίπτωση αφορούν στην κατηγορία των μοτοσικλετών).

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024