Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυλαία για το Volvo Ocean Race 2014-15 -τον πιο δημοφιλή αγώνα στην ιστορία του θεσμού

Αυλαία για το Volvo Ocean Race 2014-15 -τον πιο δημοφιλή αγώνα στην ιστορία του θεσμού

Με ενιαίου τύπου σκάφοι για όλες τις ομάδες, η διοργάνωση Volvo Ocean Race που μόλις τελείωσε ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του Abu Dhabi αλλά και τη συναρπαστικότερη μάχη στα 41 χρόνια ιστορίας του θεσμού.


Με θρίαμβο της ιστιοπλοϊκής ομάδας Abu Dhabi Ocean Racing ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν εννέα μήνες, στο Gothenburg της Σουηδίας, ο ιστιοπλοϊκός μαραθώνιος του Volvo Ocean Race 2014-15.

Στη μακρά ιστορία του θεσμού που μετράει 41 χρόνια, το ενδέκατο Volvo Ocean Race θα καταγραφεί ως ο πλέον επιτυχημένος, από πλευράς προβολής και επικοινωνίας, αγώνας, μαγνητίζοντας καθ’ όλη την πολύμηνη διάρκειά του, φίλους και μη της ιστιοπλοΐας σε όλο τον κόσμο και δικαιώνοντας έτσι την Volvo Cars και το Volvo Group, τις «ιδιοκτήτριες» του θεσμού, για την επιλογή τους να επενδύσουν στην ιστιοπλοΐα.

Η έμπνευση να διεξαχθεί το Volvo Ocean Race 2014-15 με ενιαίο τύπο σκάφους, “One Design” όπως αποκαλείται στην ιστιοπλοϊκή γλώσσα, αφενός συνέτεινε στον πολύ έντονο ανταγωνισμό κλείνοντας την ψαλίδα που παραδοσιακά δημιουργούσαν οι διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες κάθε ομάδας και αφετέρου, έδωσε έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο, δηλαδή στους παράγοντες εμπειρία, ταλέντο, ομαδικό πνεύμα και τη στρατηγική.

Έτσι, το Volvo Ocean 65, όπως ονομάστηκε το 65 ποδών σκάφος με το οποίο αγωνίστηκαν όλες οι ομάδες, αποδείχθηκε ο πιο καταλυτικός παράγοντας για την πλέον ανταγωνιστική διοργάνωση Volvo Ocean Race στην μακρά ιστορία του θεσμού.

Μεγάλος νικητής του Volvo Ocean Race 2014-15 ήταν η ομάδα Abu Dhabi Ocean Racing με την στήριξη του οργανισμού τουριστικής προβολής της πόλης του Abu Dhabi και skipper τον Βρετανό Ian Walker που τερμάτισε στην πρώτη θέση με 24 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δύο φορές ολυμπιονίκης με ασημένιο μετάλλιο το 1996 και 2000, Ι. Walker είναι ο πρώτος Βρετανός στην ιστορία του θεσμού που κατακτά το τρόπαιο, σε αυτήν την τρίτη του συμμετοχή στη διοργάνωση.

Στη δεύτερη θέση, με 29 βαθμούς, τερμάτισε το σκάφος της Team Brunel από την Ολλανδία ενώ στην τρίτη θέση με 33 βαθμούς τερμάτισε το σκάφος της Dongfeng Race Team από την Κίνα.

Ακολούθησαν με 34 βαθμούς τα σκάφη των Mapfre (Ισπανία) και Team Alvimedica (Τουρκία/ΗΠΑ), με την ισπανική ομάδα να είναι τυπικά τέταρτη λόγω της νίκης της στον παράκτιο αγώνα στο Gothenburg, ενώ στην έκτη και έβδομη θέση τερμάτισαν τα σκάφη των Team SCA (Σουηδία, με αμιγώς γυναικείο πλήρωμα) και Team Vestas Wind (Δανία) με 51 και 60 βαθμούς αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα του Volvo Ocean Race η σεζόν 2014-15 αναδείχθηκε αναμφίβολα η πιο επιτυχής διοργάνωση από πλευράς ενδιαφέροντος του κόσμου προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες στα ειδικά θεματικά πάρκα που είχαν στηθεί από τους διοργανωτές σε κάθε ένα από τα 11 λιμάνια-σταθμούς όπου έδεναν τα σκάφη, για 2-3 εβδομάδες, με την προσέλευση επισκεπτών που ήθελαν να δουν από κοντά τα σκάφη του Volvo Ocean Race να ξεπερνά σε ορισμένα λιμάνια και τους 300.000.

Ρεκόρ επισκεψιμότητας κατέγραψαν και τα online άρθρα που αναφέρονταν στον αγώνα με τα επίσημα στατιστικά να αναμένονται το φθινόπωρο, ωστόσο οι διοργανωτές θεωρούν δεδομένη την κατάρριψη κάθε προηγούμενου ρεκόρ. Αντιστοίχως δυναμική ήταν η παρουσία του αγώνα και στα social media με τη σελίδα του Volvo Ocean Race στο Facebook να ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια φίλους .

Η λήξη της διοργάνωσης σηματοδοτεί την έναρξη των ετοιμασιών για την επόμενη η οποία θα ξεκινήσει και πάλι από το Alicante της Ισπανίας το 2017. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί έξι από τα λιμάνια του επόμενου αγώνα τα οποία είναι: Alicante (Ισπανία), Cape Town (Νότια Αφρική), Auckland (Νέα Ζηλανδία), Λισσαβόνα (Πορτογαλία), Cardiff (Ουαλία) και Gothenburg, την έδρα της Volvo στη Σουηδία. Τα υπόλοιπα λιμάνια του αγώνα θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2016.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι και η επόμενη διοργάνωση του Volvo Ocean Race, το 2017-2018 θα χρησιμοποιηθεί ως σκάφος το Volvo Ocean 65. Μάλιστα, τα επτά ιστιοπλοϊκά του φετινού αγώνα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και θα δοθούν προς χρήση στις νέες ομάδες, με τον στόλο να εμπλουτίζεται αναλόγως με τις συμμετοχές. Υπενθυμίζεται ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με τον καλύτερο προγραμματισμό και την πληρέστερη κάλυψη του αγώνα ο ιδανικός αριθμός των σκαφών που συμμετέχουν στο Volvo Ocean Race είναι έξι έως δέκα το πολύ.

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση που μόλις τελείωσε, υπενθυμίζεται ότι το Volvo Ocean Race 2014-15 πραγματοποιήθηκε σε εννέα σκέλη, μεταξύ των 11 λιμανιών υποδοχής, μια απόσταση που αθροίζει σε 38.739 ναυτικά μίλια (71.745 χλμ.). Τα σκάφη διέσχισαν τέσσερις ωκεανούς (Ατλαντικός, Ειρηνικός, Ινδικός και Νότιος) και επισκέφθηκαν 11 χώρες σε 5 ηπείρους.

Για την ιστορία, οι χώρες αυτές με τη σειρά αναχώρησης και άφιξης ήταν: Ισπανία (Alicante), Νότια Αφρική (Cape Town), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Au Dhabi), Κίνα (Sanya), Νέα Ζηλανδία (Auckland), Βραζιλία (Itajai), Η.Π.Α. (Newport), Πορτογαλία (Λισσαβόνα), Γαλλία (Lorient), Ολλανδία (Χάγη) και Σουηδία (Gothenburg).

auto.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024