Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ράλλυ Dakar 2013: Το preview μιας μεγάλης περιπέτειας

Ράλλυ Dakar 2013: Το preview μιας μεγάλης περιπέτειας

Όλα είναι έτοιμα για την εκκίνηση του ράλλυ Dakar για το 2013, του 34ου αγώνα στην ιστορία του θεσμού και του πέμπτου από το 2009, που η διοργάνωση φιλοξενείται στο έδαφος της Νότιας Αμερικής.

Γιώργος Σκευοφύλαξ


Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου ξεκινά από το Περού, το φετινό ράλλυ Dakar. Ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός, καθώς πραγματοποιείται από το 1979, αγώνας αντοχής είναι παράλληλα και η πρώτη διοργάνωση της χρονιάς για το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν συνολικά 8.000 χιλιόμετρα, περνώντας από την Αργεντινή και καταλήγοντας στη Χιλή, 15 μέρες αργότερα. Στη λίστα των συμμετοχών περιλαμβάνονται 196 μοτοσικλέτες, 161 αυτοκίνητα, 75 φορτηγά και 40 Quads. Φέτος, δυστυχώς, ο Βασίλης Ορφανός, ο οποίος κρατούσε την ελληνική σημαία στο ράλλυ Dakar δεν θα συμμετάσχει.

Ωστόσο, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπήσει ο Θεοχάρης Καραθανάσης, Έλληνας δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στην Kinshasa του Κονγκό. Ο 39χρονος αναβάτης ανήκει στον Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος και θα παλέψει για τον τερματισμό και ίσως μία διάκριση στην κατηγορία του, με μια Yamaha WR 450.

Οι Arequipa, Moquegua και Tacna είναι μερικές μόνο από τις πόλεις τις οποίες θα διασχίσουν οι αγωνιζόμενοι, πριν αντιμετωπίσουν την έρημο των Άνδεων, με Μοτοσικλέτες, Αυτοκίνητα, Quads και Φορτηγά οδηγώντας στα εδάφη της Νότιας Αμερικής. Η διαδρομή των 8.000 χλμ. περνά μέσα από αμμόλοφους, φαράγγια, πεδιάδες και κορυφές βουνών, αλλά και 11 πόλεις τριών χωρών.

Για πρώτη φορά, η άμμος και οι Ειδικές Διαδρομές σε αυτήν έχουν τοποθετηθεί στην αρχή του αγώνα. Μετά το πέρασμα από τη Λίμα του Περού, αναβάτες και οδηγοί μπαίνουν αμέσως στα δύσκολα, αντιμετωπίζοντας τους αμμόλοφους.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκουραστούν για μια ημέρα στην πόλη San Miguel de Tucuman, όπου πληρώματα και οχήματα θα ανασυνταχθούν γιατί ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Οι Άνδεις, με ένα δύσκολο πέρασμα και μετά η Χιλή θα δείξουν στους αγωνιζόμενους το άλλο πρόσωπο της Νότιας Αμερικής, απαιτώντας άμεση προσαρμογή και αλλαγή στο στυλ οδήγησης.

Η Αργεντινή, λόγω υψομέτρου, αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των συμμετεχόντων. Το τερέν έχει και πάλι άμμο στην περιοχή Gaucho, λίγο πριν τη Χιλή και την έρημο της Atacama. Αυτή θα είναι και η τελευταία δοκιμασία των αγωνιζομένων ως τη σημαία του τερματισμού στο Σαντιάγκο.

Η φετινή διοργάνωση θα μείνει στην ιστορία και για μια πρωτιά: στο 34ο ράλλυ Dakar έχει δηλώσει συμμετοχή και μία ομάδα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με μικτή σύνθεση από την Βρετανία και την Αμερική, η «Race2Recovery».

Μάλιστα την προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στην πιο εξαντλητική διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο, θα κινηματογραφήσει ο σκηνοθέτης Τim Pritchard.

Τη συγκεκριμένη ομάδα αποτελούν τέσσερα πληρώματα. το πρώτο αποτελείται από τον οδηγό Tony Harris, ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι στο Ιράκ και την συνοδηγό Cathy Derousseaux. Το δεύτερο πλήρωμα συνθέτουν ο οδηγός Justin Birchall και ο συνοδηγός Tom Neathway, που έχασε τα δύο του πόδια και το χέρι του στο Αφγανιστάν. Στο τρίτο αυτοκίνητο θα βρίσκονται ο οδηγός Ben Gott και ο συνοδηγός Mark Zambon, 27 ετών, Αμερικανός πεζοναύτης που έχασε και τα δύο πόδια του στο Αφγανιστάν.

Στο τέταρτο όχημα της ομάδας «Race2Recovery» βρίσκονται οι Matt O’Hare και Philip Gillespie. Ο 22χρονος Ιρλανδός είναι βετεράνος και τραυματίας στο Αφγανιστάν. Και τα τέσσερα πληρώματα αγωνίζονται με τα πρωτότυπα της Wildcat, τα οποία έχουν σαν βάση το Land Rover Defender.

Ο στόχος της συμμετοχής της ομάδας «Race2Recovery» είναι διπλός: να εμπνεύσει τους άλλους τραυματίες πολέμου και την ευρύτερη κοινότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, σε Αγγλία και ΗΠΑ, αλλά και να συγκεντρώσει χρήματα για το κέντρο αποκατάστασης ΑΜΕΑ στο Tedworth στη Βρετανία.

Το 34ο ράλλυ Dakar σε αριθμούς:

8000. Τόσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την εκκίνηση στη Λίμα του Περού, από τον τερματισμό στο Σαντιάγκο

2. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που το Περού φιλοξενεί Ειδικές Διαδρομές του ράλλυ Dakar. Το Περού είναι το 27ο κράτος στο οποίο πραγματοποιούνται Ειδικές Διαδρομές του διάσημου αγώνα.

10.000.000. Τόσοι είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η εκκίνηση.

1.000.000. Τόσοι ήταν το 2012 οι θεατές στους δρόμους της Λίμα, όπου έγινε ο τερματισμός του αγώνα.

5. Οι Ειδικές Διαδρομές στην Αργεντινή. Η περιοχή του Gaucho θα βάλει ξανά στο “πνεύμα” της ερήμου οδηγούς και αναβάτες πριν την έρημο Atacama.

2.500. Περίπου τόσοι υπολογίζεται ότι είναι οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών και των ομάδων υποστήριξης, στο Dakar του 2013

28.000. Αυτός είναι ο αριθμός μερίδων πρωινού, που θα σερβίρουν οι οργανωτές από τις 5 ως και τις 20 Ιανουαρίου.

53. Τόσες είναι οι εθνικότητες των συμμετεχόντων στο ράλλυ Dakar 2013, αριθμός ρεκόρ από την πρώτη (ανεπίσημη) διοργάνωση του 1978.

40. Είναι οι συμμετοχές στα Quad bikes, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεκόρ.

19. Αυτή είναι η ηλικία του νεότερου αγωνιζόμενου. Ο 19χρονος Robert Van Pelt Jr. συμμετέχει στην κατηγορία των μοτοσικλετών.

71. Τα χρόνια ζωής, ως τώρα, του γηραιότερου αγωνιζόμενου. Είναι ο Αργεντινός Francisco Claudio Regunaschi και συμμετέχει στην κατηγορία των αυτοκινήτων.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2012

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
1ος Stephane Peterhansel (Αll4 Racing Mini)
2ος Joan (Nani) Roma (Αll4 Racing Mini)
3ος Giniel De Villiers (Toyota HiLux Pick Up)

ΦΟΡΤΗΓΑ
1ος Gerard De Rooy (Iveco)
2ος Hans Stacey (Iveco)
3ος Artur Ardavichus (Kamaz)

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ
1ος Cyril Despres (KTM)
2ος Marc Coma (KTM)
3ος Helder Rodrigues (Yamaha)

QUAD
1ος Alejandro Patronelli (Yamaha Raptor 700)
2ος Marcos Patronelli (Yamaha Raptor 700)
3ος Tomas Maffei (Yamaha GRW 650)

auto.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024